Interview
Læsetid: 9 min.

Mørklagt massakre i midten af Paris er et åbent sår i fransk kolonihistorie

Mindst 98 algeriske demonstranter blev skudt, druknet i Seinen eller tortureret af fransk politi i hjertet af den franske hovedstad. På søndag er det 60 år siden. Den efterfølgende mørklægning og traumet fra kolonitiden i Algeriet hjemsøger stadig det franske samfund
Algeriske demonstranter beskytter sig med armene over hovedet efter at være blevet er arresteret og tilbageholdt af fransk politi i Puteaux vest for Paris den 17. oktober 1961. Fransk politi druknede mange af deltagerne i den fredelige demonstration i Seinen. Flere demonstranter blev skudt af politiet eller torturet i forbindelse med anholdelserne.

Algeriske demonstranter beskytter sig med armene over hovedet efter at være blevet er arresteret og tilbageholdt af fransk politi i Puteaux vest for Paris den 17. oktober 1961. Fransk politi druknede mange af deltagerne i den fredelige demonstration i Seinen. Flere demonstranter blev skudt af politiet eller torturet i forbindelse med anholdelserne.

Fernand Parizot / AFP

Udland
15. oktober 2021

»Her drukner vi algerierne,« stod der skrevet med grafitti ved Saint-Michel-broen i det centrale Paris. Og det gjorde de franske politibetjente den oktoberdag i 1961. I massevis. Politiet druknede, torturerede og skød så mange algeriske demonstranter, som var gået på gaden for at kræve uafhængighed, at der ikke er et præcist tal på, hvor mange der måtte lade livet. 

Republikkens voldsmonopol dræbte ifølge estimater fra den anerkendte historiker Benjamin Stora mindst 98 algeriere i den største massakre begået af ordensmagten i den femte republiks historie. Andre kilder peger på endnu flere dødsfald.

Søndag er det 60 år siden massakren i Paris, og Frankrig døjer fortsat med effekten af kolonitidens brutalitet, uforløste spændinger og mørklagte traumer, forklarer den franske historiker Nicolas Bancel, som har beskæftiget sig med fransk kolonihistorie.

Her er Algierkrigen den ømmeste tå i fransk kolonihistorie, ikke mindst den del af fortællingen, som fandt sted i selve Frankrig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anne-Marie Esmann

Det er befriende, at Frankrig endelig erkender hvad de gjorde i Algeriet. Der er faktisk lavet en film om afslutningen på kolonialismen i Algeriet. Den giver et godt billede af hvad der virkelig hændte.

Franskmændene myrdede over 100.000 Algirere i de sidste dage inden den endelige uafhængighed fra Frankrig blev effektueret. Det var grusomt og blev kaldt det værste blodbad i landets historie. Der var intet glamour over den franske kolonitid. Den var brutal.

Christel Gruner-Olesen, Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Ivan Mortensen, Lars Jensen, Steffen Gliese, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, erling jensen, Ole Olesen, Arne Albatros Olsen, Anne Søgaard, Elisabeth From, Lars Kjeldsen, Kim Houmøller, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Gert Romme, John Andersen, Hans Larsen, Josephine Kaldan, erik pedersen og Franz Nitschke anbefalede denne kommentar

Faktisk er jeg chokeret over denne rapport. Jeg har jobbet for en stor fransk koncerns hovedkontor gennem en årrække, - også medens kontoret lå i Paris.

Og det, der hændte i Algier er elementær viden for alle - selvfølgelig også danskere, og det var grotesk nok. Og man kan undre sig over, at franskmændene kan se sig selv i øjnene bagefter. Men de uhyrligheder, der hændte i Paris har jeg aldrig hørt om.

Der er mere om sagen i følgende medier:
elysee.fr
liberation.fr
lefigaro.fr
lemonte.fr

Inge Lehmann, Steffen Gliese, David Zennaro og erling jensen anbefalede denne kommentar

Al Jezeera er måske den, der bedst har fat i denne sag. Her kan man også læse om den berygtede politi-prefekt i Paris, Maurice Papon, der senere blev dømt for sin medvirken til naziregimet i Frankrig.

https://www.aljazeera.com/news/2021/10/15/france-remembers-paris-massacr...

Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Steffen Gliese, David Zennaro, erling jensen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Fra 1954-1962 slog Frankrig under den algierske befrielseskrig mellem 850.000 og 1 million algeriere ihjel. Under en demonstration i Paris i 1962 slog det franske politi under en fredelig demonstration vendt mod de franske uhyrligheder i Algeriet mellem 200-400 algeriere ihjel på den mest brutale måde, som ikke lod hverken USA eller Storbritannien noget at høre, en kolossal forbrydelse midt i den franske hovedstad, og som franske myndigheder gør alt for at franske skolebørn og gymnasieungdom ikke får kendskab til. - en skamplet på linje med forbrydelserne, som Frankrig stod bag som kolonimagt i Algeriet og i Indokina.

Erling Jensen, cand.jur

Inge Lehmann, Per Torbensen, Peter Mikkelsen, Daniel Joelsen, Issa Chaaban, Gert Romme og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Mig og min familie boede i Colombes på det tidspunkt, jeg kan huske bidonville i Bezon og den elendighed der var der, og jeg kan huske min far kommende hjemme fra arbejde i oktober 61 og sige" de har fundet en Algiere i Seine igen idag", en mørke periode i arbejderbyer Colombes, Bezon, Nanterre, Argenteuil hvor mange algeriere boede.
Den 8/02 1962 blev en demonstration organiseret i Paris af kommunist partiet og fagforeningerne imod Algier krigen den blev brutalt undertrykt af politiet, 9 demonstranter blev slået ihjel, den yngste, en lærling var kun 15 år, 250 kvæstet.
Den 13/02 var der bisættelser, næste en million af mennesker var på gaden i Paris for at følge det. Vi var flere fra min skole som var med, fra Colombes, vi var 13 år.
Den 19 marts 1962 stoppede krigen.
Maurice Papon som var en del af De Gaulle s regeringen havde ansvaret for politiets brutalitet i begge demonstrationer.
Det er første i 1998 at han blev dømt 10 års fængsel for forbrydelser imod menneskeheden pga af hans ansvar for jødeforfølgelsen under anden verdenskrig.
Papon blev udnævnt af De Gaulle i 1958.
Meget trist, og beskidt historie.

Olaf Tehrani, Miklôs Tōtfalusi, Inge Lehmann, Pietro Cini, Per Torbensen, Peter Mikkelsen, Ole Henriksen, christen thomsen, Ivan Mortensen, Lars Jensen, Gert Romme, Michael Waterstradt, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

De algiere der havde arbejdet for franskmændene, les Harkis, fik for de flestes vedkommende en grusom død i det fri Algeriet. Nogle kom til Frankrig og levede i usle lejre i mange år.

Miklôs Tōtfalusi

Mon ikke der er grundlag for en skamstøtte i Paris, især nu hvor der skal holdes olympiske lege i 2024. Kan Jens Galschiøts skamstøtte i Hong Kong få eksil i Paris, inden kineserne beslutter at dén skal væk? Den kan vel blive en slags parafrase over algierne’ lidelser.

Marie-Christine Poncelet og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar