Kommentar
Læsetid: 9 min.

Taj Mahal er genstand for en intens kulturkrig om, hvem der i sidste ende har ret til at kalde sig inder

Indiens nationalsymbol og en af verdens mest ikoniske bygninger Taj Mahal er omdrejningspunkt for en intens kulturkrig, der i sidste ende handler om, hvorvidt Indien er et multikulturelt kludetæppe eller en hindustat for hinduer. Det vidste Mette Frederiksen nok ikke
Faktum er, at Mette Frederiksens vært tilhører det hindunationale parti Bharatiya Janata Party (BJP), og at han blev leder af verdens største demokrati med hjælp fra de selv samme kræfter, der i dag udfordrer det multikulturelle og sekulære Indien og de bygningsværker, der repræsenterer det – også de instagramvenlige.

Faktum er, at Mette Frederiksens vært tilhører det hindunationale parti Bharatiya Janata Party (BJP), og at han blev leder af verdens største demokrati med hjælp fra de selv samme kræfter, der i dag udfordrer det multikulturelle og sekulære Indien og de bygningsværker, der repræsenterer det – også de instagramvenlige.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
19. oktober 2021

Da statsminister Mette Frederiksen tidligere på måneden under sit statsbesøg i Indien lod sig forevige foran Taj Mahal – og delte det på Instagram – åndede alt fred og ro.

Ingen øvrige besøgende til at forstyrre, hvad der lignede en genopførelse af det berømte billede af en ensom Prinsesse Diana foran det mest romantiske bygningsværk i verden. Bare én kvinde foran det monument, der blev bygget af stormogulen Shah Jahan som en hyldest til hans unge kone Mumtaz Mahal, der døde i barselssengen. Blot endnu et statsoverhoved foran den arkitektoniske perle, som den bengalske poet Rabindranath Tagore har kaldt »en tåre på tidens kind«.

Men i indisk politik er der alt andet end fred og ro. Og Taj Mahal kan komme til at spille en stadig mere central rolle i den verserende kulturkamp om, hvad Indien er for et land, og i sidste ende hvem der har ret til at kalde sig inder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kenneth Jacobsen

Tak til Information for at skrive om, hvor grelt det desværre står til i verdens største demokrati. Det var forudsigeligt, da BJP og Modi vandt magten, at vold og religiøs fascisme ville følge - det ligger i det partis dna. Man drømmer om at ensrette over en milliard mennesker, som på ingen måde er ens. Og om at særligt 15% af befolkningen ophører med at eksistere. Også kristne står for skud, pakistani-style. Den nuværende regering burde ikke legitimeres af feks statsbesøg, men sanktioneres hårdt.

Vibeke Olsen, Alvin Jensen, Ole Kresten Finnemann Juhl, Leela Grethe Hansen, Tina Peirano, Torben Skov, erik pedersen, Olaf Tehrani, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, David Zennaro, Eva Kjeldsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Kheopspyramiden hører til antikkens underværker

Religion har altid været en solid kilde til falsk bevidsthed og splittende arbejderklassen.

Når det er sagt, er Modis racistiske parti helt sikkert mere magtfuld og mere har samlet mere statsmagt end de muslimske religiøse institutioner, qua hinduernes store majoritet og de islamofobiske globale vinde i mit fødeland og verdens fattigeste masse demokrati. Ingen respekt til BJP og Modi.

PS artiklen glemmer at nævne den åbenlyse forbindelse mellem muslimhadet i Indien og DK - det er ikke tilfældigt, at Mette tog til Indien. Racister positionerer sig med racister.

Religion har altid været en solid kilde til falsk bevidsthed og splittende arbejderklassen.

Når det er sagt, er Modis racistiske parti helt sikkert mere magtfuld og mere har samlet mere statsmagt end de muslimske religiøse institutioner, qua hinduernes store majoritet og de islamofobiske globale vinde i mit fødeland og verdens fattigeste masse demokrati. Ingen respekt til BJP og Modi.

PS artiklen glemmer at nævne den åbenlyse forbindelse mellem muslimhadet i Indien og DK - det er ikke tilfældigt, at Mette tog til Indien. Racister positionerer sig med racister.

kjeld hougaard

ja - i princip som Danmark og danskere?