Baggrund
Læsetid: 5 min.

Om lidt går japanerne til valg, og heller ikke i år har de mange kvindelige kandidater at vælge imellem

Ved søndagens japanske parlamentsvalg er ni ud af ti kandidater fra regeringspartiet LDP mænd. Det flugter meget dårligt med regeringens egen målsætning om en tredjedel kvindelige kandidater. Uden kvoter i toppen af japansk politik vil det billede næppe ændre sig, vurderer ekspert
Fumio Kishida blev leder af LDP i slutningen af september, efter hans forgænger havde formøblet sin folkelige opbakning under coronapandemien.

Fumio Kishida blev leder af LDP i slutningen af september, efter hans forgænger havde formøblet sin folkelige opbakning under coronapandemien.

Abaca Press/Ritzau Scanpix

Udland
28. oktober 2021

Som chef for Japans olympiske organisationskomité skulle Yoshiro Mori vise verden det moderne Japan. I stedet viste den 84-årige tidligere premierminister noget helt andet. Han blev – for en stund – ansigtet på den mandsdominerede kultur, der definerer Japans politiske liv. Mori fik udtalt, at fem kvindelige bestyrelsesmedlemmer ud af komiteens 24 pladser var et godt tal. Også selv om komiteen officielt havde som målsætning at nå op på en kvindelig repræsentation på 40 procent. Logikken var bemærkelsesværdig.

»Hvis vi øger antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer, er vi nødt til at sørge for, at deres taletid bliver begrænset. De har svært ved at afslutte, hvad de siger, hvilket er irriterende,« argumenterede han.

Heldigvis, mente Mori, kendte komiteens fem kvindelige medlemmer deres plads. Den aldrende japanske politikers synspunkter faldt ikke i god jord – hverken i de japanske medier eller hos de kommercielle sponsorer af legene. Mori måtte til sidst trække sig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her