Klima
Læsetid: 4 min.

FN: Vi er på vej mod dobbelt så meget sort energi, som Parisaftalen tillader

Den grønne bølge skyller ind over os. Politikerne holder storladne taler for klimaet, og mange lande formulerer nationale reduktionsmål. Men produktionen af fossile brændsler fortsætter med at stige, og intet tyder på, at den tendens stopper, konkluderer ny FN-rapport
I 2030 vil der, ifølge en FN-rapport, blive produceret 244 procent mere kul, end hvad der er foreneligt med Parisaftalen. 57 procent for meget olie og 71 procent for meget gas. På billedet ses amerikanske oliearbejdere i Texas.

I 2030 vil der, ifølge en FN-rapport, blive produceret 244 procent mere kul, end hvad der er foreneligt med Parisaftalen. 57 procent for meget olie og 71 procent for meget gas. På billedet ses amerikanske oliearbejdere i Texas.

Tamir Kalifa

Udland
21. oktober 2021

197 lande har ratificeret Parisaftalen, og stadig flere formulerer ambitiøse nationale udledningsmål. Alle erkender tilsyneladende problemet, og ingen kan være i tvivl om, hvad der skal til. Der er ingen svar på klimakrisen, som ikke indebærer et ryk væk fra sorte energikilder. Alligevel fortsætter produktionen af fossile brændstoffer med at stige.

Blot en uge før COP26-forhandlingerne indledes i Glasgow, slår FN’s miljøagentur, UNEP, alarm. Medmindre der sker dramatiske forandringer, vil der i 2030 blive udvundet, raffineret og brugt mere end dobbelt så meget sort energi som den maksimale grænse for at holde de globale temperaturstigninger under 1,5 grader.

»Forskningen er klar: For at begrænse den langsigtede opvarmning til 1,5 grader skal den globale produktion af kul, olie og gas begynde at falde øjeblikkeligt og i en stejl kurve,« siger rapportens hovedforfatter, Ploy Achakulwisiut, til BBC.

»Ikke desto mindre fortsætter regeringer med at planlægge og støtte produktionen af fossile brændsler i et omfang, der i voldsom grad overstiger, hvad der på ansvarlig vis vil kunne brændes af.«

Seks år efter verdens ledere triumferende kunne præsenterede Parisaftalen, stiger det samlede forbrug af fossil energi. Og rapporten, der blandt andet baserer sig på en gennemgang af den planlagte produktion i de 15 største energiproducerende lande, konkluderer altså, at den tendens vil fortsætte. I 2030 vil der, ifølge rapporten, blive produceret 244 procent mere kul, end hvad der er foreneligt med Parisaftalen, 57 procent for meget olie og 71 procent for meget gas.

Sort genopretning

Afstanden mellem grøn retorik og sorte realiteter begrænser sig imidlertid ikke til den planlagte produktion af fossile brændsler. For at skubbe gang i hjulene har verdens regeringer under og efter coronakrisen pumpet astronomiske summer ud i økonomien. Mange steder er de store offentlige investeringer blevet udlagt som en anledning til at sætte skub i omstillingen til en mere bæredygtig økonomi. I både Storbritannien og USA har det fået overskriften ’Build Back Better’, mens regeringen herhjemme har talt om en ’Grøn Genstart’.

I den nye rapport kigger FN’s miljøagentur nærmere på, hvor de mange penge fra redningspakker rent faktisk er endt henne, og det viser sig, at på tværs af 20 forskellige lande er hele 45 procent af de samlede midler gået til at holde hånden under virksomheder, som enten forbruger eller producerer fossile brændstoffer. Kun 23 procent af de offentlige midler kan betegnes som ’grønt forbrug’.

Så mens der de senere år har været en positiv udvikling, hvor fossile virksomheder generelt har fået sværere ved at finde både privat og offentlig finansiering, er de statslige stimulimidler, der skulle markere startskuddet til en ny og grønnere økonomi, altså i vid udstrækning gået i den modsatte retning.

»Som en del af reaktionen på COVID-19 har regeringer ydet støtte til produktionen af fossile brændsler gennem skatteinitiativer, garantier, nye reguleringer og finansiel bistand – i det store hele uden at der er fulgt sociale, økonomiske eller miljømæssige krav med,« konstaterer rapportens forfattere.

Øjeblikkelig handling

Den seneste tid er prisen på olie, kul og gas steget, hvilket kun gør det mere rentabelt at skrue op for produktionen eller søge efter nye forekomster. Dertil kommer, at Kina som følge af den verserende energikrise vil øge produktionen i sine kulminer og muligvis opføre nye kulkraftværker.

Konklusionerne i rapporten er altså ikke et udtryk for, hvordan verdens energiforbrug i værste fald vil udvikle sig, men hvordan det er mest sandsynligt, produktionen vil se ud, hvis der ikke ændres kurs.

Og hvis opvarmningen skal holdes under 1,5 grader, er der ingen vej udenom. Bestræbelser på at reducere de udledninger, der er forbundet med udvindingen af olie og gas, vil under ingen omstændigheder være tilstrækkelige.

»Den slags tiltag alene er ikke nok. De kan ikke stå i stedet for en langsigtet global nedskalering af kul, olie og gas,« erklærer UNEP’s generaldirektør, Inger Andersen, i rapporten.

Som en venlig påmindelse frem mod næste uges klimaforhandlinger påpeger rapporten ét overordnet problem. Der er stadig uoverskueligt langt mellem de mål, landene har forpligtet sig til at indfri, og den faktiske udvikling. Siden den første Production Gap-rapport fra 2019 er afstanden stort set uændret. Hverken den nuværende eller forventede produktion af fossile brændsler har rykket sig tættere på det niveau, det kræver at nå målet om 1,5 grader.

Om noget er afstanden mellem retorik og handling blevet større, i takt med at landene har hævet de nationale reduktionsmål.

»Et stigende antal lande annoncerer ambitioner om nuludledning i midten af dette århundrede. Mens det er en positiv udvikling, skal løfterne følges op af konkrete handlinger på både kort og lang sigt. Det indebærer øjeblikkelige, drastiske og vedvarende begrænsninger i produktionen af fossile brændstoffer,« skriver en af medforfatterne, Måns Nilsson fra Stockholm Environment Institute, i rapportens indledning.

Alle ved, hvad der skal gøres, og nu er alle endda også begyndt at sige det højt. Nu mangler de bare at gøre det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Jacobsen

Hyldest taler, dokumentunderskrifter og lovgivning om den nye grønne bølge er der mange af verden. Samtidig med alle de store produktionsapparater forsikre de er ved at være bæredygtige, sådan lige ud af det blå. Prøv lige at tjekke https://www.arla.dk/om-arla/omtanke/ og https://www.danishcrown.com/da-dk/baeredygtighed/. Green all over. Og Google har de seneste måneder pralet med, de har været CO2 neutrale helt siden 2007. Selv om bare et datacenter bruger mere strøm end en større provinsby. Wau, hva. Samtidig har kineserne sat deres kulminer til at sætte produktionen op til det absolutte maksimum grundet stigende kulpriser. For omstillingen til bæredygtighed må ikke koste på væksten. Klima her og klima der.

Det bliver da spændende at følge vejen frem til klimaneutral bæredygtighed uden vækst nedgang.

Esben Martiny-Bruun, Peter Beck-Lauritzen, Ruth Sørensen, jens christian jacobsen, Steen K Petersen, Ervin Lazar, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Så længe produktion af især elektronik er "planned obsolescence", altså det at et produkt der ellers kunne blive designet til at holde længere, helt bevidst designes til at gå i stykker efter få år - og dermed tvinge forbrugeren til at købe et nyt produkt, så denne produktionsform dominerer på kloden, er også fokus på overgang fra fossile brændstoffer nærmest ligegyldig. Det er heller ikke nødvendigt at køre eller sejle flere tons elektronik rundt i verden, hvis elektronik kan designes til at holde længere.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, ingemaje lange, Per Torbensen, Ruth Sørensen, John Andersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Per Selmer anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

VW har som målsætning at indstille salget af benzin og diesel biler senest i 2035 - I Europa vel at mærke. I resten af verden fortsætter salget af benzin og diesel biler.

Samtidig med EU lande, herunder Danmark, ruster sig til el biler fremover eksporteres brugte benzin og diesel biler ud af Europa. Her kan de så køre videre i årtier. Så en el bil på de europæiske veje ender således med endnu en benzin eller diesel bil et andet sted i verden.

Peter Beck-Lauritzen, jens christian jacobsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det er jo helt forfærdentligt at staten, også den Danske, forsat støtter forsile brændsler, tænk sig at vores indbetalte skat går til at ødelægge fremtiden for vores børn???
Men jeg savner nu lidt perspektiv i forhold til at vind og sol jo ikke stiger i pris og derfor må blive meget mere konkurence dygtige, altså vil flere putte deres penge derhend, for der er fortjensten størst.
Hvad betyder det fx. for regnestykket med Power to X?
Heldigvis kan vi udtrykke vores mening om nogle uger, og jeg håber virkelig at vi vil stemme grønt!

Men bortset fra det, så går det godt!

jens christian jacobsen

En korrektion til artiklens hurra-beskrivelse af Bidens Build Back Better. (World) Det er USA' 'svar' på Kinas Belt and Road- projekter og har intet med 'grønne' intiativer at gøre. Ren green-washing fra Informations side. Skandaløst.
Tværtimod er et hovedsigte med B3W at sikre forsyninger og politisk stabilitet i Asien og i MENA-lande i mellemøsten. Den sidste ikke just en region kendt for grønne initiativer.

Jeg glæder mig over, at Boris Johnson vil have mere atomkraft i jagten på klimaneutralitet.
https://www.dr.dk/nyheder/seneste/boris-johnson-vil-have-mere-atomkraft-...
Ikke at jeg er glad for atomkraft, men fordi det er et mindre onde end fortsat fossil afbrænding.

jens christian jacobsen

. @Aren Thomsen
Nemlig. Med de mindre værker baseret på flydende salt nedbrydes strålingen på 100 år, og affaldet fra et enkelt værk kan ligge i to halvstore papkasser.
Det klarer vi nok...