Talebans blå guld
Læsetid: 8 min.

Taleban kan have tjent millioner på hul i EU-lovgivning. Nu vil flere politikere stramme lovgivningen

Mangelfuld EU-lovgivning har gjort det muligt for Taleban at tjene millioner på minedrift af lapis lazuli – en blå sten, der udvindes i det nordøstlige Afghanistan og sælges i Danmark. Nu vil flere danske EU-parlamentarikere ændre lovgivningen
Europaparlamentariker for Venstre Søren Gade mener, at der er et dilemma ved at stoppe handlen med de blå sten. På den ene side ønsker han ikke at lave lovgivning, der kan forhindre, at den afghanske befolkning fremadrettet kan brødføde sig selv, men på den anden side vil han ikke støtte »Talebans militærmaskine«.

Europaparlamentariker for Venstre Søren Gade mener, at der er et dilemma ved at stoppe handlen med de blå sten. På den ene side ønsker han ikke at lave lovgivning, der kan forhindre, at den afghanske befolkning fremadrettet kan brødføde sig selv, men på den anden side vil han ikke støtte »Talebans militærmaskine«.

Thomas Lekfeldt

Udland
20. oktober 2021

Den har været mere end ti år undervejs, men den 1. januar i år trådte EU’s lovgivning om konfliktmineraler i kraft. Lovgivningen stiller krav til importører af mineraler, der kan kobles til konflikt, som nu gennem såkaldt due diligence – rettidig omhu – skal sikre, at deres forsyningskæder ikke finansierer væbnet konflikt eller anden ulovlig praksis.

Men ifølge flere danske EU-parlamentarikere er lovgivningen mangelfuld. For listen over konfliktmineraler tæller kun fire – tin, tantal, wolfram og guld.

Det vil flere danske politikere nu have ændret, så lovgivningen i fremtiden også omfatter andre mineraler og naturressourcer fra konfliktområder. Heriblandt stenen lapis lazuli, der sælges i en lang række smykke- og krystalbutikker i Danmark og kan kobles til finansieringen af Taleban, sådan som Information har afdækket.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

En rapport fra World Bank i går fortalte at Afghanistans økonomi risikerer at skrumpe med 30% og gå ud over almindelige afghanerne samt medføre mere fattigdom og få endnu flere til at flygte. Mon det er det der får den tidligere våbensvingende sherif i Afghanistan Søren Gade til at tvivle på sanktionerne?

jens christian jacobsen

Afghanistans økonomi ville næppe skrumpe 30% alene, hvis Lapis Lazuli bliver boykottet. Der er i øvrigt alternativer, hvor fortjenesten er langt højere, fx opium og hash. Det har lokalsamfundene i landet levet af tidligere.
I øvrigt har jeg flere gange i både Argentina og Chile set Lapis Lazuli, hvor sælgeren åbent indrømmede, at det var import fra Afghamistan. På trods af landenes egenproduktion af de blå sten. De afghanske var simpelthen af langt bedre kvalitet og billigere.

Ja det virker til, med denne her uforsonlige boykot stemning, at magthaverne ønsker sig stabile leverancer at narko , hellere end af blå smykkesten. For narko eksport lader sig ikke stoppe, da slet ikke hvis man vil henvise befolkningen til almisse understøttelse.

jens christian jacobsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Ja valget står nok imellem samhandel med blå smykkesten til eksempel, eller nedbrud og nødhjælp. Jeg foretrækker det første og vores hjælp til talebanerne i at drive en stat efter humane principper! Mon ikke tiden snart modner dertil?