Interview
Læsetid: 6 min.

Statskuppet i Sudan er det seneste eksempel på, at generalerne er tilbage i afrikansk politik

Den afrikanske tradition for statskup står midt i en renæssance. »Det neoliberale projekt, som Vesten har kørt siden 1990’erne i Afrika, er under afvikling,« siger forsker til Information
»Militærkuppet i Sudan er på mange måder det mest forudsigelige kup i Afrika i år,« siger Stig Jensen, lektor ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet til Information.

»Militærkuppet i Sudan er på mange måder det mest forudsigelige kup i Afrika i år,« siger Stig Jensen, lektor ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet til Information.

Anadolu Agency

Udland
27. oktober 2021

Øverstkommanderende for Sudans væbnede styrker og nu de facto leder af landet, Abdel Fattah al-Burhan, fulgte en forholdsvis velkendt manual, da han mandag eksekverede sit militærkup i hovedstaden Khartoum:

Han arresterede de mest prominente regeringsmedlemmer, herunder premierminister Abdalla Hamdok. Derefter overtog hans loyalister kontrollen med statens radio- og tv-stationer, hvor journalisterne blev beordret til at spille nationalistiske hymner, indtil kuplederen tonede frem på skærmen og svor over for det internationale samfund, at demokratiske valg var på vej.

Reaktionen fra det internationale samfund efter militærkuppet, som hidtil har kostet syv mennesker livet og såret 140, har været lige så velkendt:

USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, har fordømt kuppet på det »kraftigste« og opfordret til »øjeblikkelig gendannelse« af den civile overgangsregering. EU har udtrykt »dyb bekymring«, og krævet »øjeblikkelig frigivelse« af landets leder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anne-Marie Esmann

Ordet demokrati stammer fra græsk og hvor demos er folket og kratos er styre/magt. Der er utallige forståelser og af arter men demokrati er vel universalt og ikke noget vi kan tage patent på her i Danmark.

Desværre er det nok sådan at EU og Danmark nok har tabt i forhold til Afrika og Sudan specifikt. Kineserne og russerne er der samt Egypten m.fl. på den anden side.

Men ingen tvivl om, at vi kommer til at høre til Sudan fremover. Der er et rigt land med mange naturressourser. Der er først for 2 dage siden, at vi herhjemme hørte om alle de problemer landet bøvlet med. Så nej jeg tror ikke vores udenrigsminister kommer på banen. Han er vist ret ligeglad med det land.

Der er en gammel Engelsk koloni. Og englænderne har jo ikke ligefrem et faktisk renomme som kolonimagt. Tænker også på Indien/Pakistan.

Ting tager tid. Sudan har haft borgerkrig i 30 år og herefter en diktator som de fik væltet for et par år siden. De er et veluddannet folk, så de skal nok klare sig uden Danmark.

jens christian jacobsen

En 'civil ledelse der ønsker en eller anden form for folkestyre?'
?
I alle de opslagsværker jeg kan finde, er Sudan klassificeret som'authoritan.'
Kun et land er klassificeret som et 'full democracy ' - Mauritius...