Feature
Læsetid: 9 min.

Ny bevægelse kræver opgør med fortællingen om, at USA er håbets og retfærdighedens sted

Historien er som bekendt nøglen til at forstå nutiden, og ny bevægelse af unge amerikanske venstreorienterede kræver et opgør med den etablerede fortælling om, at USA – trods alle sine fejl – er ’frihedens sted’ og andre Obamaismer
Statuen af sydstatsgeneralen Robert E. Lee fjernes fra Monument Avenue i Richmont, Virginia – et af de største og mest prominente monumenter som hyldede Konføderationens helteskikkelser.

Statuen af sydstatsgeneralen Robert E. Lee fjernes fra Monument Avenue i Richmont, Virginia – et af de største og mest prominente monumenter som hyldede Konføderationens helteskikkelser.

Pool/AFP Photo

Udland
11. oktober 2021

Historisk set har amerikanske politikere altid kunnet blive enige om én ting: USA er et enestående fantastisk land.

Fra Ronald Reagans rene til triumfalisme om »den skinnende by på toppen af bakken« over Bill Clintons næsten tilsvarende selvtilfredse tommelfingerregel om, at »intet er galt med Amerika, som ikke kan fikses af alt det, der er rigtigt i Amerika« til Obamas formaninger om, at USA’s historie måske var lang og snørklet, men altid drevet af »fremskridtets stille kraft« – at Amerika, trods alle sine fejl, trods racismen og undertrykkelsen, må forstås som et frigørelsesprojekt, som håbets sted – at USA’s historie er fortællingen om et land, der bekæmper og besejrer sine dæmoner for hele tiden at nærme sig idealerne om »frihed og retfærdighed«.

»Alt hvad det amerikanske folk kræver,« sagde Barbara Jones, den første sorte kvinde valgt til Kongressen i en sydstat, »er et Amerika så godt som dets løfte.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Børge Jacobsen

»intet er galt med Amerika, som ikke kan fikses af alt det, der er rigtigt i Amerika«

- Hvorfor er der så, så mange millioner af amerikanere, som lever i elendig dyb fattigdom???

Amerikanerne er indoktrineret i en vedholdende massepsykose om den amerikanske drøm og at socialisme er dødsfjenden over dem alle. Selv Danmark bliver fremstillet af nogle amerikanske medie som skræmmebillede. Hmmm. Og alle tiltag om at forbedre livet for de fattigste i USA bliver med det samme nedstemt fra både republikanere som demokrater, at det er første skridt mod socialisme. Selv Barrack Obama's Obama Care sygesikring til de mindre bemidlede.

Den eneste dansker som ser USA som det forjætte land er vist nok Anders Fogh Rasmussen. De fleste af resten mener noget andet.

Forhåbentlig for amerikanerne er der en ung generation på vej, som ikke er så indædt socialisme forskrækket og som ikke tror på den amerikanske drøm som en mulighed for alle og en hver, og da slet ikke for dem som intet har og aldrig vil få noget i det system andet end elendighed og døden, vil lave et opgør med den amerikanske livsstil. Først og fremmest ved at skabe mere økonomisk lighed og livsvilkår for de fattigste. For uden penge findes der ingen form for frihed i hver USA eller andre steder i verden efterhånden. Uden penge nok til at kunne vælge at sige fra er du slave. Intet andet.

Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Peter Knap, Carsten Sperling og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Når man læser visse kommentarer her i Information skulle man tro at DK er et rædselsfuldt skræmmebillede og et umenneskeligt, hadefuldt sted som er ved at bryde sammen. Mærkeligt at folk er vilde med at komme hertil og endnu vildere, med at komme ind i USA.

jens christian jacobsen

Jens Peter: De, der er 'vilde med' at komme ind i USA, er enten fattige fra sønderbrudte, korrupte stater eller velhavere og folk med deres meritter i orden. Der er lavet masser af statistik, der kan fortælle om fattige, håbefulde fra mellemamerika, der kæmper hårdt for at opnå minimale fordele i USA ift. livet i hjemlandet. De er år efter indrejse stadig bagest i køen, får stadig ikke en rimelig løn og er udsat for dårligere helbred, dårligere boligforhold, ydmygende arbejdsforhold osv ift. den hvide amerikanske gennemsnitsbefolkning. Jeg skaffer gerne doku for dette.
Og folk med merit, dvs forskere og akademikrere fra naturvidenskaber, finans, handel og specialiserede forskningsområder er jo netop kendetegnet ved at USA ikke har betalt for DERES uddannelser. De lokker bare med højere løb og mere prrestige.
Hvoedan du kan ros et land som USA er mig en gåde. Penge bestemmer ALT.

Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Peter Knap og Børge Jacobsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg har IKKE rost USA, Jens Christian Jacobsen, jeg undrer mig over hvorfor "alle" vil derover For nogle år siden mener jeg at 80 % af alle arabere drømte om USA. Det ER da mærkeligt, når det angiveligt IKKE opfylder de flestes drøm.

jens christian jacobsen

Jens Peter:
Nej du har IKKE brugt ordet rost. Men grænsen mellem at rose og fremhæve det, du i dir indlæg fremhæver ved landet USA er hårfin, ikke?
Jeg synes du skal tage stilling til mine argumentation i stedet. Er du enig i den?

Hvis man ønsker at få et alternativ billede af USA's herligheder kan man starte med at læse den amerikanske forfatter Chris Hedges.
Chris Hedges har modtaget Pulitzer prisen og har udgivet 11 bøger. I hans bog Days of Destruction Days of Revolt giver han læserne et indblik i landets fortræffeligheder.
Hans nyeste bog : America: The Farewell Tour - som er et langt opgør med løgnene og bedraget som sker for øjnene af os alle.
Lad mig sige det som det er - jeg tror kun der er en eneste grund til at han ikke er blevet oversat til dansk - han repræsenterer det som man ikke kan tale om i DK nemlig sandheden om USA.
Man kan starte med at spørge hvorfor en så markant forfatter ikke er oversat til dansk - det kan jo ikke skyldes algoritmer det hele..
Man kan låne en af bøgerne på biblioteket..

Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Mathias Petersen, Lars Løfgren, Peter Knap, Mikael Velschow-Rasmussen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Præcisering: Man kan låne flere af hans bøger på bibliotek.dk jeg tænkte på de to jeg taler om i ovenstående.

Alvin Jensen, Flemming Berger og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Jeg vil gå endnu videre end Jørgen ...
Chris Hedges bliver censureret helt ud af de traditionelle vestlige mainstream-medier, netop fordi han siger og repræsenterer sandheden.

Det kan vi skam ikke sådan have ...
Folk skulle jo nødig gå hen og få mistanke om at det altdominerende vestlige narrativ** er en lang og stor løgn !

**: Vi er de gode (Vesten og NATO), de andre er de onde (Resten af Verden). Vi er demokratiske og liberale, alle de andre er tyranniske og autoritære.
Se også denne tegning:
https://ifunny.co/picture/our-blessed-homeland-their-barbarous-wastes-ou...

Susanne Kaspersen, Alvin Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Her et link med et interessant nyt interview med Chis Hedges (NYT/ 21.6.21)
https://www.youtube.com/watch?v=EiAXKiTS6HA
Tak for henvisningen, Mikael Velschow-Rasmussen. Ham havde jeg ikke hørt om.

Jørgen Rink, Alvin Jensen, Mathias Petersen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Jens Peter Hansen. Dit spørgsmål er væsentligt og fortjener en forskning af kompetente videnskabsfolk.
Mine bud er Hollywood, storkapital ejede nyhedsmedier og økonomisk mulighed for at købe de bedste forskere inden for teknologi.
USA havde også frem til II verdenskrig alle nødvendige ressourcer inden for landets grænser, hvilket sikkert også har bidraget til amerikanernes selvforståelse som uafhængige og frie, den hvide overklasse foståes.
Det er I hvert fald et emne, der vil være en regulær forskningsindsats værdig.

jens christian jacobsen. Tak. Har lig hørt interviewet, du linkede til. det var fantastisk.

Jørgen Rink, Alvin Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jens Christian Jacobsen, du opfordrer mig til at forstå dine argumenter. Jeg opfordrer dig til at læse hvad jeg siger og ikke hvad du tror jeg siger. Ak ja.