Feature
Læsetid: 11 min.

Er USA et racistisk tyranni? Debatten om kritisk raceteori er en kamp om national identitet

Efter sidste års Black Lives Matter-protester var mange amerikanere tilsyneladende enige om, at det endelig var tid til et opgør med racismen. Noget skulle gøres. Men det ’noget’ er i manges øjne kammet over, og konservative har nu erklæret krig mod alt det, de kalder kritisk raceteori. Og det er ikke så lidt
Efter sidste års Black Lives Matter-protester var mange amerikanere tilsyneladende enige om, at det endelig var tid til et opgør med racismen. Noget skulle gøres. Men det ’noget’ er i manges øjne kammet over, og konservative har nu erklæret krig mod alt det, de kalder kritisk raceteori. Og det er ikke så lidt

Mia Mottelson

Udland
16. oktober 2021

Sidste sommer fik journalisten Christopher Rufo et tip. En mail fra en kommunalt ansat i Seattle, der kort forinden var vendt lidt forarget hjem fra en såkaldt diversitetstræning for »byens hvide medarbejdere«. Deltagerne var blandt andet blevet bedt om at reflektere over deres »medansvar for det hvide overherredømme«, mens værdier som »individualisme«, »perfektionisme« og »objektivitet« blev fremhævet som uønskede manifestationer af »internaliseret« hvidhed.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Debatten om kritisk raceteori er en kamp om national identitet"

Dette er identitetspolitik når det er værste, og en kamp om at have lov til at hjernevaske og lave fordrejninger, med HAD og magt som drivkraft og ordlege som værktøjer.

Så som "project 1619"
https://www.educationnext.org/1619-project-enters-american-classrooms-ad...

At nogle vil "undervise" i kritisk raceteori som om det er sandheden. Og ALT skal ses i gemmen race og magt, hvor man KUN kan være den der bliver undertrykt og den der undertrykker( og er du hvid så er du den onde per default)

Der en del video om dette på nettet hvor forældre læser op til skolebestyrelsesmøder, om hvad for noget galskab de "undervise" børn i.

Eller at på forskellige arbejdspladser, hvor man skal havde diversity training
og lære at bliver mindre hvid. Så som med coca cola kursus i diversity training for medarbejder, hvor man skulle lære at være minder hvid (less white)

Men også "omvendt racisme" og dette begreb at man ikke kan være racist hvis magtdynamikker gå den modsatte vej.. så har man fribillet til at dyrker og udgyde sit gode had.

Men jeg er jo hvid og en mand og er måske lidt for gammel, så jeg tilhøre den onde sider og køn, så tag mine ord med et gram salt.

Jørgen Munksgaard, Martin Kristensen, Alvin Jensen, Per Torbensen, John Kierans, Thomas Bukholt Nielsen, Finn Thøgersen, Hanne Wilmann, Christian Larsen, Henrik Ilskov-Jensen og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jens Jensen

Tak for at illustrere artiklens pointer så tydeligt

Alvin Jensen, Lasse Schmidt og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Set fra sidelinjen: er Danmark et racistisk tyranni? Andre ”racer” SKAL tvinges till ”assimilering” = leve som en dansker. Vi danskere indoktriner udviklende hjerner, skabte af ”de anderledes andre”, allerede i vuggestuen. Vi hjernevasker de u-danske fra de er ganske små

Alvin Jensen, Jens Ole Mortensen og Frederikke Nielsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

'... hee tiden at være opmærksom på jødernes forfalskninger af sandheden. Hee tiden angribe jøden, når han underviser, når de angriber tysk ungdoms retskaffenhed og retsindighed. Hele tiden at udskamme og fremvise de jødiske løgne, hvorend de forekommer, i lærebøger, i undervisningen men især overfor den snigende gift som jøder altid kamuflerer deres løgne med.'
Das Reichsministerium für Wissenschaft, Erziehung und Volksbildung 1936
https://www.hsozkult.de/publicationreview/id/reb-17269

Hvad minder dette om?

Inge Lehmann, Alvin Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

Der må ligge et særligt ansvar på liberalt og demokratisk orienterede bevægelser i USA for at sikre, at diversitetstræning og antiracistiske kurser bliver "afmålte oplæg til diskussion af og refleksion over USA´s fortløbende problemer med raceulighed", som der står i artiklen.

Men tør de tage opgøret med rabiate og dogmatiske personer og organisationer inden for egne rækker, af angst for at svække sammenhængskraften blandt ellers ligesindede?

Sådan som det er tilfældet inden for republikanske og konservative kredse, hvor man konsekvent forsøger at blokere undersøgelser af, hvad der fik lov til at ske under Donald Trumps regeringstid, f.eks. det der førte til stormen på kongressen.

Erfaringerne er ikke positive, når det drejer sig om at undgå hævn og afstraffelse i forbindelse med, at magten svinger fra nogle etniske grupper og over til andre. Det er som regel et mindretal af rabiate og dogmatiske, der får lov at sætte dagsordenen - i hvert fald i en periode, indtil der opstår en ny form for "normaltilstand".

Det må være vigtigt at undgå, at nogen tillægger folk særlige egenskaber, tankemønstre og ansvar på baggrund af deres hudfarve. Eller at nogen behandles, belæres eller holdes ansvarlige alene på baggrund af, at de tilhører en bestemt gruppe. Ellers risikerer den tidligere form for racisme at blive erstattet af en ny form for racisme.

Jørgen Munksgaard, Alvin Jensen, Henrik Ilskov-Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar