COP26
Læsetid: 4 min.

Dan Jørgensen: »Det skal være begyndelsen på enden for olie og gas«

Med Danmark og Costa Rica i spidsen lover otte lande og stater, at de vil stoppe udvinding af olie og gas – og at de ikke vil give nye tilladelser til eftersøgning. De største olielande er dog ikke en del af aftalen, og de omfattede lande producerer under en procent af verdens olie
Otte lande og stater lover, at de vil stoppe udvinding af olie og gas, mens New Zealand og Californien som associerede medlemmer af alliancen skal tage væsentlige konkrete skridt, der bidrager til at reducere olie- og gasproduktionen.

Otte lande og stater lover, at de vil stoppe udvinding af olie og gas, mens New Zealand og Californien som associerede medlemmer af alliancen skal tage væsentlige konkrete skridt, der bidrager til at reducere olie- og gasproduktionen.

Ashley Cooper

Udland
12. november 2021

GLASGOW – Med Danmark og Costa Rica i spidsen har otte lande og stater forpligtet sig til at sætte en slutdato for udvinding af olie og gas på linje med Parisaftalens mål. Yderligere to lande vil »betydeligt« reducere olie- og gasproduktionen. Initiativet, som hedder ’Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA), blev lanceret på klimakonferencen COP26 i Glasgow torsdag.

»Det skal være begyndelsen på enden for olie og gas. Det her er startskuddet, og vi vil kæmpe hårdt for at få endnu flere medlemmer. Det er afgørende for, at verden kan holde Parisaftalens mål inden for rækkevidde,« siger klimaminister Dan Jørgensen (S), som arbejder på at få flere lande med.

»Vi er i dialog med mange andre lande, som ikke er her i dag. Jeg håber, at vi kan sætte navn på nye lande indenfor de kommende dage,« siger han.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lige som der findes me too, findes der også me first.
Og så længe det sidste er det vigtigste godkendte mantra i verden uden konsekvenser, er det business as usual.

Jens Voldby Crumlin

Det er sigende for hykleriet at den aftale som Dan Jørgensen nu soler sig i reelt for Danmarks vedkommende betyder bedre forhold for olieindustrien og øgede investeringer i nye olieboringer. Det er kun Grønland der i vores rigsfællesskab for alvor går foran. De har besluttet helt at droppe udvinding af de potentielt store olieforekomster.
Dan Jørgensen fremhæver stoppet af 8 udbudsrunde som en vigtig markør for Danmarks vilje til grøn omstilling. Jeg vil fremhæve Energiwatch glimrende artikel om konsekvenserne af aftalen som har overskriften : Olieindustrien jubler over udsigt til mere olieproduktion. Hvorefter de tørt og sagligt konstaterer: De faste rammer i olieaftalen giver industrien sikkerhed for at produktionen de eksisterende felter kan udvides, mens slutdatoen i 2050 ifølge analytiker er uden reel effekt, da produktionen ville have ophørt alligevel. https://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___Gas/article12606369.ece