Feature
Læsetid: 8 min.

Vinteren bliver dyr eller kold: Priseksplosionen på kul og gas kan splitte europæerne

Energiprisernes himmelflugt har blotlagt dybe interessekløfter mellem de europæiske lande med vidt forskellige afhængigheder af kul, gas og atomkraft. Ved de kommende dages EU-topmøde skal energiprisernes himmelfart dæmpes, men priskrisen gør den grønne omstilling sværere – og mere presserende
Det kan blive en hundekold vinter for Informations to europakorrespondenter, som bor i Berlin og Paris. Deres lejligheder er nemlig, ligesom mange europæeres, dårligt isolerede og samtidig opvarmet med den gas, som lige nu er en mangelvare – og derfor ekstra dyr.

Det kan blive en hundekold vinter for Informations to europakorrespondenter, som bor i Berlin og Paris. Deres lejligheder er nemlig, ligesom mange europæeres, dårligt isolerede og samtidig opvarmet med den gas, som lige nu er en mangelvare – og derfor ekstra dyr.

Fred Dufour/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
20. oktober 2021

Temperaturen daler langsomt, men sikkert, og fra de utætte vinduer siver kølig oktoberluft ind i lejligheden. Når man drejer på termostaten, klikker gasvarmeren i køkkenet for derefter at give et kort brøl fra sig. »Klik, klik, vrooouuummm.«

Sjovt nok udspiller denne scene sig omkring hvert tiende minut i både Berlin og Paris. Eller rettere: I de to lejligheder i den franske og den tyske hovedstad, hvor Informations to europakorrespondenter bor og arbejder.

Desværre kører den gasdrevne rytmeboks, der sender varmt vand rundt i lejlighedernes rustne radiatorer, fra oktober til april. For såvel i Tyskland som i Frankrig og en lang række andre lande har de fleste lejligheder individuel opvarmning med gas, mens isolering ofte er en by i Rusland. Og udlejerne har sjældent interesse i at bruge fem flade euro på isolering. Det er jo lejerne, der betaler for gassen.

Russisk gas og polsk kul

Men denne kommende vinter bliver næppe, som vi er vant til. For i år vil regningen blive historisk høj – måske også politisk.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Den samme politiske inkompetente gør sig gældende i Danmark. Ingen pligt til isolering af eksisterende bygningsmasse. Udlejningsejendomme er i mange tilfælde i utrolig ringe stand. Om der nogen sinde sker noget er tvivlsomt!

Rolf Andersen, Inge Lehmann, Torben Skov, John Andersen, Alvin Jensen, Gert Romme og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Man kommer utroligt langt med isolering af sin bolig, etablering af hensigtsmæssige varmeanlæg samt varmegenindvinding fra luftbytte og spildevand.

Men hvad egentlig med industrien?

Men både boliger og industrier mangler en solid motivation til at gøre noget effektivt.

Rolf Andersen, Inger Pedersen, Vibeke Olsen, Torben Skov, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Er vi ikke bare gået i Putins fælde, med åbne øjne.
Måske næste gang et par sommerhus ejer klager over placeringen af vindmøller eller solcelle parker skal sørges om det rinlige at de skal blokerer for udvikling der kan gøre os fri af Kul og Gas og ikke mindst Putin

Inge Lehmann, Vibeke Olsen, Torben Skov, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo blot tydeligt, at vi har været alt for langsomme med omlægning til selvforsyning med vedvarende energikilder. Mon ikke dette år vil betyde ganske kraftig aktivitet for mindre, lokale anlæg over hele Europa - og nu forhåbentlig også med ikke anvendte, men indlysende energiformer som termisk energi fra undergrunden, der stort set kan findes allevegne.
Det må være åbenlyst, at markedsøkonomien er utilstrækkelig, når det gælder helt uomgængelige løsninger på essentielle problemer.

Rolf Andersen, Inge Lehmann, Anders Hüttel, Inger Pedersen, Jakob Trägårdh og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Det er ikke nemt. Hvis man skifter over til rød, grøn eller blå, så stiger prisen på det også. Men kullet kan man da udfase.

Det er ikke nemt. Hvis man skifter over til rød, grøn eller blå, så stiger prisen på det også. Men gassen kan man da udfase.

Anders Hüttel

"EU-Kommissionen regner med, at energipriserne atter vil stabilisere sig til foråret"
Ja EU kan jo kun omfavne kapitalismen og det faktum af lejerne sejler deres sø.

Burde der ikke være et værn, en aftale om ublu prishop. Hvorfor skal aktionære spekulere og tjene milliarder på at priserne på energi springer ned og op?

At vi skal gå langt mere aggresivt til værks når det handler om klima tilpasning kan vi alle enedes om. Men vejen er brolagt med udfordringer! Tag mig der ikke har ejet eller ført en bil i 8 år og som aldrig kommer til at føre en. Hvad skal jeg med motorveje og biltog? Kom endelig og hulmurs isolere mit lejede hus. Vi er så rige lige nu, så hvad med at dele lidt!

Thunberg har skabt den panik som er sund men klimabevægelsen og kristen demokraterne har nu taget det standpunkt at vi også trænger til a-kraft herhjemme.

Polen vil ud af EU og fylde luften med sod-partikler. Sikke en fest vi har mens uligheden går amok i Verdens efterår!

Rolf Andersen, erik pedersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Vibeke Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Nå- de har rettet det. Desværre faldt jeg selv i samme gul. Hjernen ser noget andet end det man skriver.
Fortsat god dag :o)

Per Christiansen, du skriver, ”Er vi ikke bare gået i Putins fælde, med åbne øjne”.
Hvordan skal det forstås? Hvis Putin havde haft sin vilje og Tyskland, så havde Nord stream 2 gasledning stået færdig for længe siden, og færdig afprøvet. Så have Europa ikke stået i denne mangel situation. Men USA ønskede ikke den ledning og sammen med Danmark gjorde de flere tiltag for at forhindre den. Formålet var at vi skulle være uafhængig af Russisk gas og mere afhængig af den noget dyre Amerikanske gas som skulle leveres via skibsfarten. Denne løsning have også været en katastrofe for miljøet.

Per Torbensen, Lars Løfgren, Jakob Trägårdh og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Skru ned for energiforbruget. Skru ned for radiatoren. Tag en trøje mere på og køb et sæt hjemmesko. I kan lige så godt vende jer til at energi bliver dyrt i "fremtiden". Vi taler meget om fremtiden. Så meget at vi i mindre grad lægger mærke til at fremtid bliver til nutid.

Når gas er blevet en "mangelvare", så burde det få alle til at forstå, hvor afhængige vi er af fossil energi, og hvor skrøbelige samfund vi lever i. Da UK manglede benzin og diesel for nylig kom folk med det samme op og slås på tankstationerne.

Det er, som forklaret mange gange tidligere, ikke så indviklet. Vi er blevet for mange mennesker til den mængde ressourcer planeten har at byde på, og i øjeblikket bruger vi langt flere ressourcer end systemet kan nå at gendanne. Alligevel begynder alle at pive når det bliver bare en lille smule "alvor". Bæredygtighed er alles ansvar. Hvorfor sidder man stadig rundt omkring i Europa med gasvarmere og ingen isolering her i 2021? Til dels fordi man ikke har noget valg, men også fordi ingen vil tage ansvar. I hvert fald ikke nu. Måske senere, hvis videnskaben på mirakuløs vis hoster op med en teknologisk løsning.

Mirakler kalder mirakler fordi de er en "usædvanlig eller vidunderlig begivenhed eller hændelse der kommer som en overraskelse eller indtræffer mod forventning bruges fx i forbindelse med et lykkeligt udfald af en meget kritisk eller tilsyneladende håbløs situation".

Håb er ikke nogen strategi, og pt. har vi ikke andre planer end håb.

Rolf Andersen, Flemming Berger, erik pedersen, Vibeke Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

En russisk fælde eller en amerikansk. Det er nærmest djævlens alternativ. Vi bør undgå dem begge!

Årsagerne til energikrisen
For det første: Sidste vinter var kold, hvorfor der blev brugt meget gas. Rørledninger og tankskibe er ikke nok til at bringe nok gas til Europa om vinteren, hvorfor gaslagre normalt genopfyldes om sommeren. Det skete ikke i år, og mens gaslagertankene normalt er næsten 100 procent fulde i begyndelsen af ​​fyringssæsonen, er det i år kun 75 procent.

For det andet: Energiomstillingen har ført til en for stor andel af vindenergi i elmixet. Da sidste sommer var usædvanligt rolig, var der ingen vindkraft, og der blev blandt andet brugt gas til at generere elektricitet, som faktisk skulle have været ført ind i lageret.

For det tredje har ønsket fra mange europæiske politikere om at erstatte russisk gas med primært amerikansk flydende gas resulteret i mangel på gas i Europa. Årsagen: I Asien er gaspriserne endnu højere end i Europa, og de planlagte amerikanske tankskibe tager til Asien i stedet for Europa.

For det fjerde: Reformen af ​​gasmarkedet fra den sidste EU -kommission frigjorde gashandel på børserne. Dette gjorde gas til et objekt for spekulation. Mens Gazprom leverer sin gas til Europa for 230 til 300 dollars under langsigtede kontrakter, er det en god forretning for importører at videresælge gassen på børsen for 1.000 euro og at lomme disse spekulative overskud på flere hundrede procent i deres egen lomme.

Hvorfor vil Gazprom alligevel have langsigtede kontrakter? Svaret er enkelt, for det var også tilfældet i Europa, da der stadig blev udviklet gasfelter i Europa. Gasproducenter skal planlægge milliarder i investeringer, og det er kun muligt, hvis de ved, hvor meget gas de kan sælge til hvilken pris på lang sigt. Derfor ønsker en gasproducent langsigtede kontrakter, selvom prisen til tider kan være meget lavere, end hvad den kunne få på børsen.

Det er også en fordel for kunderne at kunne planlægge gaspriser og mængder på forhånd, for det, der sker, når man indgår kortvarige kontrakter, er noget, vi oplever i øjeblikket i Europa. Det faktum, at EU-Kommissionen stadig er forpligtet til kortsigtede kontrakter og børshandel med gas, er enten inkompetence eller et ønske om at sætte europæiske virksomheder i stand til at lukrative aktiemarkedsspekulationer med gas på forbrugernes bekostning eller den politiske afhængighed af USA, der er afhængige af kortsigtede kontrakter, fordi hurtig fortjeneste er vigtigere for deres hurtige fracking-industri end langsigtet planlægningssikkerhed.

Erik Winberg, Per Torbensen, Torben Skov, Vibeke Olsen, John Andersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Klaus Schwab

En kold vinter er en, hvor man kan gå over isen til Sverige. Det er længe siden vi har haft sådan en.

Vindmøller producerer kun energi når vinden blæser, og vi har endnu ingen brugbar måde at lagre energi i store mængder. I stedet brænder man træer, kul, olie og gas, mens man venter på det mirakel jeg nævnte tidligere. Så kan man prøve at tænke over konsekvenserne ved ikke at have dette alternativ. Vi kommer til at holde op med at bruge fossil energi. Ikke pga. klimaet, men fordi vi løber tør.

Når man løber tør for en begrænset ressource, så er det ikke sådan at man bare bruger løs indtil der pludselig en dag ikke er mere tilbage. I stedet oplever man at produktionen topper på et givent tidspunkt og derpå begynder at falde igen, typisk i samme tempo som produktionen steg før den toppede. Peaket sker som regel når man har udvundet halvdelen af reserven.

Dér er vi nu mht. olie. Man skal ikke have gået meget på købmandsskole for at vide at udbud og efterspørgsel afgør prisen i et "frit" marked. Når udbuddet falder, bla. fordi det bliver sværere (dyrere) at udvinde ressourcen, og efterspørgslen stiger (med ~100 millioner mennesker om året), så stiger prisen. Og det bliver den ved med. Det kan hverken pengepressen, kunstigt lave renter eller "vækst" gøre noget ved. Værdi er ikke penge. Værdi er vitale ressourcer, herunder energi, og en begrænset ressource har en given indbygget værdi. Jo flere der skal dele kagen, jo dyrere bliver de enkelte stykker kage.

(Btw. The cake is a lie)

Rolf Andersen, erik pedersen, Torben Skov og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar

Gap productions-rapporten, der blev frigivet 10 dage før COP26 -klimatopmødet, viser, at lande planlægger at producere omkring 110 procent flere fossile brændstoffer i 2030. Og altså derved overstiger klimamålet på 1,5 grad ganske betydeligt.

Samtidig advarer WMO -rapporten om, at 1,3 milliarder mennesker stadig er ekstremt sårbare, da kontinentet varmer mere og hurtigere end det globale gennemsnit. Og over 100 millioner mennesker i Afrika er derfor direkte truet af klimaændringer.

I mellemtiden lukkede USA's benchmark-marked for råolie på et nyt syvårigt højdepunkt, på over $ 85 pr. tønde for første gang i flere år. Og dette til trods for at den kinesiske regering markerede, at den ledte efter måder at tæmme rekordhøje kulpriser på, og at den ville sikre dette ved at kulminerne kører med fuld kapacitet,

Rolf Andersen, Torben Skov, Vibeke Olsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Jeg frygter ikke vinteren, da jeg er selvforsynende med brænde, og det i rå mængder. Skønt at sidde og se sneens dalen, mens den sovjetiske termostat er sat til maks hygge. For de uindviede er en sovjetisk termostat det samme som at åbne/lukke en dør/vindue. Lavteknologisk. Og det virker. Det er fint for min familie og jeg, men vi har jo også kun et mindre hus.

@ Bent Nørgaard,

Du er ikke den eneste. Vores svenske hus er et mindre lavenergihus fra 90-erne, der har et totalforbrug på under 3.500 kW pr. år til alt. Men vi bliver hernede i vinter, hvor klimaet gør det let at varme op. Og vi har solpaneler, der varmer 3 akkumulatortanke på hver 2.250 liter op. Og desuden har vi træpiller fra den lokale kastanjeparketfabrik til 1½ sæson.

Men derfor kan man jo godt bekymre sig for klimaet, og det gør vi. Det er jo derfor vi gennem de senere år har investeret i forskellige faciliteter, der reducerer vores energiforbrug. - Bl.a. ekstra isolering, og varmegenindvinding fra tvangscirkulering af luft og spildevand.

erik pedersen, Morten Balling, Inge Lehmann og John Andersen anbefalede denne kommentar
Claus Kjærsgaard

Den grønne omstilling begynder at vise sig som en gigantisk, og helt igennem forudsigelig, fiasko båret frem af hysteri, grådighed og ukritiske medier. Det er som at iagttage en lavine af selvskabt idioti der rammer os i slow motion.

Det er ikke første gang i verdenshistorien, at man får en fix ide, men denne gang er omfanget af katastrofen er svær at fatte. Det virker som om, at alle kræfter af betydning har været med i promoveringen af den grønne omstilling. Kun få har sagt fra, og udelukkelsen af kritikerne har været total, så alle bremser og al tankevirksomhed har været sat ud af kraft. Det kunne ikke gå stærkt nok, og skalaen, selvforherligelsen og koncentrationen af magt kunne ikke blive stor nok.

Sol og vind kan aldrig skabe nok pålidelig energi til at opretholde et moderne samfund, og det ved man godt, og alligevel fortsætter man ufortrødent. Man orker endda ikke længere at sige noget forblommet om, at der vil blive opfundet et eller andet, en slags batteri eller noget andet, som løser det hele for os, og alligevel fortsætter man. Hvad sker der?

Tusindvis af milliarder har den vestlige verden indtil videre brugt i kampen mod fysikkens love, uden andet resultat end at forsyningssikkerheden er blevet mindre, priserne på energi og snart alle andre varer stiger, og mængden af co2 i atmosfæren forøges til stadighed. Med andre ord, så er vi dårligere stillet i dag end før den grønne omstilling begyndte, og det eneste svar man hører, er at vi skal have mere af det samme. Det er som en kaptajn der ser isbjergene, og sætter farten op i forventning om at de nok skal forsvinde af sig selv, hvis bare vi alle tror stærkt nok, og vi sidder helt stille så båden ikke gynger. Eller som indpiskeren fra EU, Claudia Kemfert udtrykker det: ”Derfor bør krisen få de europæiske lande til at gå styrket og samlet til COP26”…………… Jeg håber der er nogen, som vil forbarme sig over os.

I andre sammenhænge ville resultaterne af den grønne omstilling blive betragtet som en fiasko uden sidestykke. Men når det gælder klima, så er det blevet To big to fail, så er alle fortøjninger til virkeligheden kappet, og så må vi se om vi stadig er stærke i troen, når mørket og kulden lukker sig om os.

Interessant, og god artikel af Information.

Det virker jo til at gå den rigtige vej for en energi omstilling på EU plan , trods alt, og trods det går alt, alt for langsomt.

Jeg tror, hvis man nogensinde skal kunne gøre noget substantielt ved den såkaldte grønne omstilling, aka den klima og miljø nødvendige udvikling for at afværge en meget snarlig global klimakatastrofe, bliver man 1) nød til at inkludere USA og Kina i en løsning fremmet af Europæiske leder, ikke at det sker lige foreløbigt, men Vesteuropæiske EU-lande er de eneste, der har forbedret sig bare lidt, som jeg ser det og 2) snakke om, at virksomheder og stater skal skære ned for udledning og hertil vækst. Det er det vigtigste, langt vigtigere og sværere end energikilder mv., men det ligger nok udenfor statsføring i kapitalistiske stater, I'm afraid. Måske de unge kan føre os på rette spor, mod socialismen.

Det er altså interessant, at både tyskere og franskmænd (undskyld: 'franskpersoner ;) ikke kan finde ud af at isolere deres boliger.

De er jo på så mange andre områder teknologiførende. Og bedre isolering, tætte vinduer osv. tjener sig hurtigt ind - specielt med de nuværende energipriser. Og så er det jo godt for CO2 udledningen.

Nike Forsander Lorentsen

Og i Sverige kalder samerne/ursprungsbefolkningen regeringens planer om nye miner for at tilgodese metaller til den grøne omstilling for Grøn Kolonialisme, når regeringen vil sætte igang minebrydning på samiske områder der deres rensdyr græsser. Og sådan er det helt sikkert for ursprungsbefolkningen på andre steder her på kloden.

Børge Jacobsen

Set med "energikrise" øjne er det jo lidt uheldigt, at Tyra gasfeltet er taget ud af drift fra 2019 frem til 2023 for at blive langtidsrenoveret.

Men Putin er kommet med et godt tilbud til EU. Godkend Nordstream II gasledningen og gaspumperne kan starte. Og hvis ikke EU køber den russiske gas, står kineserne klar til at øge importen af gas fra Rusland.