Baggrund
Læsetid: 4 min.

WHO-opgørelse: Danmark er ikke i nærheden af at løfte sin del af byrden med COVID-19-bidrag

Danmark betaler langtfra, hvad WHO betegner som en fair andel af den globale regning for at bekæmpe COVID-19. Udenrigsministeriet afviser opgørelsen som misvisende, men uden en større international indsats vil pandemien fortsætte længe og koste alle lande dyrt, advarer ngo og ekspert
Familiemedlemmer og frivillige fra ’the Saaberie Chishty Society’ begraver et offer for COVID-19 på gravpladsen Avalon i Lenasia, Sydafrika, mandag den 4. januar 2021.

Familiemedlemmer og frivillige fra ’the Saaberie Chishty Society’ begraver et offer for COVID-19 på gravpladsen Avalon i Lenasia, Sydafrika, mandag den 4. januar 2021.

Bram Janssen/AP/Ritzau Scanpix (744015)

Udland
18. september 2021

25 millioner dollars. Så meget har Danmark bidraget til WHO-initiativet Access to COVID tools. Det er verdenssundhedsorganisationens primære platform i den globale kamp mod pandemien og inkluderer både COVAX-programmet, der skal sende vacciner til lavindkomstlandene, samt produktion og fordeling af hårdt tiltrængte midler til sygdomsbekæmpelse og behandling som testudstyr, iltforsyninger, værnemidler og sundhedsinfrastruktur.

Ifølge WHO’s udregninger betyder det, at Danmark ikke er i nærheden af at løfte sin del af byrden. For at holde styr på de internationale donationer og sikre, at de rige lande betaler mest, har organisationen udarbejdet en fordelingsmodel, der viser, at Danmarks bidrag kun udgør ni procent af, hvad WHO betegner som en fair andel. Norge har til sammenligning allerede betalt mere end sin fair andel, mens Sverige ligger på 78 procent. For at nå op på et rimeligt bidrag skulle det danske beløb være på 280 millioner dollars.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Danskerne og andre nationer lever jo ikke i deres egen lille og sterile verden. Man kan i en vis grad beskytte sig ved at lukke grænserne. Men man kan ikke holde grænserne hermetiske lukkede i tid og evighed.

Men grænselukning hæmmer kun udbredelsen, for hverken smitte eller pandemier respektere landegrænser. Derfor har man ikke sikret sig selv og sin befolkning, før alle i verden enten er vaccineret eller resistente via smitte.

Og derfor taler eksperter allerede nu om ikke blot en 3. vaccine bliver nødvendig, men allerede nu kan forskerne forudse foreløbig op til 6. vaccinationer mod biologiske mutationer af covid19.

Med nuværende priser på vaccinedoser bliver det ualmindelig kostbart, medens vaccineproducenterne samtidig samler enorme værdier til sig. Men venter verdenssamfundet, og trækker tiden ud, vil omkostningerne blot blive endnu voldsommere.

Så måske skal verdenssamfundet simpelthen tvangskøbe og nationalisere patenterne, og blot producere løs af vaccinedoser. For trods dette vil det stadig bliver enormt kostbart at sende læger og andre sundhedsmedarbejdere rund i alle verdens afkroge for at vaccinere alle verdensborgere på samme tid.