Arbejderrettigheder
Læsetid: 9 min.

Amerikanske arbejdere har pludselig noget, de ikke har haft i årtier: Gode kort på hånden

Efter årtiers nederlag er den amerikanske arbejder på vej i offensiven. En bølge af strejker skvulper ind over landet, og millioner af lavtlønnede har forladt deres job. Der er nemlig mangel på arbejdskraft i USA, og det har endelig givet arbejderklassen noget at forhandle med
Ansatte hos Kellogg’s demonstrerede foran morgenmadsproducentens hovedkvarter i Michigan i oktober som en del af en strejke.

Ansatte hos Kellogg’s demonstrerede foran morgenmadsproducentens hovedkvarter i Michigan i oktober som en del af en strejke.

Emily Elconin/Ritzau Scanpix

Udland
13. november 2021

I snart to måneder har 46-årige Dan Osborn og hans kolleger på Kelloggs-fabrikken i Omaha, Nebraska været i strejke. Fra morgen til aften spærrer de indgangene og demonstrerer med skilte med slagord som »Save the Middle Class« og »Stop Corporate Greed«.

»Vores sundhedsforsikring er blevet suspenderet, og den første månedsløn er udeblevet,« siger Dan Osborn. »Men vi ved, hvad vi kæmper for. Vi kæmper for, at folk uden høj uddannelse også i fremtiden kan finde et job, der gør det muligt for dem at leve et anstændigt liv.«

Arbejderne i Nebraska er ikke alene. 5. oktober nedlagde i alt 1.400 ansatte på fire Kelloggs-fabrikker arbejdet. Ugen efter var det 10.000 medarbejdere hos maskin- og traktorproducenten John Deere. Ugen efter det var det 60.000 ansatte i Hollywoods underholdningsindustri, og alt imens har sundhedsmedarbejdere over hele landet indledt små og store konflikter.

Og det er bare beretningerne fra det lillebitte hjørne af det amerikanske arbejdsmarked, hvor fagforeninger og fælles overenskomster stadig råder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Rønnow Klarlund

En af milliardærerne advarede for over 7 år siden allerede sine ligestillede om høtyvenes komme, så noget er der måske endelig ved at ske :-)
https://youtu.be/q2gO4DKVpa8

Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Der er dog et stykke vej til Nordkoreas fagforeninger. Under formandens ledelse. Der er der råd til A-våben, men ikke mad til arbejderne. Vælg selv :)

Wolfgang Mostert

"Allerede nu er lønnen steget betragteligt med 4,9 procent i forhold til oktober sidste år". USAs inflation frem til Oktober er på 6.4%; så vi reallønnen e faldet! Det kunne du godt have haft med, Matthis Sonne!

Shhh Wolfgang, ikke ødelægge narrativet med kedelige nuancerende detaljer.