Forsyningskrisen
Læsetid: 8 min.

Manglen på varer skyldes et kompliceret globalt puslespil. Og flere af brikkerne kommer fra Kina

Verden står midt i et kaos af flaskehalse og knaphedskriser, som rammer de globale forsyningskæder. Kina, hvor udfordrende klimamål og høje kulpriser har ført til elrationering og fabrikslukninger, er et godt eksempel. I en ny serie undersøger Information den aktuelle forsyningskrise, dens årsager og konsekvenser
For flere af de kinesiske kulkraftværker har det ikke kunnet svare sig at producere strøm, fordi brændselsinkøb har været så dyrt. Det har ført til økonomisk betingede kraftværksnedlukninger og øget afbrydelserne i strømforsyningerne til virksomheder og forbrugere.

For flere af de kinesiske kulkraftværker har det ikke kunnet svare sig at producere strøm, fordi brændselsinkøb har været så dyrt. Det har ført til økonomisk betingede kraftværksnedlukninger og øget afbrydelserne i strømforsyningerne til virksomheder og forbrugere.

Johannes Eisele

Udland
5. oktober 2021

I Kinas østlige og nordøstlige provinser strækker sojabønnemarkerne sig, så langt øjet rækker. De dækker et samlet areal som et par gange Danmarks. De proteinrige bælgplanter er afgørende i den kinesiske kost og i foderet til landets mange millioner grise foruden til fjerkræ og fisk i de kinesiske dambrug. På vejen til spisebordene og fodertrugene formales en stor del af høsten til sojamel i anlæg, der i vid udstrækning ejes af nogle af verdens agroindustrielle giganter – selskaber som Louis Dreyfus Company, Bunge Ltd. og Wilmar International Ltd.

For to uger siden blev 20 af de sojaforarbejdende fabrikker i Kina pludselig beordret lukket. Det svarer ifølge Reuters til mindst halvdelen af anlæggene i sojabæltet og indebærer, at den kinesiske produktion af sojamel i september endte 9,4 procent lavere end i august.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Tak for overblikket.

Holger Nielsen, Frank Østergaard, Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Martin Sørensen, jens christian jacobsen, Inger Pedersen, Uffe Madsen, Niels Makholm og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

spørgsmålet er hvor længe centralbankerne kan holde renten nede og med det har vi en ny lurende krise, i undergrunden, for med stagnernde indflasion, vil renten være nødtil at stige. for at dæmpe indflasionen og det vil i sig selv skabe yderligere stagnasion

i modsætning til 1970ne hvor huspriserne ikke var voldsomt høje set i forehold til 1960 og 50ne, er vores huspriser, gearing, i lånene i husene enorm, ja den samlede gædsætning, er ekstrem ved siden af den man hade i 1970ne, hvorfor det man for få år siden så som lave renter nu vil ramme marked meget hårdt.

vi har enorme spekulative bobler i aksiemarkederne, faktisk er dette her stilheden før den gigantiske økonomiske orkan der er på vej,

Naja Abelsen, Holger Nielsen, Gert Romme, Frank Østergaard og Morten Larsen anbefalede denne kommentar