Pandemiens nye centrum
Læsetid: 7 min.

»Før kaldte vaccinemodstanderne os løgnere og kriminelle. Nu er det dem, der dør i hobetal«

I Rumænien er situationen værre end på noget tidspunkt siden coronapandemiens begyndelse. For det pressede sundhedspersonale har landet udviklet sig til et horribelt studie i konsekvenserne, når man for tidligt erklærer sejr over virussen og lader vaccinemodstanden og smitten tage uhindret fat
I lighuset på Bukarests Universitetshospital forbereder personale fra et begravelsesfirma et COVID-19-offer til transport til en kirkegård i Bukarest.

I lighuset på Bukarests Universitetshospital forbereder personale fra et begravelsesfirma et COVID-19-offer til transport til en kirkegård i Bukarest.

INQUAM PHOTOS

Udland
9. november 2021

Hospitalets intensivafdeling er for længst fyldt op med dødssyge coronapatienter. Sygestuerne og hospitalsgangene er nu også proppede med smittede, der hiver efter vejret, mens de venter på hjælp. Lægerne er udmattede, kisterne ligger i tætte rækker i lighuset, og udenfor holder ambulancer i kø med endnu flere patienter.

»Det er en katastrofe,« konstaterer intensivlægen Dorel Sandesc, mens ambulancesirenerne skriger igennem telefonforbindelsen fra Rumænien, hvor situationen lige nu virker som en grum genudsendelse af de allerværste scener fra coronavirussens indtog i det nordlige Italien for halvandet år siden.

Pandemiens europæiske centrum er rykket til Rumænien, hvor fjerde bølge er kommet helt ud af kontrol.

Den seneste uge er der hver eneste dag i gennemsnit døde 450 rumænere med COVID-19. I alt er 50.000 døde i landet med 19 millioner indbyggere.

Mens der i Danmark og Italien har været henholdsvis 47 og 219 coronadødsfald pr. 100.000 indbyggere, så har der været 254 døde rumænere pr. 100.000 indbyggere.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Det er godt nok et dystert billede af de ældre kvinder i respirator.

Man stiller sig selv spørgsmålet, hvem Dælen der kan have interesse i at propagandere imod corona-vaccination - og jeg kan ikke se, at det kan gavne nogen, at rumænerne ikke lader sig vaccinere.

Så de pågældende vaccinationsskeptikere mener vel, det de siger uden yderligere bagtanker??

Hvad med Belarus ??
Jeg erindrer Aleksandr Lukasjenko råd imod Covid-19:
En hed tur i sauna, og så en svømmetur i floden efterfulgt af en stiv Vodka.

Holger Nielsen, Per Torbensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Danny Hedegaard, Rasmus Bøgh Christiansen, Inge Lehmann og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Desværre findes der også aktive vaccinemodstandere i Danmark. Netop for et øjeblik siden, kl. 12 i dag tirsdag, kørte der her på Christianshavn en højttalervogn med den påmalede tekst "agenda 21" rundt og udråbte opfordringer om ikke at lade sig vaccinere. Jeg synes det er dybt betænkeligt og farligt for folkesundheden, og jeg undrer mig over, at de kan få tilladelse til at køre rundt med en højttalervogn på den måde; jeg er ret sikker på, at vi andre ikke ville kunne få lov til at køre rundt med en højttalervogn og agitere for, hvad VI mener.

Jane Nielsen, Elisabeth Andersen, Per Torbensen, Kim Strøh, Birte Pedersen, John Liebach, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Hannibal Knudsen, Gert Romme og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar

Der er altså mange myter omkring covid19-vaccinen, og hvad den gør ved mennesker. Nogle mener seriøst, at vaccinen er tilsat noget, der giver myndigheder mulighed for at styre mennesker. Medens andre tillægger vaccinen andre moriver.

Det er lidt som med blodtransfusioner, hvor nogle er bange for, at blodet kommer fra jøder, romaer og asylanter. Og her på Balkan hvor jeg bor netop nu, har hospitaler ligefrem bortvist læger og sygeplejerske, der hverken vi lade sig vaccinere eller undersøge for covid19.

Mange har derfor selv valgt deres skæbne. Men det mest tragiske er, at nu begynder gravide kvinder at dø på hospitalerne sammen med børn eller fostre.

Men det grundlæggende spørgsmålet er: - Har man egentlig ikke en (menneske)ret til at lade sig smitte, for det er der åbenbart mange, der mener.
- Og svaret må være, at det har man formentlig.
- Men man har formentlig ingen ret til at udsætte andre mennesker for risikoen,.
- Og derfor bør samfundene også have en indlysende ret til at isolere disse mennesker fra resten af samfundet.

Holger Nielsen, Jane Nielsen, Rolf Andersen, Inge Lehmann, Per Torbensen, John Liebach, Hannibal Knudsen, Claus Nielsen og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar

@Gert Romme

"Og derfor bør samfundene også have en indlysende ret til at isolere disse mennesker fra resten af samfundet."

Nej!

Du prøver at argumentere med en etik som er hullet som et dørslag. Stort set det eneste man i årtusinder har kunnet enes om, når det kommer til etik, er Kant's selvfølgelighed: Det er ok at du gør det, hvis du også synes er ok at de andre gør det samme. "Jamen jeg er ung og udødelig, så jeg synes det er helt ok at selv pensionisterne ikke vil lade sig vaccinere".

Tvang løser ikke noget i denne situation. Vi har ikke tvangsvaccinering i Danmark, og alligevel er 88% af befolkningen over 12 år nu færdigvaccineret, og venter på tredje stik. Jeg tror ikke på nogen konspiration der driver vaccinemodstanden. Den kan forklares med manglende viden og indsigt i stedet. Som Brostrøm sagde i går: Hvis du ikke er vaccineret lever du livet farligt denne vinter. Så kom der kø ved vaccinestederne igen. Frygt+nudging virker langt bedre end en pistol for panden, og hvis man virkelig lægger sig i selen, kan de fleste godt drage en logisk konklusion, hvis blot den er enkel.

Betina Sabinsky, Jane Nielsen og Lasse Reinholt anbefalede denne kommentar

@ Morten Balling,

Jeg er absolut ikke sikker på, at jeg har ret. Men udgangspunktet er, at det heller ikke kan være en menneskeret, at smitte andre mennesker. Og det sker jo med med fortsæt, hvis disse u-vaccinerede individer frit kan gå omkring mellem andre.

Og til din kommentar om, at du ikke tror på nogen konspiration, så kan jo jo blot søge lidt på nettet. Både i gud eget land samt i Østeuropa trives de ganske godt.

I USA udbredes tilsyneladende af de samme teoretikere og "disciple", som også støttede Donald Trumps alternative fakta. Og i Europa udbredes de mest fra vest og måske især fra Frankrig, selv om andre også følger med.

Og budskaberne i disse alternative fakta er stort set de samme, som oprindelig kom fra USA.

Holger Nielsen, Hannibal Knudsen, Rolf Andersen, Inge Lehmann og John Liebach anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

De blå smølfer i DK har fået sin helt egen Trump i skikkelse af Ellemann og Pape.
Det er jo lige før man kan høre koret : lock her up med den påtaget “forargelsen“ vil ingen ende tage.
De blå vil heller end gerne sætte økonomi over liv, lad os se om de vil lave politisk plat på bølge 3 og 4

Holger Nielsen, Elisabeth Andersen, Inge Lehmann, Peter Wulff og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

@Gert Romme

Ja konspirationsteorierne kører på fuld skrue med Bill Gates og dimser, som kan styre dine tanker (sikkert fra rummet), men jeg tror at det er folk, der gejler hinanden op, mere end en egentlig bevægelse med nogle skumle folk bag det hele. Det er Facebook i selvsving.

Fornuftens søvn avler monstre. Tragisk

Antivaxere kan ikke nåes, da de sidder på undersiden af den flade jord.

Børge Jacobsen

Peter Meyling. Det er ikke mit verdenbillede. Det er fakta, at du finder flest anti vaccinerer på den yderste højrefløj. Hvilket i Danmark er Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Der er forskel på flest og alle.

Og generelt er vaccinskepsis, konspirationsteorier og mine rettigheder trumfer altid dine mest udbredt på højrefløjen.

Det ser ud til, at kunne observeres i de fleste lande.

Så vidt jeg er orienteret, er en stor del af problemet, at folk selv skal betale for vaccinen, og da rigtig mange i Rumænien er ekstremt fattige, må det i givet fald jo også være en stopklods for at lade sig vaccinere