Feature
Læsetid: 7 min.

Efter Pandora-skandale: Piratpartiet bekæmper »Tjekkiets Trump«, men millioner af tjekker elsker ham

Tjekkerne var i Østeuropa tidligere kendt som EU-dukse. Men Tjekkiets populære og milliardrige premierminister, Andrej Babis, har gode chancer for at genvinde posten ved valget fredag og lørdag – trods nye anklager om skattesvig i Pandora Papers. Hans udfordrer er en it-nørd med dreadlocks, der taler om grøn omstilling og et stærkt EU
Piratlederen Ivan Bartos (til venstre) sparer ikke på sin kritik af sin modstanders »evige løgne« og »destruktive populisme«. Omvendt tilsværter Andrej Babis (til højre) Piraterne som en nymarxistisk sekt, der vil tvinge tjekkerne til at spise vegansk, forbyde biler med forbrændingsmotor og invitere horder af migranter til Tjekkiet.

Piratlederen Ivan Bartos (til venstre) sparer ikke på sin kritik af sin modstanders »evige løgne« og »destruktive populisme«. Omvendt tilsværter Andrej Babis (til højre) Piraterne som en nymarxistisk sekt, der vil tvinge tjekkerne til at spise vegansk, forbyde biler med forbrændingsmotor og invitere horder af migranter til Tjekkiet.

Jaroslav Ozana/Ritzau Scanpix og Lukas Kabon/Ritzau Scanpix

Udland
8. oktober 2021

Sat op over for hinanden virker billederne fra Prag så ekstreme, at det næsten er for godt til at være sandt.

På den ene side står den 67-årige milliardær og premierminister, der i årevis har vadet i skandaler og korruptionsanklager fra EU – og som få dage før fredagens og lørdagens parlamentsvalg i Tjekkiet har været på forsiden af alverdens aviser, fordi han ifølge Pandora Papers har brugt offshoreselskaber i skattely til at skjule, at han har købt ejendomme og endda et slot i Frankrig for over 100 millioner danske kroner.

På den anden side står en 41-årig it-nørd med dreadlocks, som fokuserer på grøn omstilling, økonomisk transparens og mangfoldighed i et stærkt EU.

Det kalder næsten på en fanfare: Tadaaaaaa: Velkommen til årets vilde valgkamp i det smukke Prag!

I det ene ringhjørne: Populisten Andrej Babis – også kendt som »Tjekkiets Trump« eller »Babisconi« og leder af partiet ANO, som både betyder JA og samtidig er en forkortelse for »Aktion for utilfredse borgere«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her