Analyse
Læsetid: 4 min.

Boris Johnson kæmper med partifællers fordækte bijob: »Jeg kørte i grøften på fri vej«

Det er svært at beskrive de skandaler, der har ramt en række konservative politikere i Storbritannien, som andet end korruption. Labour har lukket hullet i meningsmålingerne, og for første gang i sin tid som premierminister er Boris Johnson havnet i politiske problemer
Geoffrey Cox var indtil februar sidste år øverste juridiske rådgiver for den britiske regering, og han har stadig plads i det britiske underhus. Samtidig har han brugt en stor del af foråret på at repræsentere selvstyret De Britiske Jomfruøer i en sag om »korruption, misbrug af embedet eller anden alvorlig uærlighed,« der er indledt af det britiske udenrigsministerium – altså den regeringen, som han selv tidligere var rådgiver for.

Geoffrey Cox var indtil februar sidste år øverste juridiske rådgiver for den britiske regering, og han har stadig plads i det britiske underhus. Samtidig har han brugt en stor del af foråret på at repræsentere selvstyret De Britiske Jomfruøer i en sag om »korruption, misbrug af embedet eller anden alvorlig uærlighed,« der er indledt af det britiske udenrigsministerium – altså den regeringen, som han selv tidligere var rådgiver for.

Hannah McKay

Udland
20. november 2021

Helt uden vanlig vid erklærede Boris Johnson på et pressemøde i sidste uge, at han ikke opfatter Storbritannien som »et korrupt land«.

»Og jeg mener oprigtigt talt heller ikke, at vores institutioner er korrupte,« tilføjede han.

Det er aldrig et godt tegn, når en statsleder føler sig nødsaget til at levere den slags forsikringer. Noget tyder da også på, at Boris Johnson for første gang står med en sag, han ikke bare kan ryste af sig med en kæk bemærkning.

Opbakningen til premierministeren falder markant. Ifølge målinger har blot en tredjedel af briterne nu et godt indtryk af Johnson, og for første gang i hans regeringsperiode er der meningsmålinger, som giver Labour et forspring.

Vendingen tilskrives først og fremmest en skandale, som de britiske medier har døbt sleaze row. En byge af små og store sager om konservative politikeres særdeles lukrative bijob, der i flere tilfælde har placeret parlamentsmedlemmer i åbenlyse interessekonflikter og efterladt et indtryk af, at private firmaer mere eller mindre direkte har kunnet købe sig til tjenester.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her