Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tony og Cherie Blair købte ejendom via offshoreselskab – og sparede ejendomsskatten

Den tidligere premierminister og hans hustru overtog en kontorbygning til 57 millioner kroner i et fashionabelt London-kvarter ved køb af et oversøisk selskab fra en minister fra Bahrain – ikke en ulovlig praksis, men et åbenlyst smuthul
Den tidligere britiske premierminister Tony Blair og hans hustru Cherie Blair sparede hundredtusindvis af pund i ejendomsskat, da de købte en kontorbygning i London fra et offshoreselskab, som er delvist ejet af en fremtrædende bahrainsk minister.

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair og hans hustru Cherie Blair sparede hundredtusindvis af pund i ejendomsskat, da de købte en kontorbygning i London fra et offshoreselskab, som er delvist ejet af en fremtrædende bahrainsk minister.

Henry Nicholls

Udland
5. oktober 2021

Tony og Cherie Blair sparede hundredtusindvis af pund i ejendomsskat, da de købte en kontorbygning i London fra et offshoreselskab, som er delvist ejet af en fremtrædende bahrainsk minister.

Den tidligere britiske premierminister og hans kone blev ejere af en kontorbygning, vurderet til 57 millioner kroner, da de overtog et selskab i skatteparadiset De Britiske Jomfruøer, som var kontrolleret af den arabiske golfstats nuærende minister for industri, handel og turisme, Zayed bin Rashid Alzayani og hans familie.

Disse omstændigheder omkring Blair-familiens handel fremgår af Pandora-papirerne, den til dato mest omfattende læk af offshoredokumenter. Her afsløres Alzayani som hemmelig aktionær i et andet offshoreselskab, som over de seneste ni år har brugt over 520 millioner kroner på at opkøbe britiske kommercielle ejendomme, herunder huset på den eksklusive adresse i London-kvarteret Marylebone, som blev solgt til Tony Blair og hans kone.

Blair-familien blev i stand til at opnå besparelsen på den britiske ejendomsskat, fordi de købte ejendommens holdingselskab – og ikke bygningen direkte – og derved slap for at betale de 2,7 millioner kroner i stempelafgift, som er den måde, de britiske myndigheder opkræver ejendomsskat ved ejendomshandler.

Et smuthul

Selv om der ikke er noget ulovligt ved transaktionen – og heller ikke beviser for, at Blair-familien med forsæt skal have forsøgt at undgå at betale stempelafgift – eksponerer handlen et smuthul i lovgivningen, der har gjort det muligt for velhavende ejere af ejendomme at undgå at betale en skat, der er almindelig for mange almindelige ejendomskøbere i Storbritannien.

Robert Palmer, administrerende direktør for ngo’en Tax Justice UK, siger i en kommentar: »Det er ikke rimeligt, at man ikke behøver at betale stempelafgift, når man køber et selskab, der ejer en ejendom. Det er den slags smuthuller, som velhavere til forskel fra alle mulige andre har adgang til. Politikerne bliver nødt til at få rettet op på skattesystemet, så alle kommer til at betale deres rimelige andel.«

I Storbritannien er stempelafgifter obligatoriske for købere af erhvervsejendomme og boligejendomme til en salgssum af henholdsvis 150.000 og 125.000 pund.

For fire år siden købte Blair og hans kone Harcourt Street 30  – et tidligere rækkehus i fire etager umiddelbart nord for Mayfair i det centrale London, hvor Cherie Blair indrettede sit regeringsrådgivningsfirma.

Blair-familien lagde ikke skjul på ejendomskøbet, som flere britiske medier da også rapporterede om. Sælgerens identitet – og transaktionsstrukturen, der betød, at stempelafgift ikke skulle betales – var dog ikke kendt og er først blevet afsløret med indsigten i de lækkede Pandora-papirer. Fire måneder før købet havde Blair-familien oprettet et britisk selskab ved navn Harcourt Ventures, hvor de begge to havde en andel på 50 procent, og som var momsregistreret. Deres nye selskab købte herefter aktierne i Romanstone – Alzayanis familiefirma, der ejede Harcourt Street 30, og som via sin status som datterselskab var 100 procent ejet af den samme families ejendomsinvesteringsselskab Riverton Capital.

Repatriering

Blair-familien likviderede herefter Romanstone som firma ved at lade det overtage deres eget firma, Harcourt Ventures, hvorved Harcourt Street 30 kom til at blive direkte ejet af dette.

Cherie Blair siger til The Guardian, at der »ikke var noget usædvanligt eller fordækt« ved fremgangsmåden, og at hun ikke kendte til sælgernes identitet, før hun foretog transaktionen. Alzayani-familien ville ikke sælge bygningen adskilt fra deres selskab på De Britiske Jomfruøer, siger hun og tilføjer:

»Jeg ønskede ikke at være ejer af et selskab på Jomfruøerne og bad derfor mine revisorer, BDO, og advokater, Blake Morgan, om at sikre, at jeg kunne hjemføre selskabet og bygningen til Storbritannien.«

»Alle forholdsregler blev truffet med det klare formål at bringe virksomheden og bygningen tilbage til det britiske skatte- og reguleringssystem, hvor de har været siden. Alle skatter er siden blevet betalt, og alle kontobevægelser oplyst i overensstemmelse med lovens forskrift.«

Men havde Harcourt Ventures købt bygningen direkte, skulle Blair-familien have sparet en stempelafgift på 2,7 millioner kroner, understreger Richard Kleiner, administrerende partner i revisionsfirmaet Gerald Edelman fra London City: »Hvis Blairs selskab Harcourt Ventures direkte havde købt ejendommen, skulle der være betalt stempelafgift på op til fem procent ved købet. I stedet købte de aktierne i selskabet på Jomfruøerne og slap på den måde for at betale stempelafgift.«

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her