Feature
Læsetid: 12 min.

En uge inden valget: Hvad er det egentlig tyskerne vil?

Den tyske valgkamp har været ren rutsjetur. Først røg De Grønne ud af førerfeltet, så imploderede CDU, og SPD gik i front. Men 75 procent af de tyske vælgere har hele valgkampen svinget mellem de fire partier på midten af tysk politik. Information er taget til den helt usædvanligt gennemsnitlige by Hassloch for at finde ud af, hvad tyskerne egentlig vil
Familien Dewald, mor Anne-Marie, far Jens og tre børn bor i Hassloch, Tysklands mest genemsnitlige by. Ved valget er det eneste politiske emne, der bekymrer dem, klimaet. Jens Dewald mener, de unge politisk aktive virker »resignerede«.

Familien Dewald, mor Anne-Marie, far Jens og tre børn bor i Hassloch, Tysklands mest genemsnitlige by. Ved valget er det eneste politiske emne, der bekymrer dem, klimaet. Jens Dewald mener, de unge politisk aktive virker »resignerede«.

Magnus Hove Johansson

Udland
18. september 2021

Det er svært at se det, når man står i formiddagssolen på torvet mellem rådhuset og den centrale kirke. Bag byen mod vest rejser vinskråninger og skove sig, mod øst flader landskabet ud ned mod Rhinen.

Lige her, midt i Hassloch i delstaten Rheinland-Pfalz, er torvet én stor parkeringsplads. Men hvis man kommer fra en by som Berlin eller bare Speyer et kvartes tid herfra, hvor salige Helmut Kohl ligger begravet, så virker torvet frem for alt stille og ganske hyggeligt med butikker, et bageri og en isbutik, hvor folk nyder sensommeren.

Hvad man ikke kan se med det blotte øje er, at Hassloch med sine cirka 20.000 indbyggere er Tysklands mest gennemsnitlige by. Indtægterne ligger lige omkring gennemsnittet. Gennemsnitsalderen flugter med landsgennemsnittet. Størrelsen på husholdningerne er omtrent gennemsnitlige. Her er gennemsnitligt mange singler og indvandrere. Og først og fremmest har menneskene i Hassloch en gennemsnitlig købekraft.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Da Angela Merkel efter 16 år går af som kansler, har det fra første dag i valgkampen stået klart, at tyskerne står ved et epokeskifte. Det centrale spørgsmål har på baggrund især af den grønne omstilling været, hvor radikalt det skifte skal være. Det er ifølge Giovanni di Lorenzo, chefredaktør for Die Zeit, endt med et ja til skifte, men uklarhed om, hvortil det skal føre.

Der har været en del overraskelser i valgkampen, og den mest dybtgående er den betydeligt vigende tilslutning til CDU/CSU, men meningsmålinger er ikke målfotos. Når vi kommer til prognosen kl. 18:00 den 26 september, vil vi få det første svar på i hvilket omfang tyskerne har stemt for stilstand og det modsatte - det vedvarende tema for denne valgkamp, som de magtbærende partier har bekræftet bl.a ved gentagne gange at sige, at den fysiske planlægning, som er forudsætningen for en grøn omstilling, i den næste valgperiode skal foretages i et betydeligt hurtigere tempo.

Ja, tyskerne har ikke brug for mere stilstand.

Angela Merkel har stået for stabilitet og et godt europæisk samarbejde. Tak for dét.

MEN: Stilstand på klimaområdet tjener ikke til hendes eftermæle. Man kan mene meget om atomkraft, men alene idén om at lukke velfungerende atomkraftværker før tid på baggrund af Fukoshima-tsunamien og i stedet åbne ny kulminer og bygge nye kulkraftværker er jo en katatrofal beslutning.

Samtidig er den elektriske infrastruktur i Tyskland langt bagefter nabolandene. Med det resultat, at det er hamrende besværligt at transportere el på tværs af Europa.

Jeg mener: Nogle gange blæser det i Nordsøen, andre gange har nordmændene og østrigerne overskud af vandkraft, andre gange skinner solen kraftigt et eller andet sted, osv.

Derfor er elektrisk kraftoverførsle på kryds og tværs i Europa så vigtig ... men dér ligger Tyskland stadig i midten af Europa med et svagt el-net.

Tyskerne burde også efterhånden have opdaget, at internettet er opfundet, men myndighederne kræver stadig papir .. eller hvis det skal være 'smart' .. telefax-korrespondance.

Jørgen Mathiasen

@Rolf Andersen
Der vil i den valgperiode, der starter efter den 26.9, med ret stor sandsynlighed ske noget med Tysklands el-net. Man må også antage, at de første anlæg til vandkraftstof vil blive grundlagt, og endelig må man antage, at danske vindmøller kommer til at levere strøm til Tyskland. Det kan blive Danmarks største bidrag til en begrænsning af CO2-emissionen.

Mht til internettet var der i programmet Tyskland ifølge Gram en interessant tysk synsvinkel fra en tysk lektor. Den næste valgperiode vil sikkert indebære en digitalisering, men der gælder her såvel som i det kulturspørgsmål Information har kastet sig ud i, at den påvirkning USA udøver i Danmark ikke har helt den samme dimension i Tyskland. Jeg har eksempelvis ikke nogen SmartPhone og har endnu aldrig installeret en App på sådan en sag.