Storbritannien
Læsetid: 8 min.

Boris Johnson er en bemærkelsesværdigt venstreorienteret konservativ

I ly af alle skandalerne har Boris Johnsons regering sat ind på en venstreorienteret kurs i den økonomiske politik: mere velfærd, højere skat, større stat. Det ligner et opgør med arven efter Thatcher og en erkendelse af, at partiet har fået nye vælgere efter Brexit
For ti år siden skrev den politiske filosof Phillip Blond bogen ’Red Tory’, der argumenterer for, at de konservative skal trække mod venstre i den økonomiske politik. »Man må konstatere, at det er den linje, Johnson har ført. Ellers var det heller aldrig lykkedes de konservative at erobre Labours gamle højborg i Nordengland,« siger Per Stig Møller.

For ti år siden skrev den politiske filosof Phillip Blond bogen ’Red Tory’, der argumenterer for, at de konservative skal trække mod venstre i den økonomiske politik. »Man må konstatere, at det er den linje, Johnson har ført. Ellers var det heller aldrig lykkedes de konservative at erobre Labours gamle højborg i Nordengland,« siger Per Stig Møller.

Neil Hall

Udland
27. november 2021

Prøv for et øjeblik at se bort fra personen Boris Johnson. Glem løgnene, kvinderne og den der spidsfindige britiske lune, som på én gang får ham til at virke fjoget og dybt elitær. Glem det pjuskede, lyse hår. Glem den gakkede tale med Gurli Gris. Glem spydighederne om, at EU er som »Hitler«, franskmænd er »lorte« og Hillary Clinton ligner en »sadistisk sygeplejerske på et sindssygehospital«. Glem endda den skandaløse håndtering af pandemien og de verserende skandaler om, at han og partifællerne har haft hænderne lidt for dybt nede i lommerne på deres venner i erhvervslivet.

Omme bag ved spektaklet gemmer der sig nemlig et opsigtsvækkende politisk projekt. I ly af sit eget cirkus har Boris Johnsons regering trukket Det Konservative Parti ud af Margaret Thatchers skygge, og nogle mener endda, at han har taget de første skridt mod en helt ny konservatisme for det 21. århundrede. Den store, aktive stats konservatisme.

For en måned siden præsenterede finansminister Rishi Sunak et budget for 2022, der øger de offentlige udgifter med 150 milliarder pund og hæver det samlede skattetryk til det højeste niveau siden 1950’erne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er sgu lidt mange ting jeg skal glemme samtidig. Jeg er ikke enig med Boris politisk, men jeg kan komme i tanke om en del politikere jeg nødigere ville hænge hårdt med en aften over en flaske et eller andet.

Ole Frank, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Apropos:

Hvis jeg, og alle andre, bad dig om at lukke øjnene og tænke på en blå kugle, og jeg så begyndte en længere tale om røde kugler, tror du så at der aldrig ville dukke et billede af en rød kugle op for dit indre blik? Sådan et kort rødt flash, inden du fik skubbet det til side med den blå kugle igen?

Er det dig som styrer dine tanker, eller er det dine tanker som styrer dig?

Bjørn Høj Jakobsen

Journalisten bør bemærke den store forskel i hvad Boris Johnson siger af hensyn til sin vælgerbase og hvilken lovgivning, der reelt er under behandling eller nyligt er gennemført.

Richard Reynish, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Brian W. Andersen, Emil Davidsen, Jørgen Mathiasen, Eva Schwanenflügel og Morten Reippuert Knudsen anbefalede denne kommentar

"De konservative er ved at omstille sig fra et nyliberalt parti til et postliberalt parti.«

Virker det ikke en anelse bekendt?

Jørgen Mathiasen

Jeg anbefaler Information at holde øje med virkeligheden i Storbritannien. Indtil dette øjeblik har Boris Johnson ikke gjort noget som helst gavnligt for sit land eller sit folk. Til gengæld har han fået tapetseret sin vægge med guld.
Læserne anbefaler jeg at tage et blik på The Guardian / The Observer.

Richard Reynish, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Bjørn Høj Jakobsen

Journalister (såvel som vælgere alle steder) burde generelt fokusere mere på hvad politikere stiller af lovforslag og hvilke de vedtager som lov, i stedet for at bruge så meget tid på at lytte til og videreformidle hvad politikere siger. Alle forandringer i et samfund kommer jo fra handlinger.

Richard Reynish, Inge Lehmann, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar