Analyse
Læsetid: 4 min.

Polen har regnet ud, hvordan man afvæbner EU: Man skal ikke true med at gå, man skal true med at blive

I realiteten er der meget lidt, EU kan gøre for at stoppe den polske regerings frontalangreb på retsstatsprincipperne. Hvis Bruxelles optrapper konflikten ved at forsøge at ramme Polen økonomisk, kan landet obstruere EU’s grønne og digitale planer
»Den polske forfatning er den højeste retsakt i Polen. Den står over enhver anden form for retskilde. Det vil blive forsvaret af den polske regering og det polske parlament,« sagde den polske premierminister Mateusz Morawiecki i denne uge under en debat i Europa-Parlamentet.

»Den polske forfatning er den højeste retsakt i Polen. Den står over enhver anden form for retskilde. Det vil blive forsvaret af den polske regering og det polske parlament,« sagde den polske premierminister Mateusz Morawiecki i denne uge under en debat i Europa-Parlamentet.

Luka Dakskobler

Udland
21. oktober 2021

Man skal ikke true med at gå, man skal true med at blive. Den lektie har Polens nationalkonservative regering lært af briternes hovedløse styrt ud af EU. 

Derfor er det noget af en polsk kattepine, statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af EU-lederne står i ved EU-topmødet torsdag og fredag. De har både prøvet med guleroden og med pisken, men intet synes at kunne tøjle den polske regerings frontalangreb på de europæiske retsstatsprincipper. 

»Den polske forfatning er den højeste retsakt i Polen. Den står over enhver anden form for retskilde. Det vil blive forsvaret af den polske regering og det polske parlament,« sagde den polske premierminister Mateusz Morawiecki i denne uge under en debat i Europa-Parlamentet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det, der måske kan tænde et lille lys i mørket er, at ca. halvdelen af den polske befolkning (hovedsaglig byboere) er meget EU-positive, og den anden halvdel er EU-skeptiske (hovedsaglig landbefolkningen).

Jeg ved godt, det er dårlig skik at blande sig i andre landes interne anliggender, men man kunne måske diskret 'bejle' lidt til den polske pro-EU del af befolkningen med håb om et regeringsskifte ved næste valg ?

,,, eller måske snarere komme med en oplysningskampagne diskret målrettet landbo befolkningen.

Men ingen 'fake news', tak! Kun reel oplysning om kvaliteten ved det europæiske samarbejde, i modsætning til den overdrevne chauvinisme, den polske landbefolkning bedriver.

Jeg tror nu ikke afstanden mellem den polske og den danske nationalchauvinisme er særlig stor - og begge steder har den vundet indpas som 'politisk mainstream'.

Thomas Tanghus, kjeld hougaard, Tommy Clausen og Bjarne Jensen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Er dette enden på EU vi er vidne til?

Krister Meyersahm

Jeg skrev, i forbindelse med Camerons offentliggørelse om GBs udtræden af (dele af) eu-samarbejdet, nogle vers som jeg gengiver enkelte af her. Desværre endte det jo med det totale sammenbrud og GBs udmeldelse. Lad os nu passe på at Polen ikke også skrider i svinget blot fordi, vi er så stivnakkede at vi ikke vil ændre samarbejdet til et mellemstatsligt - hvilket vil løse alle stridigheder.

Vi foreslår en anden og prøvet konstruktion
uden forordningernes ulidelige direktion
uden direktivernes krænkende intervention
og selvfølgelig uden domstolens jurisdiktion.

Vi nedlægger hurtigere end straks parlamentet
det bliver alligevel aldrig som forventet
det ligner mest noget fra et flyttecirkus hentet
men nu skal det være slut med eksperimentet.

Vi afliver det utæmmelige overstatslige vilddyr
vi vender tilbage til samarbejde uden eu-gebyr
det mellemfolkelige, som ikke giver uro og postyr
og er nationalborgernes ukrænkelige bestyr.

Væk med strukturfonde, støtte og tilskud
vi køber for egne penge når der er råd og tilbud
vi låner ikke mere men venter hellere året ud
sparer op og siger til renter; ha,ha og tud,tud.

Vi smider fremmede kriminelle ud af vores land
det rager ingen andre den mindste papand
vi stikker ikke hovedet i en Eu-stjernet spand
eller begiver os ud i det lumske kviksand.

I og vi bestemmer i vore respektive lande
i det skal ingen udenforstående sig blande
det er en absolut nødvendighed at sande
nu ved I, at vi fægter med åben pande.

Noget for noget.
Når Polen ikke accepterer EU-retten over egen national lovgivning, så bør de øvrige EU lande heller ikke give polakker og polske virksomheder rettigheder i henhold til EU-retten. Sager med polakker/polske virksomheder anlagt i de øvrige EU-lande bør blive behandlet efter de respektive nationale love.
Slut med arbejdskraftens frie bevægelighed og lign.