Analyse
Læsetid: 4 min.

To år efter voldsomme demonstrationer for reformer i Irak: Sølle 41 procent stemte ved valget

Med den hidtil laveste deltagelse i det femte parlamentsvalg går Irak ind i en ny parlamentarisk periode uden udsigt til hverken vilje eller evne til at ændre på det korrupte politiske system, der reelt har tabt stort set al legitimitet 18 år efter den amerikanske invasion
Vælgere står i kø for at afgive deres stemme ved et valgsted i Duhok, Irak ved valget søndag.

Vælgere står i kø for at afgive deres stemme ved et valgsted i Duhok, Irak ved valget søndag.

Ari Jalal

Udland
12. oktober 2021

De tørre tal afdækker en deprimerende virkelighed: Stemmeprocenten ved søndagens irakiske parlamentsvalg blev sølle 41 procent – et fald fra de 44,5, der gik til stemmeurnerne i 2018 og langt under de 62 procent, der deltog i 2014.

For slet ikke at tale om december 2005, da næsten 80 procent i det dengang nyslåede demokrati troede på, at valgdeltagelse ville fortrænge skyggerne af Saddam Husseins diktatur. Og som det tegner mandag eftermiddag, vil de shiamuslimske lister fordele magten imellem sig, mens de to sunnilister og kurderne i Nordirak ser til fra sidelinjen. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her