Analyse
Læsetid: 6 min.

Polsk dom er en vild optrapning i kampen med EU. Det store spørgsmål er, om Polen skal være med i EU

Når Polens øverste domstol sætter polsk lovgivning over EU-love, er det en del af et speget spil om milliarder af euro og EU’s fremtidige retning. Det er den hidtidige kulmination på en årelang styrkeprøve mellem den højrenationale PiS-regering og Bruxelles
Der var protester uden for den polske forfatningsdomstol, da den kontroversielle dom blev afsagt.

Der var protester uden for den polske forfatningsdomstol, da den kontroversielle dom blev afsagt.

Radek Pietruszka

Udland
8. oktober 2021

Torsdagens afgørelse fra den øverste polske domstol om, at polsk lov står over europæisk ret, er uacceptabel og sætter Polen på en farlig kurs mod et ’Polexit’ fra den europæiske union. Sådan lyder fordømmelsen fra EU-systemet og toneangivende europæiske hovedstæder.

Det er et nervepirrende chickenrace, hvor de to kombattanter kører hovedkulds imod hinanden, uden at lægge an til at bremse op trods risikoen for kollision. Forskellen i magtforholdet er, at EU-systemet sidder i en pansret tank, mens den polske regering sidder i en gammel Lada. Polen vil ændre tankens retning, så den i stedet drejer mod et fædrelandenes Europa og forhindre yderligere politisk og juridisk integration. 

Afgørelsen fra den polske forfatningsdomstol er den hidtidige kulmination på det årelange slagsmål mellem PiS-regeringen i Warszawa og EU. Og selv om afgørelsens ordlyd og indhold var forventet, sætter den i hidtil uhørt grad hårdt mod hårdt.

Mens de kommende begivenheder ikke på forhånd er givet, er domstolsafgørelsen den polske regerings hidtil mest konfrontatoriske skridt i slagsmålet med Bruxelles.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er så ærgerligt med den udvikling Ungarn, Polen, og til en vis grad Tjekkiet med Babis samt andre eks kommunistiske lande har bevæget sig i de senere år.

Ud fra mit personlige kendskab til Polen som jeg har besøgt mange gange bygger det på en utilfredshed med at man regnede med at opnå samme levestandard som Vesteuropa i løbet af højst 5-10 efter EU udvidelsen. Det har man ikke, og man skal ikke forglemme at selvom Polen og Ungarn er økonomiske succeshistorier så svarer deres BNP pr indbygger stadig til højst 1/3 del af de nordiske lande, og stadig kun på 60% af vores BNP hvis der korrigeres for købekraft.

Det er ikke kun propaganda at sige at demokratiet er gået voldsomt tilbage i Polen og Ungarn (men også til en vis grad i dele af Vesteuropa) . Det er dokumenteret adskillige steder som her

https://www.v-dem.net/files/25/DR%202021.pdf

Ydermere er Ungarn ikke længere et frit demokrati ifølge Freedom house

https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2021/democracy-under-siege

Som jeg ser problemerne i mange af de central og østeuropæiske lande forstækes polariseringen og den anti vesteuropæiske diskurs også af at mange af de mere progressive og veluddannede som ikke kan genkende de værdier som er blevet fremherskende i deres hjemlande, netop er rejst til Vest og Nordeuropa og det forstærker tendensen til at partier som PIS i Polen dermed står stærkere.

Ligesom der er konkret kulturel forskel mellem Nord og Sydeuropa og mellem forskellige europæiske lande tror jeg at man ved EU udvidelsen set i bagklogskabens ulideligt klare lys har undervurderet den kulturelle forskel der er mellem tidligere Øst og Vest. Både pga historien med kommunismen og anden verdenskrig, men også hvis vi går længere tilbage i historien. Her er det tydeligt at tendensen til øst desværre var fattigere end vest også meget udtalt.

Tror de færreste havde set en som Orban og Kaczynski og Babis konsolidere deres magt på den måde han gør nu dengang man udvidede EU, og ikke mindst hans angreb på anderledes tænkende.

Inger Pedersen, Alvin Jensen og Jan Rosberg anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Jaja – skal, skal ikke?

Så bliver det vel det samme som med Ungarn?

At man ikke har nogen måde til at sparke medlemsstater ud.

At der ikke kan indføres én, for så står de klar med deres veto.

At man ikke har nogen reel løsning.

Det er jo hele fidusen, de her lande har fundet ud af.

De ved, at der ikke kan gøres noget.

Derfor kører de med speederen i bund. Og det vil fortsætte.

(Danmark er desuden godt på vej ind i den klub. ”Vi” er for længst blevet til Skandinaviens Ungarn.)

Thomas Tanghus, Inger Pedersen, Torben Lindegaard og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg er sikker på, at Polen accepterer reglerne i en klub. Kaczyński har bare talt lidt for meget med sine katte. De går også deres egne veje. Men når riget fattes penge.....så plejer man at blive omgængelig, så EU, hold fast.

Ole Svendsen, Jan Nielsen og Jeanette Jensen anbefalede denne kommentar

Gennem hele sommeren, siden ultimo maj, har Victor Orban forberedt sine tro vælgere om, at Ungarn var nødt til at forlade unionen. Forklaringerne var mange, og de mest groteske var, at unionsborgerne består af homoseksuelle og pædofile.

Faktisk forblev det ignoreret af kommissionen og ministerrådet i lang tid. Men da man endelig tog sig sammen til at diskutere EU´s store beløb til Ungarn det med Orban - eller udeblivelsen af beløbet i få dage, ændrede har sig for 2-3 uger siden.

Nu fastslår Victor Orban, at Ungarn er et fast medlem af unionen, og tilføjer; - at hvis EU går engang skulle gå i opløsning, vil Ungarn være det sidste land til at forlade unionen.

Victor Orban har solgt ud af arvesølvet. Køer man gennem landet, ser man tyske, franske og italienske navne overalt på marker og på industrier. Og han har gjort befolkningen til lønmodtagere for vestlige virksomheder.

Polen har klaret klaret sig noget bedre i unionen, og kan faktisk klare sig uden EU - og måske bedre end Storbritannien. Men jeg tror, at Polen trods alt falder til patten igen, - især hvis EU tilbageholder landets økonomiske tilskud i blot en kort periode.
.

Torben Lindegaard

Medlemskab for EU opnås efter ansøgning og med accept af det bestående regelsæt - og så er landet ellers selv med til at udforme eventueller ændringer eller et helt nyt regelsæt.

.... og selvfølgelig kan man træde ud af EU igen - og hvis udtrædelse er Polens ønske, så bare send en udtrædelsesbegæring, så starter forhandlingerne om udtrædelsesbetingelserne kort efter.

Al det har Jarosław Kaczyński selvfølgelig helt styr på, så bare kom i gang.

kjeld hougaard

Op med pigtråden – NU!

Jørgen Mathiasen

Torben Lindgaard skrev
».... og selvfølgelig kan man træde ud af EU igen - og hvis udtrædelse er Polens ønske, så bare send en udtrædelsesbegæring.«

Ja, den polske regering har bare to iøjnefaldende problemer: Dels de mange penge, der kommer fra Bruxelles og dels en befolkning, som er ret proeuropæisk.
Det tredje tema er forholdet mellem domstolene. Giver den opsigtsvækkende dom fra den polske domstol EU anledning til at bede om en ny dom ledsaget af trusler om konsekvenser, hvis polakkerne fastholder, at de ikke er forpligtet af den traktat, de har underskrevet? Det tygger de lige lidt på i parlamentet og i kommissionen.

Førende europæiske politikere beskylder Warszawa for at "lege med ilden" i en stadig mere voldsom strid om forrang for EU -lovgivningen.

Den polske dom, der anfægtede overlegenhed i EU -lovgivningen, har styrtet blokken i en eksistentiel krise, og det øger frygten blandt EU -politikere samt mange polakker om, at Polen i sidste ende kan tvinges til at forlade EU.

Ursula von der Leyen, formand for Europa -Kommissionen, sagde i en erklæring, at EU's 450 millioner borgere og dets virksomheder har brug for retssikkerhed, og at Kommissionen vil foretage en hurtig analyse for at beslutte sine næste skridt.

"Vi skal klart konstatere, at denne regering i Polen leger med ilden," sagde Luxembourgs udenrigsminister, Jean Asselborn, ved ankomsten til et møde mellem EU -ministrene, der fandt sted i Luxembourg.

Selvom Warszawa og Bruxelles har været i skænderier siden partiet Law and Justice (PiS) kom til magten i 2015, er de nu på fuld kollisionskurs.

Polens medlemskab af blokken siden 2004 har været med til at drive noget af den hurtigste økonomiske vækst i Europa. Med et stadig mere selvhævdende Rusland, der foruroligede nogle central- og østeuropæiske stater, der i årtier var under kommunistisk styre, ser mange polakker EU som en væsentlig del af den nationale sikkerhed.

Og Eurobarometer-undersøgelse foretaget i juni og juli 2021 viste, at næsten dobbelt så mange polakker stoler mere på EU end de har tillid til deres nationale regering.

"Jeg tror ... der er en risiko for, at vi kan forlade EU, fordi alle disse handlinger, der sker, kan føre til det - trin for trin," sagde Warszawa-pensionist Grazyna Gulbinowicz.
"Og jeg tror, ​​det ville have en meget negativ indvirkning på vores overordnede situation, for tingene er ikke lette, og uden EU -midler vil det være endnu vanskeligere, for slet ikke at tale om, at vi vil føle os helt isolerede".

Populistiske regeringer i Polen og Ungarn har i stigende grad været i modstrid med Europa -Kommissionen om alt fra spørgsmål lige fra LGBTQ -rettigheder til retslig uafhængighed og meget andet.

Torben Lindegaard

@Gert Romme 09. oktober, 2021 - 09:59

Du har ret i al det, du skriver undtagen, at der skulle være frygt for, at Polen vil forlade EU.

Helt fint hvis Polen melder sig ud af EU, så sparer vi da de penge -
og al det bøvl med dem.

Vi danskere kan så blive lidt bekymrede over, at så mangler der et mellemstort land i kredsen af ikke-Euro lande; men så må vi holde os til Rumænien med små 20 mio indbyggere.