Interview
Læsetid: 5 min.

Tyske socialdemokrater vandt uden fokus på udlændinge – det behøver ikke fylde meget, siger Kaare Dybvad

I den tyske og norske valgkamp har udlændingepolitik ikke fyldt særlig meget, men alligevel oplever socialdemokraterne i begge lande stor fremgang. Indenrigsminister Kaare Dybvad tror dog alligevel på, at den danske socialdemokratiske udlændingepolitik har sat aftryk
»Det er klart, at udlændingepolitik fylder meget mindre nu, end den gjorde ved valget i Tyskland i 2017 for eksempel. Nogle begivenheder kom til at præge dagsordenen, og det var medvirkende til, at højrefløjen gik meget frem,« siger Kaare Dybvad.

»Det er klart, at udlændingepolitik fylder meget mindre nu, end den gjorde ved valget i Tyskland i 2017 for eksempel. Nogle begivenheder kom til at præge dagsordenen, og det var medvirkende til, at højrefløjen gik meget frem,« siger Kaare Dybvad.

Henning Bagger

Udland
28. september 2021

Udlændingetemaet har ikke fyldt meget i den netop afsluttede valgkamp i Tyskland, og det var heller ikke tilfældet i Norge, der gik til valg den 13. september. Alligevel er socialdemokratierne gået frem. 

Efter mange år med krise og svigtende vælgeropbakning blandt de socialdemokratiske partier i Europa blev Mette Frederiksens opskrift på en stram udlændingepolitik og rød fordelingspolitik ellers fremhævet som en mulig vej ud af krisen.

Men i Tyskland har Olaf Scholz leveret et overraskende comeback, og SPD er nu landets største parti med kurs mod kanslerposten. Og i Norge står Arbeiderpartiets formand, Jonas Gahr Støre, til at blive Norges næste statsminister.

Den danske indenrigsminister og topsocialdemokrat Kaare Dybvad er enig i, at udlændingepolitikken ikke har domineret dagsordenen ved de seneste europæiske valg. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dette, at udlændingetemaet har ikke fylder ret meget i Norsk og Tysk valgkamp, siger nok langt mere om Danmark og danske politikere end om netop Norge og Tyskland.

Jeg ved ganske godt, hvornår, hvordan og hvorfor dette emne kom ind i danske politik. Men jeg undrer mig over, at danske politikere og danske politiske partier ikke i stedet har udviklet visioner for Danmark og danskernes fremtid. Men det er måske noget med manglende kompetencer og totalt manglende interesse for Danmark og danskere.

Til gengæld kan man håbe på, at det samarbejde, der nu lægges op til i Tysk politik, mellem Bündnis 90/Die Grünen og Freie Demokratische Partei, der har vidt forskellige og modsatrettede politiske opfattelser, vil give så meget genlyd i EU-politikken, at det også sætte bevægelser i gang i Danmark.

Erik Karlsen, Niels G Madsen, Lars Jørgensen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Per Klüver, Franz Nitschke, Rolf Andersen, erik pedersen, Anne-Marie Esmann og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Vi har brug for at komme væk fra disse enorme overdrivelser af opgaven og problemerne med integration - og komme i gang med en egentlig, rimelig, respektfuld og fokuseret indsats.
Jeg hører de mærkeligste historier om niveauet på sprogundervisningen - f.eks. om lærere, der ikke gider at lære at udtale kursisternes navne, hvilket må siges at være fuldkommen respektløst og uprofessionelt.
Folk har jo gennemgående det til fælles, at de gerne vil - så det skal man støtte dem i, fremfor at tage lyst og mod fra dem.
Og det kan man jo passende genindføre i resten af samfundet: mere frihed og respekt tilbage til borgeren, og mere styr på det private erhvervsliv.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Carsten Munk, erik pedersen, Christel Gruner-Olesen, Anne-Marie Esmann, Inger Pedersen, Holger Nielsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Læs artikel af seniorforsker Alexander Kjærum fra Dansk Flygtningehjælp. Her kommenterer han på udmeldinger fra Bo Lidegaard og næstformanden for de Radikale.

Hvis vi herhjemme begynder at fortælle faktuel viden om flygtninge og migranter og deres vej ud af elendighed, krig m.m., så ville vi jo komme et skridt videre. Jeg tørster efter fakta og er heldigvis i stand at finde den. Der er rigtig meget at finde og danskere ville blive overraskede hvis de virkelig viste hvad der sker. En enkelt oplysning fra artiklen. Flygtninge/asylansøgere udgøre 0,8% af den samlede befolkning i EU. Vi er nødsaget i større grad nødt til at bekæmpe fejlinformation og alle myterne. Jeg bliver vred når jeg møder mennesker der siger du grimmeste ord om disse mennesker. Det går ret hurtigt at finde ud af, at de intet ved.

Jeg får faktisk ondt af dem. Tænk at de får så mange misinformation er, at de går rundt og er bange i deres liv eller spreder det rene gift ud.

Nu må også Danmark videre. Jeg undres stadig - både over Bo Lidegaard m.fl.

Vi må finde ud af, at man godt kan vinde magten ved og med ordentlighed. Mon det stadig findes i dette mærkelige land jeg lever i???????

Marianne Jespersen, Niels G Madsen, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Franz Nitschke, Rolf Andersen, erik pedersen, Inger Pedersen, Jan Fritsbøger og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

NB! Artiklen jeg henviser til står i dagens Altinget.

Birte Pedersen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hegn og mure langs EU’s ydre grænser skal fremover være en vigtig og etableret del af den danske udlændingepolitik.

Sådan siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som samtidig fortæller, at regeringen fortsat vil bidrage til opsætning af hegn langs Europa grænser.

Netop nu befinder ministeren sig on location for at se på disse vigtige investeringer i fremsynet dansk udenrigspolitik.

Niels G Madsen, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg tror overhovedet ikke på at det er den stramme fremmedpolitik der har bragt S til magten, og jeg tror ikke på at "Danskerne" ønsker den,
bevares så er der da nok nogle som har ladet sig flytte fra DF til S på baggrund af, at de nu også kunne få en stram udlændingepolitik der,
men samtidig har nogle S vælgere forladt partiet fordi de ikke kan lide den,
grunden til at S er gået frem er nok snarere de forrige regeringer og den politik de har ført, mange har fravalgt V ud fra et ønske om mindre turbo på uligheden, og på ødelæggelserne som de borgerlige regeringer har haft travlt med,
og lur mig om ikke mange er skuffede over S fordi de har videreført det meste de tidligere regeringer har stået for, heriblandt manglen på en god klimaindsats,
og måske er der en del som tror at S gør noget for klimaet, men de ender vel også med at være skuffede, hvis de ikke bliver ved med at lade sig forblinde af greenwashing, og alle de tomme løfter om vedvarende vækst som nu bliver vældig grøn, men kun i politikernes retorik absolut ikke i praksis.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Lars Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, erik pedersen, Gert Romme, Anne-Marie Esmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Jan Fritsbøger. Jeg er enig med dig. Heldigvis er mange danskere ikke på det hold. Men at sosserne selv tror på myten er jo helt klar, når man læser Dybvad.

De fleste der stemte på dem ville helt klart noget andet.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Rolf Andersen, erik pedersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Socialdemokraterne har svigtet integrationen ved at fokusere alene på kulturen og religion.
Socialdemokraterne har ekskluderet ikke etniske danske medborger fra en fælles fortælling om klasse samfund og ulighed.
Den ulighed der rammer kke etniske dansk skyldes for socialdemokratiet første og fremmest deres kulture og religion.
Socialdemokraterne har ikke forholdt sig solidariske overfor dem som er de laveste lønnede og er tit udsat for prekariat i det samfund, medborger med indvandrer baggrund.
De har systematisk anvendt en fortælling der splittet Danmark og er ekskluderende.
På P1 sagde Kaare Dybvad at en af de nuværende ideologer i Socialdemokratiet er Mattias Tesfaye, det lover ikke godt for fremtiden.

Marianne Jespersen, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Christel Gruner-Olesen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Rolf Andersen, erik pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg hørte forleden i P1 i et eller andet politisk program, at årsagen til at tyskerne ikke tager "udlændingeproblemet" så alvorligt, er at de fleste etniske tyskere kender en indvandrer.

Tyskerne arbejder sammen med én, de er gift med én (og så har hele famillien blandt sig én i famillien), de køber ind hos én, de spiser på indvandrer-restaurenter... og så det er altså ikke noget 'big issue'.

Merkels tog altså ikke fejl, da hun sagde "Wir schaffen das". Tyskerne HAR faktisk klaret det.

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen, Kim Folke Knudsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Kaare Dybvad har helt ret i at S udlændingepolitik har sat et aftryk. Det højreradikale parti AfD henviser til den som et forbillede. Er Kaare Dybvad stolt af det?

Marianne Jespersen, Niels G Madsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Inger Pedersen, Jesper Andersson , Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Carsten Nørgaard og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen:
Politik handler om drømme og visioner. Om håb og mod. Jeg drømmer om et stærkere, grønnere og mere retfærdigt Danmark. Men politik handler også om viljen og evnen til at føre drømmene ud i livet. Derfor vil jeg gerne kigge fremad og spørge; hvor er Danmark om 10 år? Og hvad skal der til for at komme derhen?
---
Jeg har oplevet rigeligt, og jeg ønsker ikke at blive inkluderet i Mette Frederiksens drømme og visioner. Men jeg var faktisk ganske aktivt medlem af det fine gamle og ægte sociale og demokratiske parti, fra jeg var ganske ung og til en temmelig voksen alder.

Dengang havde Socialdemokratiet altså ikke blot antydning af fremmedfjendsk politik - nærmest tvært imod. Man var simpelt hen både lidt nysgerrige men også hjælpsomme overfor dem, der kom til Danmark som flygtninge.

Dette gjaldt i øvrigt også Mette Frederiksen, som jeg ofte mødte til delegeretmøder. Hun var en ung pige med hjertet på rette sted.

Hvad der er gået galt for dette fine gamle parti, der virkelig har kæmpet for samfundets små, ved jeg selvfølgelig ikke. Men allerede med Helle Thorning-Schmidt som statsminister fremviste Mette Frederiksen viste ubehagelige sider af sin person - især omkring landets socialt svageste borgere.

Nu har jeg boet som registreret borger i et par forskellige andre lande gennem en årrække, og jeg kan ikke følge med i mit gamle partis politiske mål og hensigter. Men det er indlysende, at toppen af et parti har ganske meget indflydelse på partiets målsætning.

Men når jeg ser på medlemsudviklingen i partiet, har Socialdemokratiet faktisk mistet 30% af sine medlemmer gennem de seneste 20 år. Heraf har partiet alene mistet hele 12% af sine medlemmer indenfor de sidste 2 år. Så man kan roligt fastslå, at ikke alle føler sig hjemme i Mette Frederiksens drømme og visioner.

Marianne Jespersen, Niels G Madsen, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Ebbe Overbye, Kim Folke Knudsen, Jesper Andersson , Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie Esmann

Godt at du bringer artiklen fra Dansk Flygtningehjælp på banen, den er som du rigtigt siger, noget af en myteknuser.

Her er linket :

"Analytiker: Bo Lidegaard og Andreas Steenberg placerer migranter mellem myter og mure.

Både Bo Lidegaard og Radikales Andreas Steenberg har travlt med at ændre holdning til flygtninge og migration. Det er bare ærgerligt, det sker på baggrund af myter, skriver Alexander Kjærum."

https://www.altinget.dk/artikel/debat-bo-lidegaard-og-andreas-steensberg...

Iøvrigt er det enormt beskæmmende, at de Radikale ofrer den sidste humanisme i partiet på alteret for at gafle nogle vælgere fra de borgerlige.

PS. Socialdemokratiet gik ikke frem ved valget, tværtimod havde de faktisk en lille tilbagegang.
Det var støttepartierne, der havde fremgang.

Jan Fritsbøger, Niels G Madsen, Birte Pedersen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Inger Pedersen, Kim Folke Knudsen, Herdis Weins og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Deutschland

Tyskerne kan se i deres makroøkonomiske fremskrivninger, at det vil give Tyskland store udfordringer med udbetaling af pensioner, sociale ydelser med videre, hvis der ikke årligt sker en betydelig indvandring af kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Derfor ses udlændinge som et helt naturlig og uundværlig del af det tyske arbejdsmarked.

Det der med den kvalificeret udenlandske arbejdskraft - bør vi ikke spørge os selv, hvor meget gør vi for at få flygtninge og indvandrer opkvalificeret, så de betragtes som en ressource og personer, der beriger det danske samfund ?

Der er helt tiden fokus på at kanøfle udlændinge, som af forskellige årsager ikke lige uden videre kan glide ind på en dansk arbejdsplads fremfor at se på mulighederne og byde velkommen. De lokale virksomheder kan det, de lokale borgere gør det ser på mulighederne og byder velkommen - men politik på Christiansborg God Nat og sov godt.

Vi kommer formentligt selv til at revidere det Fort Danmark vi for tiden er ved at opføre med snart 20 års stram udlændingepolitik og i stedet for arbejde med den effektive og gode integration i det danske samfund. For manglen på arbejdskraft kan også melde sig herhjemme og nu har vi jo jaget alle flygtninge og asylansøgere samt lyssky udenlandsk arbejdskraft på porten.

Så ved jeg godt hvad den næste opskrift står på i den makroøkonomiske kogebog for øget udbud af arbejdskraft:

som Mor Mette og adskillige borgerlige politikere dyrker til perfektion- Udbudsøkonomi af arbejdskraft

Forhøjelse af danske statsborgeres pensionsalder udover den allerede nuværende tårnhøje pensionsalder pt 69 år for unge kan den estimeres til over 70 år

Bortfald af efterlønsordningen

Nedsættelse af dagpenge perioden til 1 år for alle ( dimittenderne er en forløber og prøveballon for dette forslag )

Kontanthjælpsmodtagerne sættes yderligere ned i ydelse og jages rundt i aktiveringsmanegen som aldrig før.

Hvor ville det være skønt hvis vi kunne se det her med et lidt større fugleperspektiv end den af de borgerlige medier og store dele af den danske kommunikationsverden, hvor alt skal skæres efter modellen: Du skal være en strammer med udlændinge politik.

Det er som en flugt fra 68 generationens frigørelse som nu er havnet helt i den modsatte grøft.

Angstfyld og destruktivt fremfor udviklingsorienteret og med tro på fremtiden.

Socialdemokratiet kunne lære af deres oprindelige internationalisme, som de er flygtet helt fra efter DF kom til og blæste i frygtens udlændinge basuner.

VH
KFK

Jan Fritsbøger, Niels G Madsen, Birte Pedersen, Gert Romme, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Flemming Berger og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Mattias Tesfaye & Hviderusland

Det er helt absurd, at Mattias Tesfaye (S) hopper på Aleksander Lukashenkos limpind.

og vil bidrage med at vi danskere skal udruste grænsen mellem Polen og Hviderusland med pigtråd. Smagtfuldt med tanke på de stakkels flygtninge, som risikerer at komme slemt til skade i den danske pigtråd.

Hvorfor mon Aleksander Lukashenko har hentet irakere til Hviderusland for dernæst at transportere dem lige lukt til Litauen ?

Det elendige diktatur i Hviderusland har ikke råd til at spærre deres egen befolkning inde bag en Berlin mur opført langs grænsen med Polen, Ukraine og Litauen.

Rusland vil formentlig slet ikke bidrage med sådan et projekt, selvom der er bånd mellem de to autoritære regimer.

Men nu har han fået det som han ville have det - Aleksander Lukashenko

For nu opfører Danmark den grænsespærring og betaler for den tillykke til regimet i Hviderusland tillykke til diktaturets få sympatisører, for nu bliver det endnu sværere at flygte fra regimet i Hviderusland, hvis du tilhører den frie og demokratiske opposition, som rejste sig mod regimets fupvalg.

Således endte Mattias Tesfaye og Socialdemokratiet i den lidet heldige rolle som nyttig idiot for et autoritært regime, som han og Socialdemokratiet selv tager afstand fra.

Det er mig personligt ubegribeligt at den unge Minister med etiopiske familierødder kan få sig selv til at stille sig i spidsen for et sådant forslag, at vi skal anbringe pigtråd på grænsen mellem andre nationer.

Tankegangen i det med at spærre grænser af og opsætte hegn og pigtråd mellem folkeslag.

Det forgifter nationen ( det vil sige Danmark ) indefra.

VH
KFK

Jan Fritsbøger, Niels G Madsen, Ebbe Overbye, Gert Romme, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

@ Kim Folke Knudsen,

Hvis du ser på listen over lande, der etablere grænsebarrierer i andre lande, er Danmark i rigtig fornemt selskab.

For både Poland og Ungarn, der sammen med Østrig er Danmarks nære meningsfæller, udfører disse aktiviteter med barberbladsskarpt pigtråd og elektronisk udstyr til at måle varme og bevægelser.

Ungarn har desuden sendt tropper sydpå til bevogte Europas ydre grænser. Så det er nok Danmarks næste initiativ.

Ungarn og Østrig opfordrer ligesom Danmark, til at flere lande gør det samme. Poland har dog ikke opfordret endnu, og Østrig har endnu ikke gjort det.. Desuden er der en del lande på listen, der gør det ved egne grænser.

Medens nogle lande i Europa barrikaderer sig i sit eget racerent paradis, kritiserer det store flertal af lande dette initiativ.

Jan Fritsbøger

Eva tak for din påpegning af at S faktisk ikke gik frem ved valget, jeg kan kun forklare min fejl med at den fiktive "røde" blok fik flertal, og S dermed kunne danne regering, og at det var det jeg huskede.
måske er jeg bedre til overblik end detaljer.