Mellemøsten
Læsetid: 4 min.

Det nationale strømsvigt er kulmination på den dybe krise, Libanon befinder sig i

At Libanon står uden strøm skyldes ikke direkte den globale forsyningskrise, men en årelang uholdbar økonomisk politik, korruption og politisk mistillid. Det er ikke overraskende, at det er kommet så vidt, og det er formentligt et spørgsmål om tid, før landet igen rammes af strømmangel, vurderer to eksperter
Strømsvigt er ikke et nyt fænomen i Libanon, og nogle libanesere har erhvervet sig generatorer for at gardere sig mod de daglige planlagte nedbrud af den statslige energi. Her er det Beirut tilbage i april i år under en strømafbrydelse.

Strømsvigt er ikke et nyt fænomen i Libanon, og nogle libanesere har erhvervet sig generatorer for at gardere sig mod de daglige planlagte nedbrud af den statslige energi. Her er det Beirut tilbage i april i år under en strømafbrydelse.

Ritzau/Scanpix

Udland
11. oktober 2021

Det strømsvigt, som hen over weekenden har mørklagt det libanesiske samfund, understreger den voldsomme økonomiske og politiske krise, som Libanon længe har befundet sig i. Strømsvigtet kan ende med at vare i flere dage og indtraf, efter at landets to største elkraftværker blev tvunget til at lukke ned som følge af brændstofmangel.

At det skulle komme så vidt, har ifølge Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), været til at forudse et stykke tid.

»Det her er kulminationen på en krise, der har været i gang i adskillige år, og som basalt set skyldes et elendigt, sekterisk og korrupt elitesystem, der ikke har villet indføre de nødvendige reformer, men kun berige sig selv,« siger han.

Libanons statskasse er tom, værdien af valutaen er i frit fald, mere end 75 procent af libaneserne lever under fattigdomsgrænsen, og statsgælden bliver stadigt større. Oven i det er der rivalisering mellem de talrige forskellige befolkningsgrupper, og tilliden til magthaverne er for mange ikkeeksisterende.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her