Kryptovaluta
Læsetid: 8 min.

El Salvador vil redde sin økonomi med bitcoin. Det bliver næppe problemfrit

El Salvador, et af verdens fattigste lande, skifter sin nationale betalingsenhed ud med kryptovaluta – eksperter mener, at bitcoin hverken kan virke i praksis eller løse landets økonomiske problemer
Demonstranter bærer på en dukke, der skal forestille El Salvadors præsident Nayib Bukele under en demonstration mod præsidenten i San Salvador. Demonstranterne protesterede blandt andet imod, at Bukele har indført bitcoin som landets valuta.

Demonstranter bærer på en dukke, der skal forestille El Salvadors præsident Nayib Bukele under en demonstration mod præsidenten i San Salvador. Demonstranterne protesterede blandt andet imod, at Bukele har indført bitcoin som landets valuta.

Jose Cabezas

Udland
26. oktober 2021

Et blåt laserlys skinner ud af øjnene på El Salvadors præsident, Nayib Bukele, på hans profilbillede på Twitter. Et meme som ofte bruges af bitcoin-fans. Billedet brugte Bukele til at markere, at kongressen den 9. juni i år vedtog et lovforslag, der har gjort El Salvador til nationalstaternes kryptopioner. Det er det første land i verden, der har indført bitcoin som nationalt betalingsmiddel. Det hele skal foregå via appen ’Chivo wallet’. Dermed er banker og national valutaregulering taget helt ud af ligningen.

Bitcoinbeslutningen kommer oven på en årelang periode med økonomisk krise, som landets teknologiglade præsident nu mener at have fundet en løsning på. Bukele har annonceret, at bitcoin vil spare salvadoranerne for et milliardbeløb i gebyrer på pengeoverførsler, som de får fra familier i udlandet. Overførslerne, de såkaldte remessas, udgør knap en fjerdedel af landets BNP, som sidste år var på knap 65 milliarder dollar. Samtidig vil overgangen til bitcoin give størstedelen af befolkningen, som i dag savner en bankkonto, adgang til digital betaling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Børge Jacobsen

Hvis den danske pensionsformue på 3.600 milliarder kr. var blevet investeret i bitcoin i 2011 (240 dollar pr, bitcoin) og solgt nu i 2021 (55.000 dollar pr. bitcoin) ville den i dag være på 825.000 milliarder kr. - Verdens absolut største formue. Mere end 142 millioner kr. pr. borger i Danmark. Så kunne vi alle leve som dronning Margrethe II :-)

Men hva. Det skete jo ikke.

Krister Meyersahm

Det skete jo ikke. Nej og det havde ingen vel regnet med, forhåbentlig. Det siger vel sig selv, at man ikke kan konvertere så mange bitcoin, at der kan indbetales 142 millioner til alle borgere. Hvor skulle de danske kroner dog komme fra? Tror ikke de ligger i bankernes bokse. Bitcoin er en spillemønt som man skal holde sig langt fra. Allerhelst burde alle verdens regeringer forbyde denne uhyrlighed.

spørgsmålet er om ikke det nuværende monetære system er ved at kollapse, og hvad skal så erstatte?

Reynir Björnsson

Jeg var af den opfattelse at bitcoin har et relativt højt gebyr på transaktioner, altså noget i retningen af 200 kr? Artiklen siger at det er gebyrfrit. Hvordan hænger det sammen? Selvsagt ville det være alt for dyrt hvis man skulle betale hundredvis af kroner i gebyr når man køber brød.