Forsyningskrise
Læsetid: 8 min.

Vil du vide, hvor sårbar den globale økonomi egentlig er? Start med at se på fragtpriserne

Mange af USA’s havne er så fyldte, at containerskibe må ligge for anker på stribe. Den slags flaskehalse ses nu over hele kloden og skyldes uforudsigelige tilfældigheder som pandemi, ekstremt vejr og stimuluspakker. Forstoppelsen spås at vare ved til 2023
I farvandet ud for de californiske tvillingehavne i Los Angelses og Long Beach, der tager imod 40 procent af USA’s import, meldes forleden om 70 fartøjer, der ikke kunne komme i havn med deres flere hundredtusinder af containere.

I farvandet ud for de californiske tvillingehavne i Los Angelses og Long Beach, der tager imod 40 procent af USA’s import, meldes forleden om 70 fartøjer, der ikke kunne komme i havn med deres flere hundredtusinder af containere.

Mario Tama

Udland
14. oktober 2021

Når ministre, embedsmænd, forskere og ngo’er fra alverdens lande om godt to uger mødes til COP26 i Glasgow for at diskutere, hvordan den globaliserede vækstøkonomi kan bringes i overensstemmelse med Parisaftalens klimamål, bliver det med et lettere amputeret input fra den klimavidenskabelige ekspertise.

Hvorfor? Fordi selv samme globaliserede vækstøkonomi i øjeblikket er ramt af en kaskade af uforudsete forstyrrelser, der bringer omkostningerne ved at deltage i Glasgow op på eksorbitante niveauer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

Det er en fin artikel.

Det er ret flot, at du kan holde styr på alle de delelementer -
og få sat elementerne ind i en for læseren meningsfuld sammenhæng.

Dorte Nielsen, Hanne Utoft, Jesper Eskelund, Alvin Jensen, Gert Romme, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Per Christensen

Hvorfor skal netop USA trækkes frem i indledningen?

Anders Hüttel

Det er ufatteligt at De ikke kan holde hjulene i gang - Bagsiden af kapitalismen: Elbiler er vigtige end hvede. Når der kommer styr på den prop. Er der så nogen som ser ind i den fremtid? At bamser skal rejse den halve klode rundt, at chips til computere skal laves af nogen vi grundlæggende ikke stoler på. Selv penis-ringe er ikke til at fremdrive ihvertfaldt ikke de bærerdygtige!

Godt at vores brød og øl laves lokalt!

Jan Fritsbøger

Per, nok fordi problemet er særligt mærkbart i USA, som en naturlig følge af deres ekstreme forbrug, jeg synes det er mere underligt når USA aldrig nævnes når der tales om militær aggression og øgning af militær tilstedeværelse.

Flemming Berger, Hanne Utoft og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

@Anders Hüttel

"at chips til computere skal laves af nogen vi grundlæggende ikke stoler på"

Hvad har Taiwan nu gjort dig siden de ikke er til at stole på?

P.S.
Kina er håbløst langt bagud hvad angår produktion af computerchips - en af grundene tiil dansen om Taiwan.

Det er helt åbenbart at kapitalismen ofrer det hele; end ikke noget til fanden efterlades. I sandhed er den enøjede konge i også de forblændedes rige.

“Hyperkompleks sårbarhed
Et overraskelsesangreb fra en ondartet virus, en stribe ekstreme vejrhændelser, en gigantisk økonomisk stimuluspakke, et skib, der sætter sig fast i en flaskehals … dagens globale markedsøkonomi har vist sig at være ekstremt udsat over for mere eller mindre tilfældige og uforudsigelige begivenheder.”

Altså. Ikke særligt sårbar, når der kræver en perfekt storm af tilfældigheder at forstyrre forsyningskæderne…

Men ja; dette kan vise sig en fin øvelse i knaphed, til når vi faktisk står overfor den om et par årtiers fortsat eskalerende overforbrug.