Analyse
Læsetid: 4 min.

Hvis USA ikke får genforhandlet en ny atomaftale med Iran, venter Kina og Rusland i kulissen

Trods ny optimisme efter valget af Joe Biden bevæger USA og det nye styre i Teheran sig længere væk fra hinanden i forsøget på at genforhandle den atomaftale, Donald Trump torpederede. Det kan i sidste ende betyde ’ingen aftale’. Og kræfter i Iran er allerede begyndt at kigge i retning af Kina og Rusland
Direktør for Det Internationale Atomenergiagentur (IEEA), Rafael Grossi, mødtes for nyligt i Teheran med Irans atomchef, Mohammad Eslami. Her blev de enige om at genoptage overvågningen af Irans atomanlæg.

Direktør for Det Internationale Atomenergiagentur (IEEA), Rafael Grossi, mødtes for nyligt i Teheran med Irans atomchef, Mohammad Eslami. Her blev de enige om at genoptage overvågningen af Irans atomanlæg.

Udland
20. september 2021

Da Irans nationale nyhedsbureau, IRNA, onsdag udsendte et telegram med overskriften: »IAEA-Iran konsensus om genåbning af den diplomatiske køreplan«, lød det næsten for godt til at være sandt (IAEA er Det Internationale Atomenergiagentur, som hører under FN). Det er da heller ikke tilfældet. Det er dog en god nyhed, at Iran har genoptaget samarbejdet med IAEA efter en periode, hvor FN’s atomvagthund var forment adgang til Irans produktionsanlæg.

Det har bekymret IAEA og deltagerne i den skibbrudne atomaftale, at Iran gradvis har opgraderet produktionen af beriget uran til 20 og 60 procent i nye centrifuger – langt over aftalens niveau på 3,65 procent – og dermed er afstanden i tid til fremstilling af et kernevåben reduceret til fire uger.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her