Nyhed
Læsetid: 2 min.

Polens premierminister optrapper strid med EU med hård retorik

Mateusz Morawiecki beskylder EU-domstolen for at undergrave Polens suverænitet ved en »snigende revolution«
Ved en debat i Europaparlamentet anklagede Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, unavngivne EU-politikere for forsøg på at afpresse hans regering til at rette ind efter en centralmagt.

Ved en debat i Europaparlamentet anklagede Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, unavngivne EU-politikere for forsøg på at afpresse hans regering til at rette ind efter en centralmagt.

Ronald Wittek/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
20. oktober 2021

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, tørnede i går sammen med Europa-Kommissionsformand Ursula von der Leyen og medlemmer af Europa-Parlamentet, da han anklagede EU’s institutioner for at ville gøre Polen til en provins.

Under indædt debat i Europa-Parlamentet i Strasbourg erklærede Morawiecki, at EU-domstolen (ECJ) stod bag en »snigende revolution« i den hensigt at undergrave Polens suverænitet.

Han anklagede desuden unavngivne »EU-politikere« for forsøg på at afpresse hans regering til at rette ind efter en »centralmagt« – en henvisning til de krav, flere har været fremme med om at skære ned på EU’s bevillinger til Polen som konsekvens af, at landets forfatningsdomstol for nylig fastslog, at væsentlige dele af EU’s lovgivning ikke er kompatible med Polens forfatning.

Denne markering blev af flere kommentatorer og højtstående politikere, blandt disse Frankrigs europaminister, Clément Beaune, betegnet som et ’Pol-exit’ ad bagdøren.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Per Christiansen

Citat “for forsøg på at afpresse hans regering til at rette ind efter en »centralmagt« – en henvisning til de krav, flere har været fremme med om at skære ned på EU’s bevillinger til Polen som konsekvens af, at landets forfatningsdomstol for nylig fastslog, at væsentlige dele af EU’s lovgivning ikke er kompatible med Polens forfatning.” Citat slut
Hvordan i alverden er Polen i det hele taget kommet ind i EU ?
At give efter Polen er det samme som at nedlægge EU
Om det så er godt eller skidt. Putin kunne helt klart ikke havde ønsket sig en bedre sag.
Polens nervøsitet for Rusland magt er vist ikke inde over i “Pis” partiet kamp imod EU.
Polen regering ser ud til at øve sig i disciplinen blæse og have mel i munden.

Det bliver stadig mere opsigtsvækkende, efterhånden som der kommer mere frem, omkring det stadig mere "skæve" forhold imellem EU-unionen, og den polske øst stat. Ingen tvivl om, at balladen, passer Putin særdeles godt. Den polske øst stat, har ellers på mange måder, haft større økonomisk fremgang, en resten af landene i EU-unionen. Nu skal vi så se, hvor længe den polske øst stat, kan klare, at undvære den økonomiske støtte, fra EU-unionen.? ("Den som betaler musikken, bestemmer hvad der skal spilles.")

Krister Meyersahm

Har jeg forstået det ret, så er Polens modstand mod at indføre eu-lovgivning, alene rettet mod den type lovgivning, der strider mod Polens forfatning. I Danmark vil vi heller ikke kunne indføre lovgivning der går imod Grundloven.

Det kan være at Polen har en mere stram forfatning end andre lande men - det burde EU have vidst da man inviterede Polen med i samarbejdet. Så små slag - Polen kan meget godt have ret.

Konflikten viser igen, at det overstatslige samarbejde ikke kan fungere på langt sigt - det var grunden til at GB trak sig ud. Vil vi fortsat have et samarbejde, uden tab af flere medlemmer bør man ændre samarbejdet til at mellemstatsligt sådant. Det vil sige, nedlæg parlament og domstol, så det igen bliver de nationale folkestyrer der bestemmer over egen skæbne.

Martin Sørensen, Frank Hansen, arne tørsleff og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Polen har ændret sin forfatning flere gange efter indtræden i unionen. Og senest for få uger siden, hvor man vedtog en politisk motiveret forfatningsændring, og derefter deklarerede, at EU´s regelværk helt grundlæggende strider mod Polens forfatning.

Denne sidste forfatningsændring., som mange polske borgere mener, er "kuppet igennem" af et snævert flertal, har fået hundrede tusinde polske familier på gaden i de største demonstrationer i mange år. Man har demonstreret mod landets regering og for unionen, og samtidig også mod en række tidligere regeringsbeslutninger.

Det er da muligt, at man kan påvise en form for demokratisk flertal for disse ændringer. Men hvis et politisk flertal i Polen ikke anerkender det grundlag, som EU bygger på, bør de hjælpes med at træde ud.

Unionen kan klare sig uden sagtens uden Polen. Men en given udtræden af unionen er så vigtig for landets befolkning, at det ikke skal kunne afgøres af et tilfældigt politisk sammenrendt flertal, men bør ske ved 2 forskellige folkeafstemninger.

Og hvis Polen derefter vælger at træde ud, skal de blot fremsende begæring, for så er der ingen tvivl om at "apparatet" går i gang.

Pietro Cini, Steffen Gliese, Hans Larsen, Kent Bajer og Krister Meyersahm anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

EU er en papir tiger... der kun har sin magt fordi man anerkender Tigers ret til sit papir.

Lader. Nasional staterne tage den suveræne magt som de reeelt har ja så vil tigeren hurtigt løbe tør for papir... Det er hvad Polen så smukt har bevist.

Danmarks grundlov er også over EU loven i alle hensigter og det samme vil være gældende i alle medlemsstater i EU. Da det er at fornægte demokratiet at give tigeren retten til sit papir over folkets ret til folkestyret..

EU eksisterer ikke om fem år. Og Danmark vil sammen med Norge Sverige Finland og Island skabe en nordisk unionen. Med stærkt et samarbejde med Tyskland og Holland.

EU kan IKKE løse Europas fundementale problem som er demografisk at Europa bliver et aldrende kontinent. Og at en organisation som EU ikke kan løse dette gør EU til en uanvendelig stor papir tiger som der fortære rigtigt meget papir..