Flere danske butikker stopper indkøb af afghansk smykkesten: »Vi er ikke interesserede i at finansiere Taleban«

En lang række danske krystal- og smykkebutikker – heriblandt en Kongelig Hofleverandør – sælger den mørkeblå sten lapis lazuli, der knyttes til finansieringen af Taleban. Flere vil nu stoppe indkøb af stenen
På trods af lapis lazulis tilknytning til Taleban og det spor af brud på menneskerettigheder, den slæber efter sig, bliver stenen alligevel fortsat solgt i Danmark. Det sker uden lovkrav til importen, selve handlen eller krav om, at forhandlerne oplyser oprindelsesland.

På trods af lapis lazulis tilknytning til Taleban og det spor af brud på menneskerettigheder, den slæber efter sig, bliver stenen alligevel fortsat solgt i Danmark. Det sker uden lovkrav til importen, selve handlen eller krav om, at forhandlerne oplyser oprindelsesland.

Victor J. Blue/Ritzau Scanpix

Udland
19. oktober 2021

Lapis lazuli er med sin dybe blå farve eftertragtet i smykkeindustrien, og i den spirituelle verden er den særligt kendt for at give øget visdom, bedre dømmekraft og at hjælpe med at realisere ens indre behov og drømme. Hvad der måske er mindre kendt, er, at stenen i flere år har været en betydelig indtægtskilde for Taleban, som en artikel i Dagbladet Information for nylig kunne dokumentere.

På trods af lapis lazulis tilknytning til Taleban og det spor af brud på menneskerettigheder, den slæber efter sig, bliver stenen alligevel fortsat solgt i Danmark. Det sker uden lovkrav til importen, selve handlen eller krav om, at forhandlerne oplyser oprindelsesland.

Det er derfor meget muligt, at du ufrivilligt har været med til at understøtte Taleban, hvis du har købt lapis lazuli i Danmark. For langt størstedelen af de naturlige depoter af den mørkeblå sten findes i det nordøstlige Afghanistans bjergkæder, hvorfra den bedste kvalitet også kommer.

Det anslås i en rapport fra Global Witness, at Taleban og andre væbnede grupperinger siden 2016 har tjent op mod 20 millioner dollar årligt via afpresning og beskatning af Afghanistans lapis lazuli-miner. Sidenhen har Taleban øget grebet om mineindustrien i årene op til bevægelsens magtovertagelse i Afghanistan. Ifølge Javed Noorani, ekspert i afghansk minedrift, finder du i dag »ikke én mine i Afghanistan, som ikke betaler Taleban på den ene eller anden måde.«

Vil ikke stoppe nuværende salg

En af de største virksomheder herhjemme, der forhandler lapis lazuli, er smykkevirksomheden Ole Lynggaard Copenhagen. Virksomheden er Kongelig Hofleverandør og sælger eksklusive smykker til mere end 275 butikker på verdensplan, fremgår det af deres hjemmeside. Herfra kan man i øjeblikket købe 31 smykker indeholdende lapis lazuli – det dyreste til en pris på 87.500 kroner.

Søren Lynggaard, medejer og direktør i Ole Lynggaard Copenhagen, erkender problematikken. Han siger, at de først nu er blevet opmærksomme på forbindelserne mellem stenen og Taleban. De kontaktede derfor deres forhandler, som rigtigt nok kunne fortælle dem, at deres lapis lazuli med stor sandsynlighed kom fra Afghanistan:

»Det er vi rigtigt kede af. Vi er ikke interesserede i at finansiere Taleban, så vi skal sikre, at den lapis lazuli, vi bruger fremadrettet, ikke kommer fra Afghanistan. Hvis ikke vi kan dokumentere det og samtidig få den kvalitet, vi har behov for, så vil vi ikke sælge lapis mere,« siger Søren Lynggaard.

Søren Lynggaard fortæller, at man ikke vil stoppe det nuværende salg, da stenene allerede er indkøbt, og man derfor ikke ønsker at lade dem gå til spilde. Derudover siger han, at det er »vanvittigt svært« at få indsigt i forsyningskæderne. Derfor er man som forhandler i vildrede:

»Vi presser hele tiden vores leverandører for at finde ud af, hvor vores ting kommer fra, men det er en lang proces. Mange siger bare det, man gerne vil høre. Vi kunne godt finde leverandører, der ville sige ’nej, nej, det kommer ikke fra Afghanistan’, men det er ikke troværdigt. Vi vil gerne have det dokumenteret, så vi ved det med sikkerhed,« siger Søren Lynggaard.

– Bør man som global smykkevirksomhed og Kongelig Hofleverandør ikke gøre en ekstra indsats for at sikre sig, at man ikke er med til at finansiere konflikter? Vi har talt med mindre krystalforhandlere, der har kendt til problemet i tre år.

»Jo. Helt sikkert. Det er for dårligt. Vi prøver hele tiden at få indsigt i vores forsyningskæder, men det er et meget sløret billede – det må jeg bare sige. Det er et område, hvor det er vigtigt, at der kommer pres på for at ændre det. Det er svært for én virksomhed at ændre – det er noget, en branche skal gøre.«

Søren Lynggaard fremhæver selv Kimberley-Processen, der stillede særkrav til importører af diamanter, som en lovgivning, der har gjort en forskel i smykkeindustrien. Han er derfor »stor tilhænger« af lignende tiltag, der kan forbedre den bredere gennemsigtighed i branchen og stille større krav til leverandører – også fordi forbrugerne efterspørger det, siger han.

Ole Lynggaard Copenhagen oplyser i øjeblikket ikke oprindelseslandet for lapis lazuli på deres hjemmeside. Man vil dog »overveje det« fremadrettet, siger Søren Lynggaard.

Krystalforhandlere stopper salg

»Jeg er målløs,« lyder det fra Sylvia Beatriz Steffensen, ejer af butikken Magiske Krystaller, da Dagbladet Information ringer og fortæller om Talebans indtjening på lapis lazuli.

Hun har gennem en leverandør købt afghanske lapis lazuli hjem fra Sar-e Sang-området i Badakhshan, fortæller hun. I ugerne op til, at Taleban overtog magten i Afghanistan, købte hun et kilo lommesten og 10-12 smykker hjem i den overbevisning, at hun derved slap for at købe konfliktkrystaller og støtte Taleban.

Derfor bliver hun også meget overrasket, da hun får at vide, at Taleban har tjent penge på lapis lazuli i flere år op til magtovertagelsen af Afghanistan:

»Jeg er faktisk lidt rystet. Jeg sælger nok ud af mit lager, og så er det slut med at købe nyt lapis hjem,« siger Silvia Beatriz Steffensen.

Hun fortæller, at lapis lazuli især er god til folk, der har lidt et tab eller er i sorg, fordi dens blå farve har en afslappende og beroligende energi. Hun har dog et alternativt løsningsforslag:

»Man kan få andre krystaller, der dækker det her område energimæssigt. Jeg kan bare sælge blå cyanit i stedet. Den hjælper også på traumer og sorg,« siger hun.

Dansk salg af lapis lazuli

  • Dagbladet Information har undersøgt handlen af lapis lazuli og fundet frem til, at salget er udbredt blandt smykke- og krystalforhandlere. Det præcise antal forhandlere er dog ukendt.
  • Ud af 39 danske web-butikker, der sælger lapis lazuli, oplyser otte på deres hjemmeside om oprindelsesland på stenen. Af dem oplyser seks Afghanistan.
  • Avisen har foretaget en stikprøveundersøgelse og talt med 14 af disse forhandlere for at høre, hvorfra de indkøber lapis lazuli og forelagt dem information om Talebans indtjening på stenen.
  • Otte forhandlere fortalte, at deres lapis lazuli kommer fra Afghanistan. Af dem vil fem stoppe et fremtidigt indkøb, mens tre ikke vil forpligte sig til at stoppe og vil i stedet afvente klarere retningslinjer eller selv kontakte deres leverandører.
  • Fem forhandlere oplyste, at deres lapis lazuli ikke kom fra Afghanistan.
  • Én forhandler ønskede ikke at oplyse oprindelsen på sin lapis lazuli.
  • Af de 14 forhandlere, Dagbladet Information har talt med, var to allerede klar over problematikken og undgik derfor bevidst lapis lazuli fra Afghanistan.

Kendt problematik i mange år

Det er dog ikke alle i krystalbranchen, der er lige overraskede over, at lapis lazuli har været en betydelig indtægtskilde for Taleban i flere år.

Anne Kirstine Riemann, indehaver af Crystalab fortæller, at hun sælger lapis lazuli fra Afghanistan, men at hun stoppede indkøbet for tre år siden, da hun selv blev klar over, at Taleban tjente på minerne. Hun vil ligesom Silvia Beatriz Steffensen sælge ud af sit nuværende varelager, og så er det dét, siger hun.

»Da jeg købte lapis første gang, var jeg ikke bevidst om blodkrystal-problematikken – jeg var stadig så meget nybegynder, at jeg simpelthen ikke var klar over det her,« siger Anne Kirstine Riemann.

Hun har, siden Dagbladet Information kontaktede hende, ændret i Crystalabs hjemmeside. Nu står oprindelseslandet på lapis lazuli som Afghanistan, ligesom hjemmesiden oplyser, at man ikke agter at importere stenen igen, før man kan finde en leverandør, der med sikkerhed ikke er forbundet til Taleban.

»Det vilde Vesten«

Ifølge Anne-Mette Pedersen, ejer af webbutikken Anna Nordica, der sælger krystaller, forekommer det utroværdigt, at de store forhandlere og grossister ikke er klar over, hvorfra deres varer kommer. Hun mener, det er en »en gratis omgang« at sælge sten med »energier« uden at vide, hvor de kommer fra, eller hvordan de er produceret.

Anne-Mette Pedersen blev allerede i 2006 klar over problematikkerne omkring lapis lazuli. Her blev hun af en »mester« på en krystalhealer-uddannelse gjort opmærksom på, at man skulle »holde fingrene væk« fra at sælge lapis lazuli, da stenen er forbundet med væbnet konflikt. Anna Nordica har sidenhen selv solgt lapis lazuli, men Anne-Mette Pedersen oplyser, at denne sten kommer fra USA, og derfor ikke er involveret i konflikt.

»Hvis ikke engang krystalsælgerne forholder sig kritisk, hvordan skulle kunderne så nogensinde blive bevidste om det her. Kunderne har jo tillid til, at der er ordentlige forhold. De ved ikke, at det her er det vilde Vesten,« siger Anne-Mette Pedersen.

Hun efterlyser derfor tydeligere lovgivning og strengere krav til gennemsigtigheden i forsyningskæderne i forhold til importen af ædelsten og krystaller, hvilket er et gennemgående ønske blandt de 14 forhandlere, Dagbladet Information har talt med.

Fakta: Lapis lazuli

  • Verdens største forekomster af stenen findes i den afsides region Badakhshan i det nordøstlige Afghanistan. Det er også her, den fineste kvalitet udvindes.
  • Derudover findes der også mindre depoter af lapis lazuli i for eksempel Pakistan, Chile, USA, Rusland og Grønland. Dog ikke i samme blå nuance eller kvalitet.
  • Værdien af lapis lazuli fastsættes i overvejende grad ud fra renheden af den blå farve. Det er derfor, lapis lazuli fra Badakhshan anses for at være verdens fineste.

»Burde lovgives om det«

Grossist Anders Futtrup er direktør i Stenguiden og leverer sten til over 70 danske butikker, heriblandt en lang række krystalforhandlere. På Stenguidens hjemmeside oplyses det, at de sælger lapis lazuli fra Afghanistan, Kina og Hong-Kong. Anders Futtrup understreger, at han ikke ønsker at støtte Taleban på nogen måde, men at han ikke på nuværende tidspunkt har planer om at stoppe salget af lapis lazuli.

Spørger man ham, lægger ansvaret ikke hos forhandlerne, men politikerne, som laver reglerne for import og salg: »Jeg ville synes, det var fint, at jeg fik forbud mod at sælge lapis lazuli, hvis det støtter Taleban. Men at pådutte mig det ansvar som selvstændig virksomhed – at jeg selv skal undersøge, hvorvidt mine sten understøtter Taleban – det er meget langt ude.«

»Der burde lovgives om det, og så burde det simpelthen bare forbydes, hvis det støtter Taleban,« siger Anders Futtrup.

Derudover, tilføjer Anders Futtrup, gør Toldstyrelsens regler det »helt umuligt« for ham at spore, hvorfra stenene præcist kommer. For de kinesiske importører, han selv køber fra, får lapis lazuli hjem i partier på flere tons fra lande som Afghanistan. Herfra bearbejder de selv stenen og polerer den, og det får, som toldreglerne er nu, oprindelseslandet til at skifte, fortæller han. Derfor ved han ikke med sikkerhed, hvor hans sten er minet henne.

Anders Futtrup fortæller derudover, at han ikke har besøgt nogle af de steder, hvorfra han importerer sten, men at han generelt forsøger at spørge ind til, om varerne er produceret under ordentlige forhold:

»Der, hvor det kan lade sig gøre, spørger vi ind til det. Men det er generelt en lidt umulig opgave. For hvis du spørger dem, så siger de alle sammen, at alt er fint, men jeg har jo ikke mulighed for at tjekke op på det. Der må jeg jo bare stole på dem.«

Lapis lazuli er langtfra den eneste sten i krystalindustrien, der har tiltrukket sig negativ opmærksomhed. Også turmalin og rosakvarts kan ifølge The Guardian kædes sammen med børnearbejde og livsfarlige arbejdsforhold, ligesom DanWatch også har beskrevet flere problemer i en nylig artikel.

Talebans blå guld

Den blå smykkesten lapis lazuli har i årtusinder været en skattet handelsvare. Dens dybe blå farve har gjort den eftertragtet i smykkeindustrien, og i den spirituelle verden er den kendt for sine gode energier og helende egenskaber. I dag er den en vigtig indtægtskilde for Taleban. Alligevel kan den handles fuldstændig ureguleret i Danmark og resten af Europa.

I denne serie følger Information det gyldne spor fra de blå sten.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man kunne jo argumentere for at pynte sten/ metaller / tingel tangel absolut er ren luksus og ikke nødvendigt for at leve en behagelig tilværelse

Mvh Hanne Pedersen

Per Falk Bredgaard

Jeg husker at efter Sovjetunionen trak sig tilbage fra Afghanistan, som krigsbytte kom der kæmpe partier af Lapis, som derved dumpede priser

Kongelig hofleverandør skal ikke skrives med store bogstaver på dansk. Med mindre det som her står først i en sætning. Den der falden på halen for kongehuset klæder ikke Information. Kimberley-processen er nok også mere korrekt på dansk.

Ellers er det interessante artikler om emner, som altid er spændende.

Et land der ifølge FN allerede står til menneskehedens største økonomiske krise og hungersnød, skal nu lide under embargo og dermed millioner af sultne afghanere , fordi man ikke vil handle med en lille procentdel af befolkningen. Det virker absurd - når man vil handle med en masse andre lande, som skider på menneskerettighederne i forvejen

Jens Peter Madsen, Torben K L Jensen, Daniel Joelsen, Bjørn Pedersen, Issa Chaaban, William Mannicke, Felix Zelda Xavier, Jens Ole Mortensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

»Vi er ikke interesserede i at finansiere Taleban«

Altså nu hvor det er blevet opdaget?

Hvis Lynggaard er hofleverandør, kan man så i princippet sige at Margrethe et al, sådan uforvarende har støttet Taleban, og er det i så fald ikke ulovligt jvfr. terrorloven? Og er loven ikke lige for alle? Og hvad med alle andre der har købt smykker med Lapis? Det kan hurtigt gå hen og blive noget værre rod, så mon ikke det bedste er at glemme, hvad der er sket og i stedet se fremad. Det plejer vi jo at gøre.

William Mannicke

Det er ikke blot lapis lazuli, der udvindes i Afghanistan. Også en lang række andre halvædelstene udvindes og forarbejdes i Khambhat området, blandt andet karneoler, også kendt som vikingernes røde perler.
Se Skalk, nr 5, 2021.

Om man rammer Taleban specifikt ved at boykotte lapis lazuli, eller blot rammer, den lille del af befolkningen, der rent faktisk udvinder eller forarbejder, disse sten, må man selv bedømme.

Men der importeres meget andet fra regimer, der undertrykker demokrati og menneske rettigheder, madvarer, krydderier, tøj elektronik og ikke mindst olie produkter.

Hvorfor lige lapis lazuli er i Informations sigtekorn er mig en gåde; økonomisk betyder det ikke en dyt i forhold til eks.vis olieimport fra Saudi Arabien, Forende Arabiske Emirater osv.

Men den sidste olie er måske for hellig at boykotte?

Jens Peter Madsen, Torben K L Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

»Vi er ikke interesserede i at finansiere Taleban«

Det har ellers gjort de sidste 30-40 år. Hvorfor den pludselige kovendig? Ha ha ha

Børge Jacobsen

Det er lidt som olie branchen, som pludselig går all-in for vind energi.

Daniel Joelsen

Jammen så presser man landet til at dyrke og sælge heroin i stedet, som der er flere penge i, og det vil i sidste ende ramme vores unge. Logik? Det er jo ikkeTaleban som udvinder disse sten, men den almindelige afghaner, eller er der noget jeg har misforstået?

Guld og ædelstenshandlen har ikke så få gange været forbundet med uetisk handel, slavelignende arbejdsforhold og støtte af diverse regimer. Den største del af verdens smykke guldforarbejdning sker bl.a. i Indien ofte involverende børnearbejde!

Plejer folk ikke at råbe antisemitisme, når man prøver at boykotte Israel?

Hvad skulle det her så være? Åbenbart ikke antisemitisme?

(læs: semitisk = aramæisk, hebraisk samt arabisk)

Det spidsfindige og latterlige er, at boykot af Taleban højest ville blive kaldt islamofobisk, ikke noget anti-, for det findes jo ikke på storstilet niveau i Vesten...

Jens Peter Madsen

Stop den serie - det er simpelthen for uværdigt at Information deltager i en kampagne, som et sat op af revancistiske kræfter i vest, som forsøger at videreføre en blodig borgerkrig, som allerede har kostet uhyrligt mange menneskeliv i Afghanistan. Lad os i stedet bakke op om FN og de humanitære organisationer, som søger samarbejde med Taliban for at sikre fattige og undertrykte afghanere mod mere nød, død og lemlæstelse, som er en sikker følge af en fortsat borgerkrig.