Libanon
Læsetid: 7 min.

To år efter gadeprotesterne: I Libanon er de unge og fagforeninger klar til at udfordre eliten – gennem politik

Det folkelige oprør i Libanon, som startede med store demonstrationer for to år siden, foregår ikke længere på gaden, men er nu i højere grad rettet mod politisk organisering frem mod valget til foråret. Derfor ser man heller ikke de store protester i forbindelse med det nationale strømsvigt og økonomiske kaos i landet
Det folkelige oprør i Libanon mod den politiske magtelite er rykket fra demonstrationer i gaden til valg i fagforeninger og på universiteter.

Det folkelige oprør i Libanon mod den politiske magtelite er rykket fra demonstrationer i gaden til valg i fagforeninger og på universiteter.

Hussein Malla

Udland
15. oktober 2021

I oktober 2019 gik tusindvis af libanesere på gaden i protest mod en korrupt politisk elite, der ikke havde formået at bringe det engang velstående land på fode igen efter en 15 år lang borgerkrig. Oprøret fortsatte i månedsvis, men her to år efter er luften sivet ud af den folkelige opstand, som heller ikke har bragt mærkbar forandring med sig.

Én af dem, som dagligt deltog i demonstrationerne, er 26-årige Elie Yaacoub, der i 2018 færdiggjorde sin uddannelse i internationale studier og diplomati ved Notre Dame Universitet i Libanon. Han mener ikke længere, at fortsatte demonstrationer vil føre til forandringer i Libanon.

»Vi blev på gaden i næsten halvandet år efter revolutionen i 2019. Vi gav alt, hvad vi havde. Mange forlod deres job, så de kunne bruge al deres tid og kræfter på at holde oprøret i live. Efter så lang tiden uden egentlige resultater indså vi, at de her politikere vil blive på posten, så længe de kan. De har ingen skam i livet.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her