Analyse
Læsetid: 5 min.

Venezuelas socialistiske top er presset i sag om hvidvask for milliarder og organiseret kriminalitet

Udleveringer af en mellemhandler, en tidligere efterretningschef og en tidligere finanssekretær fra inderkredsen af Venezuelas regering kan afdække et ulovligt netværk, der står bag organiseret kriminalitet for milliarder af dollar, og som har kanaliseret penge fra Caracas til regionale partnere
Venezuelanere protestere i Caracas mod udleveringen af den colombisnake forretningsmand Alex Saab til retsforfølgelse i USA.

Venezuelanere protestere i Caracas mod udleveringen af den colombisnake forretningsmand Alex Saab til retsforfølgelse i USA.

Ritzau/Scanpix

Udland
1. november 2021

Billeder af den colombianske forretningsmand Alex Saab i orange fængselsdragt i Miami har rystet den socialistiske top omkring præsident Nicolás Maduro i Venezuela. Efter 14 måneders varetægtsfængsling på Kap Verde blev Alex Saab midt i oktober udleveret til retsforfølgelse i USA.

Ifølge amerikanske myndigheder er Alex Saab en central figur i en omfattende hvidvaskningsring, der involverer Venezuela regeringstop og nogle af Sydamerikas største narkokarteller.

Detaljerne er sparsomme, men Alex Saab har angiveligt fungeret som en mellemmand, der har hjulpet med at trække flere hundrede milliarder dollar ud af Venezuela via amerikanske bankkonti og caribiske skattely som Caymanøerne

Narkopenge skulle angiveligt være blevet vasket rene, og midler, der skulle være gået til mad og boliger til det venezuelanske folk, er blevet brugt til at finansiere luksuriøse ejendomme og lystyachts for landets elite. Og midt i det hele står altså inderkredsen omkring præsident Maduro, der formelt stadig hævder at kæmpe den såkaldte socialisme i det 21. århundrede.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Socialisme er kokain for folket.

Niels K. Nielsen og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Jeg abonnerer ikke og kan kun læse indledningen, men det lader til at artiklen udelukkende gengiver USA's anklager. Som sædvanlig når det drejer sig on Venezuela (og USA's baghave latinamerika) er det en garant for at historien i værste fald er det rene løgn, som vi o så det fra Mike Pompeo hver gang han ytrede sig om Venezuela, eller i bedste fald langt mere nuanceret end hvor amerikanerne ønsker at vi skal tro.

Lars Løfgren, John Andersen, Daniel Santos, Karsten Nielsen, Torben K L Jensen, Marianne Jespersen, Torben Skov, Birgitte Nielsen, Stig Hartvig Nielsen, Anders Graae, Per Kaas Mortensen, Ervin Lazar og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

nej Niels intet kunne være mere forkert, når man tager kokain får man en følelse af at være overmenneske, men mister sine empatiske følelser og bliver hyper-egoist, så det er da snarere kapitalisme som er kokain for folket, for det er da lige præcis det der sker når man bliver overbevist kapitalist.
og så fik du da lige stemplet dig selv som overbevist kapitalist, for er der noget som en kapitalist ikke kan lide så er det empati, og tanken om fællesskab, lige rettigheder, og alt det som socialismen taler for.

John Andersen, Ruth Sørensen, David Zennaro, Karsten Nielsen, Torben Skov, Palle Jensen, Anders Graae, Per Kaas Mortensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Stig Hartvig Nielsen

Iflg. artiklen, så er USA ’de gode’, gør kun gode ting som f.eks. at bekæmpe narkotika. Venezuela er de onde – og gør kun onde ting som f.eks. at støtte socialistiske allierede i Latinamerika.

Et nyt lavpunkt for Informations udenrigs-dækning. Artiklen fremlægger udelukkende – og helt ukritisk – USA’s ageren og USA’s holdninger. Og er lige så ensidigt forsømmende over for den socialistiske regering i Venezuela.

Her er en anden version af sagen om kidnapningen af diplomaten Alex Saab (Venezuelas ambassadør til Den Afrikanske Union og Venezuelas særlige udsending for at indkøbe medicin og fødevarer til Venezuela, der er hårdt ramt af USA’s blokade) - og om USA’s forsøg på at omstyrte den lovligt valgte regering i Venezuela:

På engelsk:
https://venezuelanalysis.com/analysis/15272

På dansk:
https://arbejderen.dk/udland/usa-kidnapper-venezuelansk-diplomat/

Evald Sørensen, Jan Fritsbøger, John Andersen, Daniel Santos, Karsten Nielsen, Torben K L Jensen, Marianne Jespersen, Torben Skov og Birgitte Nielsen anbefalede denne kommentar
Birgitte Nielsen

Jeg er skuffet over at se at Information paa denne maade taler som ud af munden paa Mike Pompeo, som ogsaa kommenteret ovenfor.
I kunne i det mindste skildre landets situation og regering en smule mere nuanceret, pluralistisk, kunne man maaske sige.
Jeg mindes f.eks. ikke at have set en dybdeborende kronik om forholdet mellem USA og Venezuela, hvor ogsaa den humanitaere krise, foraarsaget af aarelange oekonomiske sanktioner fra naboen mod nord (laes: oekonomisk krigsfoerelse) analyseres. Vel at maerke nuanceret.

Evald Sørensen, Vibeke Olsen, Thomas Tanghus, Torben Skov, Daniel Santos, Karsten Nielsen, Torben K L Jensen, Stig Hartvig Nielsen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Igen Igen en artikel om Venezuela med udgangspunkt i USAs krig mod landets venstreorienterede regering. Og igen uden kildeangivelse og dokumentation. Hvordan kan det være, at Information så villigt indgår i USAs beskidte imperialistiske propagandakrigsførelse mod alle venstreorienterede regeringer i latin- og sydamerika.
Man viderkolporterer i denne såkaldte analyse USAs seneste aktiviteter hvor man nu kombinerer sanktioner, som man har gennemtvunget bliver accepteret af alle USAs lydige lakajregeringer med jagt på Venezuelas diplomater m.fl. i håb om at vride nogle oplysninger eller tilståelser ud af dem ved holde dem indespærret i USA uden for offentlighed og retssager.
Med sanktionerne og beslaglæggelser af indestående i banker forsøger man at tvinge regeringen i knæ ved at udsulte befolkningen, forhindre mulighed for køb af medicin mv. men hidtil uden umiddelbart held.
Man har tidligere forsøgt sig med gentagne mislykkede kupforsøg og attentater.
Jeg skal her blot minde om pinligheden, da Anders Samuelsen som Udenrigsminister anerkendte Juan Guaido ca 20 min. efter USA som anerkendte Juan Guaidó som præsident ca. 20 min efter han udråbte sig selv som præsident, da han forsøgte et mislykket kup mod den valgte regering.
Juan Guaido er afsløret som USAs uddannede og financierede marionet, som befolkningen i Venezuela ikke på nogen måde støttede. Ligeledes har der været forsøgt det ene efter det andet af mislykkede kup, inklusiv attentat forsøg på Maduro mv. USA har kort sagt ført en årelang systematisk beskridt krig mod især Venezuela fordi man har villet begrænse de venstreorienterede og demokratiske bevægelser i latinamerika . Amerikansk adgang til Venezuelas olie har også været et motiv.
Ovenpå alle de totalt mislykkede og skandaliserede kup- og attentatforsøg har USA de senere år skiftet strategi overfor Venezuela. Man kører nu bl.a. på aktioner og udleveringer af enkeltpersoner under påskud af kriminel aktivitet i form af narkohandel mv.
Udleveringerne foregår efter anmodning fra domstole i Californien og Florida. Der fremlægges typisk ikke antydninger af dokumentation og beviser. Og udleveringsanmodningerne kan fx. være kommet efter arreststation og udlevering har fundet sted og i strid med det udleverende lands egne love, hvilket skulle være tilfældet i relation til udleveringen fra Kap Verde.
Tilsyneladende følger man den traditionelle CIA drejebog kapitel for kapitel mhp. at fjerne regeringer i andre lande. Nu efter succerne i Afganistan, Irak, Libyen mv. kan man igen åbenbart opprioritere sin "behjertede indsats for demokrati" i latinamerika.

Der er således al mulig grund til at foretage graverjournalistik og analyse af hvad USA nu og i årevis har haft gang i i latinamerika og i relation til Venezuela. Så kom dog i gang med det.

Evald Sørensen, Vibeke Olsen, Birgitte Nielsen, Torben Skov, Daniel Santos, Stig Hartvig Nielsen, Karsten Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

bare lige for en ordens skyld: Er i sikre på at de venezuelanske socialister er lige så uskyldige som I tror?
Jeg studsede også over formålet fra USA, for det at ville ødelægge socialismen om end den er lidt ulden,, gør jo anklagen her en smule tvivlsom.
Men det at regenterne i de "socialistiske" flere gange synes at sikre sig selv i forhold til folket er så ikke nyt.
Friheden til at tænke og tale frit i mange "socialistiske" samfund er desværre begrænset. Cuba er bl.a. et eksempel. Jeg vil til en hver tid ønske mere socialisme, men kun hvis friheden til at kritisere og tale frit med ucensueret presse hører med.

Annette Chronstedt

Sådan går det jo, når avisen har sparet så godt som alle udenlands-korrespondenter væk. End ikke f.eks. Storbritanien, Balkan eller Rusland er længere dækket af egne journalister. Og hele Asien har en enkelt derude. Det er på ingen måde professionelt, endsige værdigt for det Information gerne vil stå for.

Jan Fritsbøger

gad vide om viggo faktisk tror at pressen i vesten er helt så fri som det postuleres, og om han tror på at man ikke må tænke og tale frit i socialistiske lande, med andre ord tror viggo blindt på vestlig propaganda vendt imod socialistiske lande,
at korruption er almindeligt i blandt magthavere gælder vist helt uanset styrets "farve" og vist ikke i mindre grad i blandt pengemagten end i blandt politiske magthavere,
og det er jo også i vesten forbudt at forsøge at omstyrte den gældende samfundsorden, og også her vil man ende i fængsel hvis man forsøger,
så forskellene er ikke så markante som propagandaen bilder os ind, verden er ikke sort/hvid den er nuanceret og kompliceret.

Jan Fritsbøger

i øvrigt er jeg ret sikker på at de venezuelanske socialister er ca så uskyldige som jeg tror,
og jeg er endnu mere sikker på at "vakse" Viggo ingen anelse har om hvor uskyldige tilhængere af socialisme tror de er,
men jeg tror nu heller ikke USAs/vestens kamp imod socialismen i andre lande er det mindste uskyldig eller retfærdiggjort på nogen måde, men det tror Viggo muligvis.