Baggrund
Læsetid: 5 min.

Taiwan frygter invasion fra Kina: Er den regionale fred truet?

I årevis har kinesiske Folkets Befrielseshær holdt intimiderende militærmanøvrer ud for den østat, som Beijing ønsker at genindlemme, men aldrig så massive som i disse dage. Lørdag meddelte Kinas præsident, Xi Jinping, i en tale, at »en fredelig genforening« med Taiwan »vil og kan blive realiseret«
Et kinesisk kampfly flyver ind i Taiwans såkaldt luftforsvarsidentifikationszone. I de seneste år er der sket en massiv eskalering af de militære aktiviteter, Beijing har rettet mod Taiwan.

Et kinesisk kampfly flyver ind i Taiwans såkaldt luftforsvarsidentifikationszone. I de seneste år er der sket en massiv eskalering af de militære aktiviteter, Beijing har rettet mod Taiwan.

Ritzau Scanpix

Udland
9. oktober 2021

TAIPEI – Fra fredag i forrige uge til mandag sendte Kina 150 kampfly ind i Taiwans såkaldt luftforsvarsidentifikationszone – en massiv eskalation af de militære aktiviteter, Beijing har rettet mod Taiwan, og en foreløbig kulmination på kinesisk militærs intimiderende manøvrer omkring den østat, Kina anser for en udbryderprovins: I næsten to år har der været daglige kinesiske militære flyvetogter i zonen foruden hyppige kinesiske flådeøvelser.

Men hvor Folkets Befrielseshær (som Kinas væbnede styrker hedder under ét, red.), tidligere hovedsagelig sendte overvågningsfly ind i zonen, indsættes nu flest kampfly, især jetjagere, men også bombefly, der kan medbringe atomvåben.

Frygten for en egentlig kinesisk invasion vokser. Nogle iagttagere mener, at det kun er et spørgsmål om tid, men hvornår den kan komme, er de ikke enige om. Om få år, skønner nogle – andre tror, den ligger årtier forude.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Børge Jacobsen

Kina kommer aldrig til at opgive tanken om et forenet Kina med Taiwan. Lige nu provokerer Kina, særligt den vestlige verden, med deres flyveturer i området. Lidt samme taktik som Putin anvender i Østersøen, hvor det danske forsvar igen og igen må sende beredskabet på vinger i Skrydstrup for at afvise russiske fly, som kommer for tæt på det danske luftrum gentagende gange de seneste år.

Kina investerer mere og mere i deres militær. Og inden for en hvis årrække vil de opnå en såvel økonomisk som militær styrke, som giver dem magt. Og ved at niverestere økonomisk verden over vil de også få øget diplomatisk magt og økonomisk afhængighed blandt de lande, som de investerer i. Det vil gøre det lettere for Kina, at få flere og flere lande til at anerkende Taiwan som en naturlig del af Kina.

Kina har de sidste 30-40 år opbygget en økonomisk, militær og diplomatisk magt, mens vesten har været optaget af de vandt den kolde krig og dermed besejrede kommunismen - Men det gjorde vesten så alligevel ikke, som det efterhånden er ved at gå op for os.

Og hvor langt er vesten villige til at gå for at komme til magt igen? En krig mod Kina er en helt anden kaliber end Irak, Afghanistan eller Vietnam. For kineserne har potentiale til at nå såvel Europa som USA's landområder militært med stor voldsomhed. Er vesten, og ikke mindst dets borgere, virkelig klar til at bringe så store ofre for Taiwan?

Kineserne har haft stor held med at inddrage Hong Kong og Taiwan går en usikker fremtid i møde.

Jacob Nielsen, Torben K L Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Kina kan ikke bekæmpes med militær. Den eneste vej frem er egenproduktion af alle de varer vi importerer derfra. Men sikke et ramaskrig fra alle de importører med Kinaskrammel til ingen penge, der oversvømmer vores del af verden.

Vesten lod Rusland annektere Krim uden indblanding. Næste erobring bliver de baltiske lande. Kan de få lov til det ryger Bornholm næste gang.
Tænk på Biedermann og Brandstifterne!

Arne Albatros Olsen

CCP er den største og mest psykotiske kult i denne verden.

Jeg håber ,at den almindelige kinesiske befolkning smider dem på porten, inden det når så langt.

For lige nu synes CCP i den grad at skyde sig selv i foden med de seneste tiltag overfor boligmarkedet, tech og underholdnings industrien , og den private undervisningssektor. Og der stopper nok ikke der med deres kontrolpsykotiske mikro kontrol over det kinesiske samfund.

Udenlandske firmaer forlader i stigenge grad landet, og udenlandske inversterringer bliver trukket tilbage i stor stil.

En finansiel krise er lige på trapperne.

Og så bryder helvede løs.

Bjørn Pedersen

Det er muligt, at Kina kan tabe en del soldaterliv på at invadere Taiwan, men når man for det første har et informationsmonopol og dernæst har ført en effektiv nationalistisk, politisk linje siden Xi kom til magten, så vil en sådan krig næppe føre til Vietnam-lignende tilstande for Kina, som Vietnam-krigen i (en lille men højtråbende grad) førte til for USA.

For at cementere, at Kina er en geopolitisk spiller man skal tage alvorligt, og at Kina ikke skal lade sig diktere af hvem amerikanerne mener hører til deres land eller ej, virker en militær invasion uundgåelig. Der er simpelthen for meget at vinde på en krig. Vinder de en sådan krig, vil de skabe en nationalistisk ekstase de kan bygge videre på, og selvom vestlige lande kan være nok så fornærmede på ikke-landet Taiwans vegne, kan man ikke bare behandle Kina som det "udviklingsland" det engang var, længere. I hvert fald foreløbig, for deres magt og prestige i dele af Europa, Nord og Sydamerika, Afrika og Asien, er høj lige nu, og man skal jo smede mens jernet og varmt. Så bedste tidspunkt for en invasion er nu.

Der findes ingen ret, der findes ingen rettigheder, der findes ingen "international lov", der ikke kan brydes så længe den der bryder den, har nok magt eller prestige. Men det kræver, at man er villig til enten at tilrane sig mere magt på andres bekostning, og at man udnytter dét at ens undersåtter og hofadel er villige til at sige at kejseren er klædt i den fineste silke i den nyeste mode. Ser man først kejseren som nøgen, er der pludselig ikke grænser for hvor mange love, regler og normer man skal efterleve. Det er lidt ligesom der ikke er grænser hvor solidarisk og respektfuld man skal være hvis man tilhører de fattigste i Danmark med dem på toppen af samfundet, men hvis man er politiker har man flere måneders ferie og kan sygemelder sig med stress... for dernæst at gå ud og svine dem til der er kronisk syge og beskylde folk for at være dovne. Med andre ord er Danmark (og især Taiwan) for Kina, hvad en langtidsledig med kronisk fysisk og psykisk sygdom er for Mette Frederiksen: På røven når dem med magt og prestige ønsker mere magt prestige.

Kina eksercerer blot den samme exceptionalisme som stormagt som Amerika har gjort overalt igennem et halvt hundrede år.

Det betyder også at Kina kræver sin tidligere ø Taiwan skal tilbage til Kina, ganske som øen tidligere var anerkendt som Kinesisk.

Det militære perspektiv for Kina er ganske det samme for Kina, som Cuba var for Amerika i 1960erne, - man ville ikke have en fremmed politisk ideologis raketter så tæt på Amerika.

Amerika isolerede med militæret Cuba fra fremmede skibe fra Rusland, der ville lægge til på Cuba, og fratog dermed Cuba dets internationale suverænitet, hvilket Amerika ikke havde nogen ret til, - men gjorde det som en del af Amerikas selvforståelse for sin rolle internationalt med retten til en stormagts exceptionalisme.

Hvad enten man bryder sig om Kina kommunistiske politik eller ej, så er Kina i dag en stormagt, det vil bruge en stormagts exceptionalisme for at gennemtvinge sin/e rettigheder som de ser dem, hvilket indebærer Taiwan skal tilbage under Kinesisk politisk styre.

Ved samme kan vi takke kapitalismen for at have bragt Kina dets økonomiske storhed skabt ud af økonomisk grådighed - liberalismen kapitalistiske politik om gevinstmaksimering for enhver pris.

Amerika har sovet politisk udviklingsmæssigt, og har overladt til kapitalismen at sejre politisk, - men i stedet har man udviklet kommunismens økonomiske forståelse for kapitalismens økonomiske muligheder som stormagt, som Kina nu viser de vil anerkendes som stormagt med militære muskler.

Meget mangler dog endnu i den militære balance, - beslutningslogistikken mangler enorm udvikling i den Kinesiske hær, som i dag er ekstremt topstyret og kommandovejene er lange, så i sammenligning med det Amerikanske militær er de ganskelangt bagud.

Det Kinesiske militær skal slankes, og det falder nok ikke i god jord hos militæret, og lederne skal opgraderes, og beslutningprocesserne skal uddelegeres, - det er en meget svær og langsommelig process, som næppe bliver modtaget med ostrakte arme i militæret, og vil nok koste meget uro politisk for og i partiet.

Militært står Amerika stærkest med deres førerløse fly og droner, så på den korte bane vil en krig ikke være til kineserne fordel - tværtimod!

Politisk vil det være selvmord for CCP(Chinese Communist Party) og partiets selvforståelse, men også ryste selve nationalforståelsen i befolkningen, som kan ende med de vender CCP ryggen.

jens christian jacobsen

@Gert Romme

Desværre løber du endnu engang med en halv vind, Romme. Hvorfra ved du at det 'formodentlig' var en kinesisk ubåd, som den amerikanske ubåd kolliderede med?
Jeg har læst CBS, NPR, CNN og ja, hos selveste det amerikanske udenrigsministerium. Alle kalder de for et 'unidentified object.'
Men du ved bedre? Er det i kraft af at du er fhv. ubådskaptajn?