Feature
Læsetid: 10 min.

»En afrikansk identitet, der ikke er skabt af andre, er vigtig for vores politiske, økonomiske og sociale udvikling«

Årtier efter uafhængigheden er en ny bevidsthed om kolonimagternes indflydelse ved at vokse frem blandt unge afrikanere. Den koloniale historie har undertrykt den oprindelige afrikanske identitet, og der er brug for et opgør, mener den 29-årige studerende og medstifter af en ngo Zaharah Namanda fra Uganda. Men samtidig er unge som Zaharah Namanda og de afrikanske lande stadig dybt afhængig af vestlig bistand
29-årige Zaharah Namanda er opvokset i Kampala i Uganda, men har fået et scholarship, så hun i dag kan studerere i Glasgow.

29-årige Zaharah Namanda er opvokset i Kampala i Uganda, men har fået et scholarship, så hun i dag kan studerere i Glasgow.

Kieran Dodds

Udland
25. oktober 2021

Da Zaharah Namanda var barn, kendte hun ikke meget til fortidens kolonisering.

Da hun blev undervist i engelsk, tænkte hun ikke over, at det lokale sprog, luganda, var et af de oprindelige sprog, og engelsk var et fremmedsprog. Hun tænkte ikke over, at den store Viktoria-sø tæt på hendes barndomshjem i Kampala i Uganda faktisk har haft et andet navn end dét, den tidligere britiske kolonimagt havde døbt den.

I dag ved hun meget mere om den koloniale historie. Nu sidder hun som 29-årig i en lejlighed i Glasgow og har fået et Commonwealth Scholarship, der hvert år uddeles til talentfulde personer fra tidligere britiske kolonier. Et helt år med alt betalt, hvor hun kan få lov til at studere en master i uddannelsespolitik.

»Jeg føler mig meget privilegeret,« fortæller hun over en telefonforbindelse.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

man skal holde op med at hænge sig i ''økonomisk afhængighed', der oven i købet i dette tilfælde blot er en afbetaling på en ubetalelig gæld for at stjæle og udnytte afrikanernes ressourcer for spotpriser.
Udviklingen er det vigtige, og ingen kommer nogen vegne, hvis man ikke har en kulturel arv at bygge på, så det er helt rigtigt, at afrikanerne er nødt til at bygge den op - og det er kun godt, at vi finansierer det projekt, da det jo er os, der i fortiden har smadret denne kontinuitet i samfundene.

Nike Forsander Lorentsen, Carsten Munk og Franz Nitschke anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Selvom ordene "nation", "nationalisme" så vidt jeg kan se ikke står i teksten er det svært ikke at se en forbindelse. Der hvor denne søgen efter "oprindelig identitet" sker i eksilsamfund eller samfund af permanent bosættelse i andre dele af verden virker muligheden for øget konflikt meget nærliggende. Kan opgør med "kolonialisme" i den sammenhæng løse noget som helst på længere sigt?

ingemaje lange

Tak for interessant artikel. Ikke mange andre medier end Inf ville dække en historie som denne.

Nike Forsander Lorentsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

EUs told mure er den primære årsag til at Afrika forbliver fattigt.. told mure og autokratiske samfund med en despot der styre landene med en hånd og korrupt hånd holder Afrika i fattigdom.

Dette er post kolonialismen i sin desværre mest udtrykte form. Magt politik i vesten holder despoter på magten i ulandene. Og sikre uligheden i verden her igennem.

Told mure som der holder produktion kørende i Europa som der aldrig skulle eksisterer skaber fattigdommen og migrant krisen. Som vi ser.. vi har aldrig haft ægte liberalisme men nærmere et degenereret konservativt styre som der ja søger protektionisme som sin energi i Politiken protektionisme der sikrer eliten sine privilegier. Afrika er rigt og stærkt med masser af resuser og knowhow til at blive MEGET velhavende, told mure er den reelle årsag til at Afrika ikke udvikles. Det og en krampagtigt fastholdelse til kolonitidens grænser som der blev tilfældigt trukket på et kort flere tusinde kilometer væk fra Afrika er årsagen til de indre spændinger som der er i ja nærmest alle afrikanske lande. Der eksisterer ikke et folk med en identitet der er fra Uganda Tanzania Kenya Senegal Nigeria mm. Det er multikulturelle lande uden fælles identitet. Med en stærk kultur der styrker klanerne ( eller kald det stammer det er reelt set det samme).

Vores lande fungerer fordi man er hollænder i Holland tyskerne i Tyskland, franskmænd i Frankrig mm Mens USA Australien mm fungerer fordi at all er efterkommere af indvandrere til landet. Og dermed er de oprindelige kulture i opbrud og søger naturligt en fælles identitet.

Danmark fungere fordi vi er danskere i Danmark.. taler Dansk og har en Dansk identitet.. lanende i Afrika og hvor vi har set denne koloni tids måde og trækker grænser på en t kort har alle sammen problem. Fravær af en fælles identitet og kultur.