Baggrund
Læsetid: 6 min.

I Myanmar står generalernes SoMe-strategi på skræmmekampagner og islamofobi

Volden er blevet hverdag i Myanmar, hvor konflikten også bliver udkæmpet på sociale medier. Situationen i landet »føles som at gennemleve fortidens traumer på ny,« fortæller forfatteren til en rapport, der afdækker militærets brug af onlinepropaganda og disinformation
Demonstranterne i Myanmar er oppe imod et regime, der har lang erfaring i at bekæmpe oprørsgrupper med militære midler, men som også kender betydningen af propaganda og informationskontrol.

Demonstranterne i Myanmar er oppe imod et regime, der har lang erfaring i at bekæmpe oprørsgrupper med militære midler, men som også kender betydningen af propaganda og informationskontrol.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
12. oktober 2021

Otte måneder efter militærkuppet i Myanmar er situationen i landet mere kaotisk, mere voldelig og mere utilregnelig end nogensinde. Hver uge rammer nye skrækhistorier de sociale medier for derfra at finde vej til nyhedsstrømmen og resten af verden. Dødelige sammenstød mellem væbnede modstandsgrupper og militæret er blevet hverdag. Juntaen svarer igen på modstanden med afbrændinger af hele landsbyer, overgreb på civile og anklages for brutale massehenrettelser.

En stor del af førstehåndsberetningerne bliver delt online af en teknologikyndig ung generation af burmesere, der bruger de begrænsede midler, de har, til at underminere kupmagernes greb om magten. De er oppe imod et regime, der ikke kun har over et halvt århundredes erfaring i at bekæmpe oprørsgrupper med militære midler, men som også kender betydningen af propaganda og informationskontrol. Lige fra starten har de to sider forsøgt at fremstille modparten i et dårligt lys og at overtage narrativet for at vinde sympati nationalt og globalt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den militære magt skal sortlistes og generalernes penge indefryses, deres rejser forbydes og deres misinformation knæktes. All våbenhandel forbydes til juntan.