Analyse
Læsetid: 3 min.

Vigtig tysk kanslerdebat flytter næppe stemmer og bekræfter Scholz’ førerposition

Søndag var der atter debat mellem Tysklands tre kanslerkandidater. Det blev en sand hanekamp, men indtrykket forblev det samme: SPD’s Scholz var standhaftig, CDU's Laschet forgæves angrebslysten, og den grønne Baerbock trængte ikke igennem med sine løsningsforslag
Efter halvanden times hed debat kunne Scholz derfor roligt køre hjem til Potsdam og få sig en portion labskovs – en af hamburgerens livretter – mens Baerbock virker slagen, og Armin Laschet ikke har fået nemmere ved at vende skuden på bare to uger og undgå et katastrofalt ringe valg for Merkels parti.

Efter halvanden times hed debat kunne Scholz derfor roligt køre hjem til Potsdam og få sig en portion labskovs – en af hamburgerens livretter – mens Baerbock virker slagen, og Armin Laschet ikke har fået nemmere ved at vende skuden på bare to uger og undgå et katastrofalt ringe valg for Merkels parti.

MICHAEL KAPPELER

Udland
14. september 2021

Det var tre pressede kanslerkandidater, der søndag aften stillede op til endnu en debat.

Finansminister Olaf Scholz fra SPD har godt nok enorm medvind i meningsmålingerne, men han er under pres efter razziaen i finansministeriet i torsdags, fordi en afdeling under toldmyndighederne mistænkes for i årevis at have stået i vejen for opklaring af hvidvask af penge.

Armin Laschet fra CDU havde dermed fået et uventet godt kort på hånden, men han er selv under stærkt pres på grund af partiets elendige meningsmålinger, som i fredags fik lederen af søsterpartiet CSU, Markus Söder, til at kalde weekenden for »Laschets sidste mulighed for at vende billedet«.

Også Annalena Baerbock fra De Grønne burde have en klar fordel, da hun som oppositionsfigur kan læne sig tilbage og nyde, hvordan de to regeringspartnere fra SPD og CDU/CSU angriber hinanden. Men selv hun er så presset af meningsmålinger, der er nede omkring 16 procent, at det efterhånden er svært at sælge hende som seriøs kanslerkandidat.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

".... Tyskland er verdens fjerde største økonomi"
citat fra artiklen

Målt på BNP er Tyskland verdens 3. største økonomi -
så hvilken måleenhed har du valgt ??
eller er der tale om en slåfejl ??

https://www.globalis.dk/Statistik/bnp

Hvorfor bruge det latterlige udtryk ‘hanekamp’ når en tredjedel af deltagerne er kvinde!?

Hvorfor bruge det latterlige udtryk ‘hanekamp’ når en tredjedel af deltagerne er kvinde!?

Jørgen Mathiasen

Med Olaf Scholtz i spidsen kunne man få det indtryk, at de tyske vælgere sigter efter det mindst dramatiske, men hvis meningsmålingerne ligger nogenlunde tæt på valgresultatet, så begynder dramatikken senest den 26 september.

CDU/CSU står til et sensationelt dårligt resultat. Laschet bliver ikke kansler, og man har vanskeligt ved at forestille, at han kan fortsætte i spidsen af CDU, hvis unionen lander på 20%. Det vil være et vendepunkt i Forbundsrepublikkens politiske historie.

Mens det bliver fordøjet er næste akt allerede gået i gang - forhandlinger om en flertalsregering. Hvor dramatisk det bliver, afhænger først af valgaritmetikken og siden af, hvilke indrømmelser partierne er parat til at give. Man kan bare forestille sig, at Die Linke bliver bedt om at acceptere Nato og om at få det santioneret ved en urafstemning.

Jørgen Mathiasen

: sanktioneret.

Irene Clausens
13. september, 2021 - 08:59

"Hvorfor bruge det latterlige udtryk ‘hanekamp’ når en tredjedel af deltagerne er kvinde!?"

Fordi Laschet angreb Scholz, mens Baerbock kunne læne sig lidt tilbage og overvære hanekampen fra sidelinjen.

Torben Lindegaard,
fejlen ser ud til at ligge hos den kilde, du henviser til: der er Japan er slet ikke med, og andre ranglister efter BNP har Japan på tredjepladsen foran Tyskland, når man søger under verdens største økonomier 2021.

Torben Lindegaard

@Ib Gram-Jensen 14. september, 2021 - 10:14

Det må være forklaringen - godt observeret.

Japan har måske ikke afleveret BNP-tal for 2020 -
eller i hvert fald har Globalis ikke registreret disse data.

Hvis man søger direkte på Japans BNP, så er 2020 heller ikke med:

https://www.globalis.dk/Lande/japan?id=182&indicator=BNP%20per%20indbygger