Analyse
Læsetid: 3 min.

Egyptens al-Sisi er stadig Washingtons favoritdiktator

Den amerikanske præsident lovede at sætte den egyptiske diktator på plads. I stedet har han givet ham frie hænder
Under præsident al-Sisi er Egyptens væbnede styrker blevet en sikkerhedsstyrke, der håndterer indenrigstrusler og sikrer regimets overlevelse.

Under præsident al-Sisi er Egyptens væbnede styrker blevet en sikkerhedsstyrke, der håndterer indenrigstrusler og sikrer regimets overlevelse.

AFP Photo

Udland
15. november 2021

Der var lagt op til et anspændt møde mellem egyptiske og amerikanske embedsmænd i Washington i forrige uge. Præsident Joe Biden havde kort efter sin indsættelse lovet højt og helligt, at Egyptens diktator Abdel Fattah al-Sisi – som Donald Trump i sin tid havde kaldt sin »favoritdiktator« – ikke længere kunne regne med carte blanche fra USA.

Op til mødet i Washington forventede iagttagere, at Biden regeringen ville gøre menneskerettighedsspørgsmålet til topprioritet over for egypterne, men sådan skulle det ikke gå. Tværtimod lovpriste den amerikanske regering den egyptiske præsident, og bød »Al-Sisis nationale menneskerettighedsstrategi velkommen«. Biden-regeringen undlod altså at nævne den massive undertrykkelse, der finder sted i Egypten i disse dage.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nej selvfølgelig er det ikke ok at USA sælger våben til det egyptiske diktatur. Det viser bare endnu en gang at for USA-imperialismen er menneskerettigheder noget sekundært man hiver frem ved festlige lejligheder, mens politikken styres af økonomiske-militære interesser