COP26
Læsetid: 11 min.

Drama, beskidte tricks og rivalisering mellem stormagter: Sådan blev Glasgowaftalen født

Verdens klimapolitiske fremtid lå pludselig hos en ung tolk, da verdens stormagter i et dramatisk forløb lørdag skulle enes om en ny klimaaftale på COP26. Fra de lange korridorer i Scottish Event Center opruller Information de sidste timer, der blandt andet førte til en historisk FN-beslutning
De dramatiske forhandlinger slutter som bekendt med kompromis og enighed, og præsident for COP26, Alok Sharma, modtager stående applaus for sin ledelse igennem forløbet.

De dramatiske forhandlinger slutter som bekendt med kompromis og enighed, og præsident for COP26, Alok Sharma, modtager stående applaus for sin ledelse igennem forløbet.

Yves Herman

Udland
15. november 2021

Sent lørdag aften klokken 23.27 i Glasgow. Verdens lande er nu officielt enige, og alle detaljer er stemt igennem.

Efter et år, hvor klimakonferencen er blevet udskudt, efter måneder, hvor det britiske formandskab har forberedt tekster og støbt kompromiser, og efter to uger, hvor ministre og embedsmænd fra 192 lande har arbejdet på de konkrete tekster, enkelte afsnit og specifikke formuleringer, bliver de lørdag aften enige om den endelige sluttekst på FN’s klimakonference i Glasgow, COP26.

Det britiske formandskab havde inden konferencen meldt ud, at succeskriteriet var, at aftalen skulle gøre det muligt at holde målet i Parisaftalens 1,5 grader »i live«, og ifølge formand Alok Sharma lykkes det:

»Jeg mener, at vi i dag kan sige med troværdighed, at vi har holdt 1,5 inden for rækkevidde. Men pulsen er svag, og vi overlever kun, hvis vi holder vores løfter. Det er en skrøbelig sejr,« siger han.

Den danske klimaminister, Dan Jørgensen, som har faciliteret arbejdet med netop »keeping 1,5 alive«, siger, at der op til konferencen var et »klart opråb om at holde 1,5 grader i live«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her