Nyhed
Læsetid: 2 min.

Polens premierminister optrapper strid med EU med hård retorik

Mateusz Morawiecki beskylder EU-domstolen for at undergrave Polens suverænitet ved en »snigende revolution«
Ved en debat i Europaparlamentet anklagede Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, unavngivne EU-politikere for forsøg på at afpresse hans regering til at rette ind efter en centralmagt.

Ved en debat i Europaparlamentet anklagede Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, unavngivne EU-politikere for forsøg på at afpresse hans regering til at rette ind efter en centralmagt.

Ronald Wittek/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
20. oktober 2021

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, tørnede i går sammen med Europa-Kommissionsformand Ursula von der Leyen og medlemmer af Europa-Parlamentet, da han anklagede EU’s institutioner for at ville gøre Polen til en provins.

Under indædt debat i Europa-Parlamentet i Strasbourg erklærede Morawiecki, at EU-domstolen (ECJ) stod bag en »snigende revolution« i den hensigt at undergrave Polens suverænitet.

Han anklagede desuden unavngivne »EU-politikere« for forsøg på at afpresse hans regering til at rette ind efter en »centralmagt« – en henvisning til de krav, flere har været fremme med om at skære ned på EU’s bevillinger til Polen som konsekvens af, at landets forfatningsdomstol for nylig fastslog, at væsentlige dele af EU’s lovgivning ikke er kompatible med Polens forfatning.

Denne markering blev af flere kommentatorer og højtstående politikere, blandt disse Frankrigs europaminister, Clément Beaune, betegnet som et ’Pol-exit’ ad bagdøren.

Under den fire timer lange debat afviste Morawiecki, at hans regering kan handle i modstrid med afgørelsen fra Polens forfatningsdomstol og fordømte udtalelserne om Polens juridiske exit af EU som »løgne«.

’Fait accompli’

»Hvis vi indordnede os under det centrale princip, ville det betyde, at EU var ophørt med at være et forbund af suveræne stater. Det ville så være et fait accompli, at EU har forvandlet sig til en centralt regeret europæisk stat, hvor europæiske institutioner kan tvinge såkaldte provinser til at gøre, hvad centralmagten ønsker. Det var ikke det, vi blev enige om i traktaterne,« sagde Morawiecki videre.

Polens regerende Lov- og Refærdighedsparti på den ene side og Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet på den anden har i de sidste fem år været i stadig strid om løbende reformer af Polens justitsvæsen, som beskyldes for at undergrave de polske domstoles uafhængighed.

EU-domstolen afgjorde for nylig, at en ny procedure for udnævnelse af medlemmer til Polens højesteret var en overtrædelse af EU’s love.

EU-formand Ursula von der Leyen, som talte før Morawiecki, erklærede sig »dybt bekymret« over, at Polens forfatningsdomstol med sin dom har sat EU’s fremtid som et fællesskab af lande, der er forpligtet på samme retsorden, på spil.

Hun udtalte: »Vi har i nogen tid været bekymret over retsvæsenets uafhængighed. Vi har set dommere blive afsat uden ordentlig begrundelse. Det truer domstolenes uafhængighed, som er en bærende søjle i retsstaten. Vi har iværksat en række skridt, men forsøgt at opretholde en god dialog. Ulykkeligvis har situationen nu udviklet sig til det værre, og det er ikke bare Kommissionens opfattelse. Også EU-domstolen og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol bekræfter dette.«

Von der Leyen understregede, at Kommissionen har flere handlemuligheder, herunder at trække på sin nye såkaldte konditionalitetsmekanisme og »andre finansielle redskaber«, så Polen fratages overførsler fra Bruxelles via EU-budgettet og pandemi-genopretningsfonden.

Guy Verhofstadt, en tidligere belgisk premierminister, var blandt de MEP’er, som beskyldte Polens regering for samme slags retorik, som britiske Brexit-fortalere yndede, mens Terry Reintke, MEP for Tysklands De Grønne, anklagede den polske premierminister for at være lige så opsat som den russiske præsident, Vladimir Putin, på at destabilisere Den Europæiske Union.

Morawiecki tog til genmæle med et udfald mod Tysklands regering for at have tilladt opførelsen af Nord Stream 2-rørledningen og citerede en politiker, som sammenlignede den tysk-russiske naturgasaftale, der gik forud for opførelsen, med »vor tids svar på Molotov-Ribbentrop-pagten«, en henvisning til ikkeangrebspagten mellem Nazityskland og Sovjetunionen i 1939.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Christiansen

Citat “for forsøg på at afpresse hans regering til at rette ind efter en »centralmagt« – en henvisning til de krav, flere har været fremme med om at skære ned på EU’s bevillinger til Polen som konsekvens af, at landets forfatningsdomstol for nylig fastslog, at væsentlige dele af EU’s lovgivning ikke er kompatible med Polens forfatning.” Citat slut
Hvordan i alverden er Polen i det hele taget kommet ind i EU ?
At give efter Polen er det samme som at nedlægge EU
Om det så er godt eller skidt. Putin kunne helt klart ikke havde ønsket sig en bedre sag.
Polens nervøsitet for Rusland magt er vist ikke inde over i “Pis” partiet kamp imod EU.
Polen regering ser ud til at øve sig i disciplinen blæse og have mel i munden.

Det bliver stadig mere opsigtsvækkende, efterhånden som der kommer mere frem, omkring det stadig mere "skæve" forhold imellem EU-unionen, og den polske øst stat. Ingen tvivl om, at balladen, passer Putin særdeles godt. Den polske øst stat, har ellers på mange måder, haft større økonomisk fremgang, en resten af landene i EU-unionen. Nu skal vi så se, hvor længe den polske øst stat, kan klare, at undvære den økonomiske støtte, fra EU-unionen.? ("Den som betaler musikken, bestemmer hvad der skal spilles.")

Krister Meyersahm

Har jeg forstået det ret, så er Polens modstand mod at indføre eu-lovgivning, alene rettet mod den type lovgivning, der strider mod Polens forfatning. I Danmark vil vi heller ikke kunne indføre lovgivning der går imod Grundloven.

Det kan være at Polen har en mere stram forfatning end andre lande men - det burde EU have vidst da man inviterede Polen med i samarbejdet. Så små slag - Polen kan meget godt have ret.

Konflikten viser igen, at det overstatslige samarbejde ikke kan fungere på langt sigt - det var grunden til at GB trak sig ud. Vil vi fortsat have et samarbejde, uden tab af flere medlemmer bør man ændre samarbejdet til at mellemstatsligt sådant. Det vil sige, nedlæg parlament og domstol, så det igen bliver de nationale folkestyrer der bestemmer over egen skæbne.

Martin Sørensen, Frank Hansen, arne tørsleff og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

EU er en papir tiger... der kun har sin magt fordi man anerkender Tigers ret til sit papir.

Lader. Nasional staterne tage den suveræne magt som de reeelt har ja så vil tigeren hurtigt løbe tør for papir... Det er hvad Polen så smukt har bevist.

Danmarks grundlov er også over EU loven i alle hensigter og det samme vil være gældende i alle medlemsstater i EU. Da det er at fornægte demokratiet at give tigeren retten til sit papir over folkets ret til folkestyret..

EU eksisterer ikke om fem år. Og Danmark vil sammen med Norge Sverige Finland og Island skabe en nordisk unionen. Med stærkt et samarbejde med Tyskland og Holland.

EU kan IKKE løse Europas fundementale problem som er demografisk at Europa bliver et aldrende kontinent. Og at en organisation som EU ikke kan løse dette gør EU til en uanvendelig stor papir tiger som der fortære rigtigt meget papir..