Analyse
Læsetid: 2 min.

’House of Kurz’ braser sammen: Sebastian Kurz færdig som kansler i Østrig – men kan stadig trække i trådene

Skruppelløs nepotisme og korruption stod angiveligt bag Sebastian Kurz’ vej mod toppen i Østrig. Nu har ’vidunderbarnet fra Wien’ trukket sig som kansler, før han blev væltet – men han holder stadig magtens tråde i egen hånd
Østrigs kansler, Sebastian Kurz, går af og overlader midlertidigt kanslerposten til landets udenrigsminister, Alexander Schallenberg. Det sker i forbindelse med korruptionsanklager, der er rettet mod Kurz og hans regering.

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, går af og overlader midlertidigt kanslerposten til landets udenrigsminister, Alexander Schallenberg. Det sker i forbindelse med korruptionsanklager, der er rettet mod Kurz og hans regering.

Georg Hochmuth/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
11. oktober 2021

»Mit land er vigtigere, end jeg selv er. Nu er der brug for stabile forhold. Jeg har derfor valgt at trække mig som kansler.«

Sådan lød det fra Sebastian Kurz lørdag aften.

Kurz har ellers levet op til sit øgenavn ’vidunderbarnet fra Wien’, siden han i 2017 brugte sin popularitet som udenrigsminister og hardliner i flygtningekrisen til at blive Østrigs kansler.

Siden da har den nu 35-årige ÖVP-leder også været lidt af en overlevelseskunstner.

Kurz overlevede den såkaldte Ibiza-skandale, der i 2019 førte til et sammenbrud i regeringskoalitionen med den daværende regeringspartner FPÖ i 2019, og han overlevede anklagen om gentagne løgne over for undersøgelsesudvalget. Han overlevede i første omgang også affæren om sin trofaste støtte Thomas Schmid, der formentlig med hjælp fra Kurz blev chef i Østrigs statslige holdingselskab ÖBAG.

Men lørdag gik den ikke længere: Kurz gik af som østrigsk kansler.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Til overskriftens "Skruppelløs nepotisme og korruption", mangler der magtmisbrug, misbrug af offentlige midler samt medhjælp til korruption.

Listen over den "mørke del af karrieren" er lang, og den begyndte allerede da ekskansleren kom til magten i 2016. Men han var jo også del af et parti, der gennem en årrække kørte tæt parløb med Østrigs sorteste samvittighed, Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), der er højrepopulistisk nationalkonservativt politisk parti, der har sin baggrund i Østrigs gamle naziparti, med blev "reformeret" i 1956, medens personkredsen og holdningerne forblev de samme.

"Mit land er vigtigere end jeg selv er. Nu er der brug for stabile forhold. Jeg har derfor valgt at trække mig som kansler." Sagde EU-skeptikeren, Sebastian Kurz, lørdag aften.

Men forløberen var, at efter offentlige anklagere havde ransaget adresser hos Kurz og i hans parti, lå beviserne ualmindelig tungt på bordet.

Derefter i fredags, forlangte vicekansler og de grønnes leder Werner Kogler, at OeVP skulle udpege en anden kansler, for som han sagde, at "Kurz er ikke længere
egnet til "kontoret"."

Fredag aften holdt præsidenten, Alexander Van der Bellen, et helt ekstraordinært pressemøde, hvor han informerede befolkningen og situation. Han kunne have valgt at afsætte kansleren.

Og på tirsdag skal parlamentet samles for at stemme om et mistillidsudtalelse mod Sebastian Kurz, og der ville han blive tvunget væk fra magten.

Man kan i hvert fald fastslå, at Mette Frederiksen ikke har været heldig med valget af sin nære samarbejdspartner og meningsfælle omkring deres fælles EU-kritiske politik samt i det fælles samarbejde for at få andre lande udenfor Europa til at "overtage" Danmarks og Østrigs flygtninge.

Peter Beck-Lauritzen, Vibeke Olsen, David Zennaro, Ole Svendsen, Poul Søren Kjærsgaard, Ete Forchhammer , Pietro Cini, Eva Schwanenflügel, Lars Hansen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Østrigs politisk kultur er og bliver en gåde. Det er et land med en gevaldig kælderafdeling, og når man først har indset det, forstår man også bedre Thomas Bernhard og hans forfatterskab.

David Zennaro, jens christian jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Man kan i hvert fald fastslå, at Mette Frederiksen ikke har været heldig med valget af sin nære samarbejdspartner og meningsfælle omkring deres fælles EU-kritiske politik samt i det fælles samarbejde for at få andre lande udenfor Europa til at "overtage" Danmarks og Østrigs flygtninge."

Det kan man roligt sige. Og måske kunne dette være en anledning til, at en del skribenter på Information begynder at kigge på Mette Frederiksen med lidt mere kritiske og realistiske briller. Kan ske at Rigsretten kalder, når Mink-kommissionen er færdige med deres arbejde?

@ Jørgen Mathiasen,

Jeg er ingen ekspert på politik i Østrig. Men Østrig har tilsyneladende aldrig haft det opgør med den brune fortid, som Vesttyskland har haft. Til gengæld tror jeg, at de politiske rester af denne fortid er ved at uddø.

Jeg er heller ikke sikker på, at det som Sebastian Kurz og hans parti står for, er den politik et flertal i landet faktisk ønsker. Men østrigerne er tilsyneladende ganske konservative.

Og f.eks. er der grundlæggende støtte til Kurz i Øvre Østrig, hvor man mener: "Det er frygteligt, hvad de grønne har gjort". Medens borgerne i den store og normalt ganske konservative by, Graz, har givet kommunisterne flertal i byrådet ved det nyligt afholdte lokalvalg - og dette i protest mod Kurz.

Men under Sebastian Kurz har Østrig udviklet et ret tæt samarbejde med højre-populistiske kræfter i Ungarn, Slovenien, Slovakiet og Tjekkiet, men tilsyneladende ikke Polen.

Men Danmark er også med i dette fornemme samarbejde. Således rejste Mette Frederiksen i et chartret særfly sammen med Kurz til Israel, for at få Israel til at "overtage" flygtninge fra samtlige nævnte lande. Og den EU-kritiske politik stemmer de også af sammen, medens Kurz tilsyneladende foretager det, der skal gøres med de øvrige nævnte lande.

Der Standard er et godt sted at følge udviklingen i Østrig.

Peter Beck-Lauritzen, Vibeke Olsen, David Zennaro, Ole Svendsen, Poul Søren Kjærsgaard, Ete Forchhammer , Jørgen Mathiasen, Eva Schwanenflügel og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Børge Jacobsen

Goodby Mr. Kurtz

Jørgen Mathiasen

@Gert Romme
Det er ganske rigtigt nogle underlige venner, Mette Frederiksen har iblandt.
En mere ædende ond forfatter end Thomas Bernhard kommer man til at lede efter i et stykke tid. Hans galde næredes ikke mindst af, at østrigerne lagde deres bagage fra 2. verdenskrig ned i kælderen, men efterkrigstiden har i øvrigt været rig på rænker over det sædvanlige niveau og korruption. Det kan man se i kilderne til Østrigs historie efter 1945.

Den østrigske præsident Alexander Van der Bellen talte til offentligheden dagen før den uanmeldte fratrædelse af den østrigske kansler Sebastian Kurz efter beskyldninger om, at han var involveret i en korruptionsskandale.

Og det var en ualmindelig flot statsmandstale, der viser et andet Østrig, end det man ser gennem landets føremde politikere. Læs det:

Talen som ​​præsident Van der Bellen sagde:

" Kære østrigere og alle de mennesker, der bor i Østrig, Jeg lovede, at jeg i svære tider altid ville henvende mig direkte til dig, og at jeg ville informere dig gennemsigtigt om vigtige ting. Det er det, jeg vil gøre nu.

Mange af jer undrer sig over, "Hvad sker der nu igen?" "Lad mig kort forklare, hvad der skete, hvad der vil ske, og hvad der bestemt ikke vil ske".

"Det vi ser kan være en regeringskrise, men det er bestemt ikke en statskrise'
Først og fremmest vil det bestemt ikke ske, at denne republik mister balancen. Vi vil alle se for os selv. Og det garanterer os igen vores urokkelige forfatning".

"Det, vi ser, kan være en regeringskrise, men det er bestemt ikke en statskrise, fordi staten og administrationen arbejder. Det ser vi nu. Grundlaget for vores forfatningsstat er intakt. Magtfordelingen mellem den udøvende, lovgiver og retsvæsen fungerer. Det har de sidste par dage vist. Og dette vil blive vist i de kommende dage. Vores demokrati er klar til alle mulige situationer, inklusive denne."

"De anklagede har rettigheder, men det har folket også." "Og hvad skete der?"

"Onsdag morgen oplevede vi en meget usædvanlig begivenhed. Vi har set ransagninger blandt andet på kanslerens kontor, og anklagemyndigheden har iværksat en ny efterforskning mod ham. Beskyldningerne er alvorlige, herunder underslæb og bestikkelse."

"Det er retsvæsenets opgave at undersøge mistanke, uanset en persons omdømme. Statsadvokatens opgave er at afgøre, hvad der er inkriminerende og hvad der er ekskluderende. Vi ved i øjeblikket ikke, om denne undersøgelse vil føre til en tiltale eller ej. Og indtil en mulig dom fra en uafhængig domstol, gælder formodningen om uskyld for alle tiltalte."

"Det, vi imidlertid tydeligt ser igen, er et moralsk billede, der ikke er godt for demokratiet. Vi hører utilstrækkelig respekt for mennesker og institutioner i vores forfatningsstat, både i chats og i erklæringer."

"Jeg forventer noget andet fra politikerne. Jeg nævnte tidligere uskyldsformodningen. Alle formodes uskyldige, indtil de er dømt af en domstol. Det er enhver persons mistanke om en forbrydelse."

"Men østrigske borgere har også rettigheder. Blandt andet retten til en regering, der er i stand til at handle."

"Vi står over for store udfordringer, der ikke kan udskydes: håndtering af en pandemi, oprettelse af et budget og bekæmpelse af klimakatastrofen. Og mere."

"Regeringens handlekraft er nu i tvivl. Så i dag og i går talte jeg med alle formændene for partierne i parlamentet og fik et første indtryk af tingenes tilstand, af tilstanden for gensidig tillid."

"På dette stadium er det vigtigt, at alle involverede først og fremmest overvejer Østrigs trivsel. Partiinteresser skal nu afsættes. Østrig har ikke råd til nogen egoisme nu."

"Jeg appellerer derfor til alle partier og deres ledere: Tænk ikke over, hvad du kan få på kort sigt for dine partier. Tænk bare på, hvad Østrig har brug for."

"Mine damer og herrer, oppositionspartier i parlamentet har meddelt, at de ikke vil stemme mistillid til kansleren på tirsdag. Repræsentanter for folket, dvs. jeres repræsentanter, vil diskutere det og til sidst beslutte, hvordan tingene fortsat vil udvikle sig i vores land. Derfor blev der indkaldt til et særligt møde. Parlamentet repræsenterer jer, kære vælgere."

"Jeg forventer, at det kun vil handle i din interesse, og at det vil bestræbe sig på at gøre det rigtige."

"Jeg vil sørge for, at der altid er en stabil regering
Vi ved ikke, hvad de næste dage vil bringe. Dette er et emne til overvejelse og diskussion mellem parterne. Dette er nødvendigt og rigtigt i et demokrati."

"Som forbundsformand vil jeg ikke give nogen råd offentligt. Men jeg skal sørge for, at der altid er en stabil regering. Og det vil jeg gøre."

"Mine damer og herrer, lad mig sige dette meget klart: Jeg vil følge med en ørns øjne, at handlemuligheden og integriteten af ​​alle institutioner i vores republik er garanteret. Jeg vil tage mig af det med alt til min rådighed. Og jeg lover dig, at jeg i de kommende dage altid vil have hele billedet i tankerne, til gavn for vores hjemland. At det grundlæggende i vores sameksistens respekteres ordentligt. Og for at holde vores land i balance."

"Tak for din dyrebare tid, "sagde den østrigske præsident Alexander Van der Bellen.

Peter Beck-Lauritzen, Ete Forchhammer , Ruth Sørensen, Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mette F. og regeringen har underlige venner, det har vi længe vidst.

Først fældes Netanyahu af korruptionsanklager, nu Sebastian Kurtz.

I både Polen og Ungarn er demokratiet i opløsning, og EU er i gang med at finde ud af sanktionsmuligheder.

Alligevel besøger minister Tesfaye Litauen, og hylder Ungarns premierminister Victor Orban for at have været en stor tænker og mere visionær end andre europæere.
Derfor en barberbladsskarp gave i form af concertina-pigtrådshegn i gave til Litauen :

"The Guardian beskriver den valgte type hegn i galvaniseret stål som deciderede barberblade og skriver, at almindelig pigtråd er beregnet til blot at vanskeliggøre bevægelse. Concertina-pigtrådshegnet er ”designet til lemlæstelse”, lyder det."

https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-09-28-haard-kritik-af-regeringen-for-...

Det er ilde, når den danske regering går efter laveste, mest korrupte og antidemokratiske fællesnævner.

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Munk, David Zennaro, Ole Svendsen, Poul Søren Kjærsgaard, Ete Forchhammer , Gert Romme og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Undertitlen til Stefan Zweigs erindringer var "En europæers erindringer", og det skriver man, når man er jaget på flugt fra sit fædreland. Det samme var en anden østriger med forstand på de nederste etager, Sigmund Freud. Blandt nyere intellektuelle østrigere med betændelse i nationalfølelsen finder vi Ingeborg Bachmann og nobelpristageren Elfriede Jelinek.

Det og meget andet ved den østrigske præsident besked med, og det ligger også mellem linjerne i hans tale. Østrig forbliver naturligvis stabilt i statsoverhovedets taler. Så ser vi lige, hvad ÖVP og FPÖ har i ærmet.

Ete Forchhammer , Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Gert Romme, jeg kan godt lide, du fremhæver Stefan Zweig :

"Stefan Zweig var i sin samtid blandt de mest læste forfattere i dét Europa, han betragtede som sin åndelige hjemstavn. Verdensfred og individets frihed lå den østrigskfødte kosmopolit meget på sinde, og menneskets behov for uafhængighed og hadet til autoriteter løber som en rød tråd gennem hans noveller og kulturhistoriske romaner. Zweigs forfatterskab er formet af de voldsomme historiske begivenheder, han oplevede i løbet af sit liv. To verdenskrige, censur, inflation, bogafbrændinger og eksil tog hårdt på pacifisten, der afskyede al politik, og ved Hitlers fremmarch i 1942 ofrede sit eget liv i afmagt."

Wikipedia

@ Eva Schwanenflügel,

Faktisk var det ikke mig, der fremhævede Stefan Zweig, det var Jørgen Mathiasen. Men jeg er helt enig i betragtningerne.

Men man behøver ikke at gå længere end til August Heinrich Hoffmann von Fallersleben, for at se hvor kompleks, sammensat og modstridende, den tysksprogede kultur egentlig er.

Han skrev Lied der Deutschen, en slags kærlighedserklæring til det store fælles Tyskland medens han var politisk forfulgt og levede i eksil. Og det var faktisk flere årti før alle disse små og store tyske lande blev banket sammen til et fællesskab i angst for den store trussel; - netop Donaumonarkiet, der var Østrig og Ungarn.

I visse perioder blev nogle vers i denne lied dog været løftet op og ligefrem misbrugt som en nationalsang, medens andre vers var direkte skadelige på folkesjælen. Og i andre perioder skiftede holdningerne fuldstændig, og andre vers blev strafbare..

Disse storslåede og smukke vers blev i øvrigt gjort endnu smukkere ved musik af en østriger. Det skete dog først efter Joseph Haydn´s død..

Men så er den brutale sandhed altså også sådan, at vi danskere formentlig egentlig er germanere, og er det på godt og ond. Også selv om det nok er fra udkanten af denne store gruppe af indvandrere til Nordeuropa.

Jeg har tidligere nævnt, at Østrig ikke har gjort op med deres "brune fortid" på samme måde som vesttyskere blev tvunget til at gøre. Men i nogle kredse - både i Østrig og i Ungarn, hygger man sig endvidere med tanken om Donaumonarkiet.

Og i 2020 var både Orban og Kurz, hver for sig, i Rijeka i nuværende Kroatien, for at holde indenrigspolitiske taler, der handlede om egne folks "retfærdige ret" til at eje en kystby (Rijeka). For Kurz blev dette til en direkte jernbaneforbindelse med daglig afgang mellem Wien og Rijeka her i 2021, og trods at den langt fra er profitabel, er det altså hjerteblod for ex-kansleren. - I øvrigt er den nu forlænget, og går desuden til Prag.

Jørgen Mathiasen

Det er ganske rigtigt, at den nationalromantiske von Fallersleben (1798-1874) i den såkaldte Vormärz-periode skrev »Lied des Deutschen«, som fortsat er kendt af danskere gennem verset «Deutschland, Deutschland über Alles«. Dette vers og vers 2 blev per Grundlov sat til side i 1949, - Forbundsrepublikken forbyder ikke litteratur, det gjorde Det tredje Rige.
Derfor synger man vers 3, som starter med "Enighed, ret og frihed". Det er såmænd stadigvæk von Fallerslebens nationalromantik, for Forbundsrepublikken accepterer ikke den martialske forståelse af von Fallerslebens tekst. Den insisterer (i Grundloven, såmænd) på, at teksten er nationalromantisk, men Tyskland kender tekstens reception.

Det er ikke helt nemt at sammenfatte den udvikling kort, som førte til det tyske rige, men:
Fra 1818 tog den tyske toldforening kontur. Den fjernede toldgrænserne mellem tyske småstater og det endte med det tyske rige i 1871.

Det var den såkaldte lille-tyske løsning, anført af Preußen, og uden Østrig-Ungarn. Det sidste ville have været den store tyske løsning. Det var en ønsket løsning af mange tyskere, men ikke af alle østrigere og heller ikke alle danskere, som forsøgte at forhindre den tyske samling. Derved blev 1864 til det store nationaltrauma.

Det tyske nationale problem var dog ikke løst, og den (bemærk:) tidligere østriger A. Hitler lagde et nyt afsnit til sagaen med Østrigs indlemmelse i det tyske rige i 1938. En endelig afslutning på denne historie kom med murens fald i 1989, og derefter indtrådte med August Heinrich Winklers ord den lykkeligste periode i tyskernes historie.

Ete Forchhammer

Selvfølgelig måtte vidunderpigen fra Aalborg finde sammen med vidunderdrengen fra Wien og sammen besøge verdensmestrene i… hvad var det nu? apartheid? valgkamp? … og pigen fortalte ved hjemkomsten at hun skam havde lært meget undervejs af rejsfællen. Lige hvad vi mangler herhjemme… Hvor meget?

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar

@Jørgen Mathiasen
10. oktober, 2021 - 17:53

"@Gert Romme
Det er ganske rigtigt nogle underlige venner, Mette Frederiksen har iblandt."

Vis mig dine venner - og jeg skal fortælle dig, hvem du er

Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Ole Svendsen,
måske er det slet ikke nogen ven af Mette Frederiksen men et dårligt valg af allieret, og det er værre.

Peter Beck-Lauritzen, Vibeke Olsen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar