Analyse
Læsetid: 6 min.

Von der Leyen jokker på alles ømme tæer i sin tale om EU’s tilstand

En forsvarsunion, reform af EU’s økonomiske spilleregler for blandt andet optagelse af gæld, strategisk autonomi og en migrationspagt. EU-Kommissionens formand lagde i en tale om EU’s tilstand nyt brænde på bålet i en række afgørende debatter om Europas fremtid, som splitter medlemslandene
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil lancere et dybere europæisk samarbejde på sundhedsområdet. Det sagde hun onsdag holdt sin tale om EU’s tilstand

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil lancere et dybere europæisk samarbejde på sundhedsområdet. Det sagde hun onsdag holdt sin tale om EU’s tilstand

Jean-Francois Badias / Ritzau Scanpix

Udland
16. september 2021

Selv om tonen var venlig og formen bureaukratfrisk, var indholdet overordentligt politisk. Formanden for EU-Kommissionen, tyske Ursula von der Leyen, lagde i sin årlige tale om EU’s tilstand en lang række kontroversielle emner på bordet. Dem skal medlemslandene og EU-institutionerne nu slås om de næste år.

Von der Leyen er repræsentant for en union, som trods fejl og mangler under pandemien, kan bryste sig af i dag at være er den region, som har haft størst succes med sin vaccineproduktion og har den højeste grad af beskyttelse mod COVID-19 i verden. I dag er over 70 procent af europæerne vaccinerede med minimum første stik – og samtidig er 700 millioner vaccinedoser blevet eksporteret til andre lande.

Og det momentum, som krisen og den efterfølgende succesfulde coronahåndtering, har skabt, vil EU-Kommissionen forsøge at bygge videre på ved at slå på, at det er lykkedes EU at handle i fællesskab – og på en række områder, som tidligere har vist sig umådeligt svære at løse.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er da godt, at der endelig er nogen, der skaber ægte nødvendig politik.

Kurt Nielsen, Carsten Munk, Kenneth Graakjær, Peter Knap, Dan Ysnæs, Torben K L Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Ja, det der forsvarsforbehold undrer mig stadig: Hvorfor i alverden vil Der Danske Rige hellere hænge i halen på USA end være en del af det EU, der unægteligt ligger tættere på???

Anders Graae, Carsten Munk, Jesper Lykke Jacobsen, Poul Søren Kjærsgaard, Peter Knap, Dan Ysnæs, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

UPS: DeT Danske Rige, selvfølgelig

Von der Leyen og Macron har fået den idé, at vi europæere skal tage over der hvor NATO's og amerikanernes sikkerhedsinteresser trods alt er for små, til at knalde en billion dollars af på militære eventyr. Lad det blot ske i Euro er tanken.

Heldigvis for os var en af Mette Frederiksens første opgaver som statsminister, at rejse til Bruxelles for at vælge formand for EU-kommissionen. Og måden Von der Leyen blev valgt på, rystede Frederiksen så tilpas meget, at EU aldrig bliver spiselig som den organisation, som skal tage sig af danske sikkerhedsinteresser. Og godt for det!