Politisk comeback
Læsetid: 9 min.

Trump har holdt lav profil siden valget. Men nu er han på vej tilbage

Indtil denne sommer holdt den tidligere præsident lav profil. Nu er Trump pludselig tilbage i søgelyset, og meget tyder på, at han har planer om at genopstille i 2024. Trumps offensiv kommer på et tidspunkt, hvor Biden har mistet betydelig vælgeropbakning
Det er blevet yderst relevant at forstå de retoriske og juridiske kneb, Trump benyttede, da han forsøgte at holde fast på magten. Efter alt at dømme agter han nemlig at forsøge at genvinde Det Hvide Hus om tre år.

Det er blevet yderst relevant at forstå de retoriske og juridiske kneb, Trump benyttede, da han forsøgte at holde fast på magten. Efter alt at dømme agter han nemlig at forsøge at genvinde Det Hvide Hus om tre år.

Rachel Mummey/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
13. oktober 2021

Tidligere præsident Donald Trump er i færd med at iscenesætte et politisk comeback, som meget vel kan kulminere i hans opstilling til præsidentvalget i 2024.

I weekenden talte han ved det fjerde vælgermøde siden juli. Denne gang i Iowa, der står for at arrangere det første republikanske partivalg om to et halvt år.

Formelt var mødet i Iowa arrangeret for, at Trump kunne give sin officielle opbakning til mangeårige republikanske senator Chuck Grassley, 88 år, og guvernør Kim Reynolds, 62 år. Begge genopstiller i 2022.

Men i virkeligheden er den slags vælgermøder en opvarmning til Trumps valgkampagne i 2024, siger Amanda Carpenter, leder af organisationen Republicans for Voting Rights og tidligere talskvinde for senator Ted Cruz.

»Selvfølgelig stiller Trump op. Alt, hvad vi så i Iowa, minder om et typisk Trump-vælgermøde. Han præsenterede endda et nyt valgslogan: Make America Great Again Again,« siger Carpenter til National Public Radio.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Denne pludselige tillidskrise er grunden til, at Biden-regeringen og demokraterne i Kongressen har travlt med at få vedtaget præsidentens reformprogram inden årets udgang. Håbet er, at det vil give opdrift og være nok til at forsvare partiets smalle flertal i begge Kongressens kamre, når vælgerne skal afsige deres dom til midtvejsvalget i november 2022."

At Biden og Demokraterne ikke ville, og dermed naturligvis heller ikke kunne, skabe den demokrati- og lighedsudvikling i USA, som er nøglen til at forebygge totalitære/fascistoide tilstande i landet, var og er ganske forudsigeligt. Og på grund af den fortsatte demokratiafvikling og ulighedsudvikling i USA, kan der nu ses frem til endnu en omgang kunstig coma til status quo med Trump versus det pæne USA. En kunstig coma, som massemedierne medvirker til at lægge de brede befolkningsgrupper i, og som sikrer at enhver systemoverskridende, bredere debat om fremtidens USA drukner i personfnidder, konspirationsteoremer og fake news-diskurser.

Anne-Marie Esmann, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Olaf Tehrani, Anders Graae, Jane Jensen, Kenneth Graakjær, Alvin Jensen, søren ploug, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Torben Arendal og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

USA har brug for en ung kennedy-agtig demokratisk præsident, som kan genvalidere den amerikanske drøm på et retfærdigt grundlag. Intet mindre.

Michael Waterstradt

USA har brug for en folkelig revolution bestående af massive generalstrejker indtil at et reelt folkestyre kan etableres, hvor folkets, og ikke magtelitens, behov dækkes.

Jesper Lykke Jacobsen

USA har brug for et opgør mod tech-monopolernes polarisering af politikken og deres infantiliserende fordummelse af menneskeheden.

Danny Hedegaard

Det er fuldstændig uacceptabelt for USA og verden, hvis Trump genopstiller og genvinder præsidentposten.

Jeg har skrevet det før.

Minoritets fløjen i det Republikanske parti må opstille en uafhængig kandidat, der kan tage så mange stemmer, at Trump ikke kan genvælges.

Hvis Trump genvælges må verden afskrive USA.
Og kan kun forlade sig på at den øverste ledelse i det amerikanske militær, som i de sidste dag under Trump, er garanten for at et USA med atomvåben ikke forårsager verdens undergang.

Jeg er bange for at situationen under en anden periode med Trump, vil kunne udvikle sig til at de voksne alvorligt vil overveje brud på forfatningen, for at redde nationen.
Dertil kan det måske komme som i en anden, men ufarlig bananrepublik.

Et USA med en gal præsident hvor man blindt overholder forfatningen, kan i sin absolut yderste konsekvens udløse verdens undergang.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Thomas Møller

Jeg frygter mere end noget andet i dag et stadigt mere utilregneligt og fascistoidt USA. Vi skal ikke fortsætte med at være forlovede med dette klode-undergravende land af rablende cowboys.

Anne-Marie Esmann, Hans Larsen, John Andersen, Hanne Utoft, Inger Pedersen, Michael Waterstradt og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

A failed state!

Annette Chronstedt

Der er også opvågning og modkraft i Det republikanske Parti:

We Are Republicans. There’s Only One Way to Save Our Party From Pro-Trump Extremists. https://nyti.ms/3ltmhak

Inger Pedersen

Danny Hedegaard

"Det er fuldstændig uacceptabelt for USA og verden, hvis Trump genopstiller og genvinder præsidentposten.

Jeg har skrevet det før.

Minoritets fløjen i det Republikanske parti må opstille en uafhængig kandidat, der kan tage så mange stemmer, at Trump ikke kan genvælges."'

Nu ER det jo ikke liige noget, hverken du eller "vi" bestemmer eller kan tivinge borgerne i USA til.
Desværre... Det ville ellers være så nemt og dejligt, hvis de over there tænkte europæisk...

Anne-Marie Esmann

Det er deres valgsystem, der er noget galt med. Det er jo vanvittigt at den der får flest stemmer kan tabe valget. Og jo vi kan jo ikke diktere hvad de skal gøre i Amerika. Vi er nødsaget til at tage bestik af at alt kan gå galt derovre i 2024. Europa må ruste sig. Jeg er bare alvorligt bange for, at fascismen også gror i den europæiske baghave og således gør en samlet front umulig.

Men at at den orangefarvede igen i det hvide hus forekommer helt forfærdeligt og verden kan ikke holde til det en gang til. Måske en drone kan hjælpe!!!!!!!!!!!!!!!

Anne-Marie Esmann, der er noget helt galt med det amerikanske konkurrencedemokrati, som bl.a. byder på valgsvindel, juridificeringer, og selvsupplerende magt- og interessegrupper. Det kræver millioner af dollars at blive politisk repræsentant i Guds eget land, det kræver at medierne er med dig og at du har rygdækning fra magtfulde organisationer. Adskillige studier dokumenterer dette.

Ud over at konkurrencedemokratiet i mange årtier har været, for at sige det mildt, i store problemer i USA - ganske uden Trumps mellemkomst, så ser det aldeles pauvert ud for det deltagende demokrati - og for det direkte demokrati i USA; begge elementer er stort set ikke-eksisterende ... og det er almen demokratilære at konkurrencestrukturen ikke kan stå alene. Deltagelsen i den demokratiske proces i form af folkelige foreninger, interesseorganisationer, lokalsamfund, involveringen af befolkningen i større samfundsspørgsmål, afgivelse af magt til folkelige handlinger m.m., er helt nødvendige for at konkurrencestrukturen kan indgå i de komplekse feedback-mekanismer, som det liberale demokrati trods alt kan fremhæve som funktionelle.

Ovenstående er af langt mere vidtrækkende betydning end Trumps personage - og den demokratiske ulykke er af noget ældre dato. Trump er uncool for the establisment i Washington, fordi han ikke kan holde sin k*** og blamerer eliterne. Det er deres helt egen, smålige og intrigante leg, et skuespil med excentrikere og kynikere - og vi bør afholde os fra at tage del i det. Det har faktisk ret lidt med politik at gøre; det er perfomance - brød og skuespil for folket (som imens bliver dolket).