Analyse
Læsetid: 4 min.

Tysk valg: Først røg De Grønne, så kom CDU’s historiske nedtur – nu holder SPD-kometen vejret

De tyske socialdemokrater tør ikke tro på sejr, selv om kanslerkandidat Scholz netop nu har de fleste af de mere og mere troløse tyske vælgere i ryggen. Der skal ske noget nyt efter Merkel, men ikke for meget nyt, og derfor er Scholz det perfekte kompromis mellem opbrud og stabilitet
Alle kender vicekansler og finansminister Olaf Scholz. Og der lyttes til ham, selv om han er en middelmådig taler.

Alle kender vicekansler og finansminister Olaf Scholz. Og der lyttes til ham, selv om han er en middelmådig taler.

Jens Schlueter

Udland
11. september 2021

I Willy-Brandt-Haus – socialdemokraternes pompøse hovedsæde i Berlin – ved de ikke rigtig, om de selv tør tro på det, der sker i tysk politik med bare to uger til det tyske valg. Med skræmmekampagnen mod et socialdemokratisk »venstreskred« ligner ærkerivalerne CDU/CSU nu to splittede søsterpartier i panik før lukketid. SPD fortsætter derimod »det måske største comeback siden Lazarus’ genopstandelse fra de døde«, som en højtstående SPD’er har formuleret det – et comeback, som ingen havde forudset for bare to måneder siden.

Dengang lignede SPD et slagent og splittet parti med et udmattet bagland og en ekstremt svag ledelse. Hvor mange kender måske navnene Esken og Borjans, socialdemokraternes ledende makkerpar?

Vicekansler og finansminister Olaf Scholz kender alle derimod. Og der lyttes til ham, selv om han er en middelmådig taler, der viste sit maksimale niveau af patos, da han for nylig sagde: »Når folk siger ’du kan det, Olaf’, så er det et bevægende øjeblik for mig.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her