Fra arkivet
Læsetid: 8 min.

Frankrigs højreradikale præsidenthåb vil genindføre dødstraf og sende kvinderne hjem til kødgryderne

Den hårde højrefløjspolitiker Éric Zemmour har netop annonceret – til tonerne af Beethovens syvende – at han stiller op til det franske præsidentvalg næste år. Genlæs vores portræt af manden, som vil genindføre dødsstraf og sende kvinderne hjem til kødgryderne
63-årige Éric Zemmour har siden sommerens afslutning positioneret sig som kandidat ved det franske præsidentvalg på basis af hyppige tv-optrædener og falske påstande om muslimer, kvinder og fransk historie.

63-årige Éric Zemmour har siden sommerens afslutning positioneret sig som kandidat ved det franske præsidentvalg på basis af hyppige tv-optrædener og falske påstande om muslimer, kvinder og fransk historie.

Splash News

Udland
13. oktober 2021

Éric Zemmours indtog i den franske præsidentvalgkamp – som var han ankommet i en tidsmaskine fra en fjern fortid – har genåbnet kampen om præsidentposten næste forår.

I starten grinede de fleste af ham og hans klovneagtige fablerier om fransk storhed, en snarlig islamisk magtovertagelse af den femte republik, og at kvinderne skulle tilbage til kødgryderne.

Det virkede komplet latterligt, at han ville forbyde franskmændene at kalde deres børn Mohamed eller Kévin.

Nu er der ikke så mange, der ler længere. Til gengæld taler alle om ham. 

Med en kometagtig fremgang i meningsmålingerne og tilhørende påvirkning af det politiske landskab er der en reel mulighed for, at Éric Zemmour kan blive den person, som udfordrer præsident Emmanuel Macron i anden runde af valget til april næste år.

I skrivende stund ligger Zemmour til at vinde mellem 13-18 procent i første runde ved præsidentvalget næste år. Han tager stemmer fra både Marine Le Pen og, i mindre grad, de borgerlige i Les Républicains, mens Macrons opbakning er uændret eller stigende. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

Hvordan kan det være at Information kun skrive om den yderste højrefløj som alternativ til Macron.
Jeg undrer mig over den mangel af nysgerrighed avisen udviser overfor andre strømninger i den franske politik, hvad er grund til at når det handler om Frankrig eller Italien bliver det til en karikatur af det der forgår i disse lande, er det en etnocentrisk behov for sensation ?
Man kan fortælle om Le Pen, Macron, Zemmour Idalgo, som blev også omtalte sensationel, men det vil måske være en ide at fordybe sig i de andre strømninger som findes i Frankrig , strømninger som både er demokratisk, grønne og røde.
Det kan godt være at en lille del af den franske befolkning ønsker sig tilbage til en regime som vil være en blanding af fascisme, racisme, aristokrati , konservatisme hvor kvinderne er hjemme og dødsdom indførte på ny men det er de færreste der vil, Zemmour er en parodi af alt det.
Zemmour får en store plads i de franske medier, han fylder den plads medier burde give til andre strømninger end Macrons og den yderste højrefløj.
De franske medier er med til at sætte den valgkamp de vil have i stillingen og når man ved at mere end 90% af dem ejes af 9 milliardær så forstår man hvordan det kan lade sig gøre.
Selv Liberation indtil 2020 var ejet af milliardær Patrick Dahi , de har kæmpet brav for deres redaktionel selvstændighed men Liberation er ikke Jean Paul Sartre avis mere og det for lang tid siden, nu er Liberation blevet overladt til en fond som skulle sikre dem selvstændighed men også måske en sikker død.
Nå men man kan håbe på at Information vil i fremtiden ikke kun søge det sensationel og give sine læsere andet end en karikatur af Frankrig.

Carsten Nørgaard, Torben Skov, Lillian Larsen, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Anne-Marie Esmann, Bjarne Jørgensen, Ruth Sørensen, Randi Seeberg Løbger og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Når først klimakrisen og ressourceknapheden for alvor træder til, så ved vi jo godt hvilken vej politikken tager.

Det ville selvfølgelig være ønskelig verden går forsoningens vej og deler med hinanden. Men hvornår er det lige sket i historien uden at få en gevinst til egen fordel ud af det?

Når USA siden anden verdenskrig har snakket om kampen for frihed, så har det først og fremmest været amerikanernes frihed der menes. Frihed til at tage det, som der lige måtte være behov for i det amerikanske samfund af verdens råstoffer, billigst muligt - "America First" er intet nyt under solen. Sådan har det været hele tiden. Bare pakket ind i smørpapir.

Klimaforandring, ressourceknaphed, en ny verdensorden, hvor andre stiller krav og udfordre USA og vesten på lige fod. Ja, det bliver spændende, hvor det fører hen, når verden opruster mere og mere militært.

Mikael Benzon, Per Engel Zepernick, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Anne-Marie Esmann, Gert Romme, Vibeke Olsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Niels Ivar Larsen

Information skriver bestemt også om alle mulige andre alternativer til Macron - for nylig f.eks. om de franske grønnes primærvalg. Men naturligvis bliver vi også nødt til at dække Zemmours indtog på scenen, som uanset hvordan man vender og drejer det, er en stor historie i fransk politik.

Søren Knudsen, Elisabeth Harder, Inger Pedersen, Erik Fuglsang, Anne-Marie Esmann, ulrik mortensen, erik pedersen, Ole Karmark, Torben Bruhn Andersen, Peter Ravn-Olesen, Inge ambrosius og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg tænker lidt på om analogien til Trump kommer fra Steve Bannons europæiske roadtrip, efter han forlod det hvide hus. En konspiration der skulle samle den yderste højrefløj i Europa med den d.o. amerikanske, og gå efter magten.

Eva Schwanenflügel og Børge Jacobsen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Niels Ivar Larsen
Zemmour er ikke en stor historie i fransk politik, Zemmour er forsættelse af en fascistisk strømning som har eksisteret siden 30 erne og haft forskellige ansigter, Petain, Laval, den yderste højrefløj i 50 erne, Le Pen, OAS, Marine Le Pen.
Marine Le Pen er blevet mere " stueren" i forhold til sin far og Zemmour appellerer til den segment af den højrefløj han repræsenterede.
Samtidig er Zemmour mediers kældedæk, fordi han er lavet skandaler når han er med og som vi ved bliber audians så større.
Zemmour har i flere år deltaget i en meget populær lørdag aftens udsendelsen derfra er han kendt.
Zemmour kan takke medier for alt den eksponering han får.

Ninna Maria Slott Andersen, Carsten Nørgaard, Gert Romme, Lillian Larsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Jeg synes det lyder skræmmende. Men jeg tror ligesom øvrige debattører, at Frankrig generelt er for kloge til at vælge en sådan tosse som præsident. Her i Danmark har den yderste højrefløj også for meget taletid og det bliver ikke bedre af at sosserne og de radikale nu også abbonere på løgnen om den mislykkede integration. Vi kan ikke bestemme hvordan folk skal leve og hvis man har arbejde og betaler skat er man altså integreret. BASTA

Ninna Maria Slott Andersen, Frederikke Nielsen, Gert Romme, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Anne-Marie Esmann

"... og hvis man har arbejde og betaler skat er man altså integreret. BASTA"

Mener du godt nok, at det er den eneste måde at blive integreret på?
- og at det dermed også gælder enhver tomåneders-ansat jordbærplukker?

Jeg er enig i, at de skal være så velkomne til at plukke mine jodbær, og at de skal behandles ordentligt.
Men INTEGRERET, altså?
Gad vide, om de overhovedet selv føler sig som en fuldkommen og hel del af Danmark - og ønker at være det?

Inger Pedersen

Anne-Marie Esmann

"... og hvis man har arbejde og betaler skat er man altså integreret. BASTA"

Mener du godt nok, at det er den eneste måde at blive integreret på?
- og at det dermed også gælder enhver tomåneders-ansat jordbærplukker?

Jeg er enig i, at de skal være så velkomne til at plukke mine jodbær, og at de skal behandles ordentligt.
Men INTEGRERET, altså?
Gad vide, om de overhovedet selv føler sig som en fuldkommen og hel del af Danmark - og ønker at være det?

Anne-Marie Esmann

Jeg taler da ikke om jordbærplukkere. Jeg taler om den generelle hadefulde tone i debatten i det her samfund. Og så vidt min viden rækker går det ud over de fleste muslimer med dansk statsborgerskab og permanente livsvarige opholdstilladelser. Det er der hunden ligger begravet.

Ninna Maria Slott Andersen, Frederikke Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Osse i Frankrig, ak ja, Untergang des Abendlandes. Forfaldet og afvandringen fra oplysningstiden fortsætter i Vesten