Retten til selvforsvar
Læsetid: 5 min.

Frifindelse af hvid teenager for mord på demonstranter splitter Amerika

Kyle Rittenhouse var 17 år, da han greb en riffel for at forsvare butikker mod plyndring under en Black Lives Matter-demonstration i en by i Wisconsin i august 2020. Med begrundelsen selvforsvar dræbte han to hvide aktivister. Nu er han udråbt til helt af militser og flere republikanske politikere
Flere demonstrerede i kølvandet på, at Kyle Rittenhouse fredag blev frikendt for at have skudt og dræbt to personer under en Black Lives Matter-demonstration i 2020.

Flere demonstrerede i kølvandet på, at Kyle Rittenhouse fredag blev frikendt for at have skudt og dræbt to personer under en Black Lives Matter-demonstration i 2020.

Cheney Orr/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
23. november 2021

Ville Kyle Rittenhouse være blevet frikendt af et nævningeting, hvis han var en sort fyr på 17 år, der boede i et ghettokvarter med masser af kriminalitet?

Det spørgsmål bliver stillet af afroamerikanske kommentatorer, efter at 17-årige Rittenhouse – der er hvid – blev frifundet i en retssag i sidste uge, hvor han af statsadvokater i Wisconsin var sigtet for at have dræbt to hvide demonstranter og såret en tredje med en halvautomatisk riffel.

De dramatiske begivenheder fandt sted under en kaotisk protestdemonstration i Kenosha, Wisconsin, i slutningen af august 2020, hvor hvide og sorte tilhængere af Black Lives Matter-bevægelsen stødte sammen med medlemmer af højreorienterede militser som Proud Boys og Boogaloo-bevægelsen.

Anledningen var en skudepisode dagen forinden, hvor en ung sort mand Jacob Blake var blevet alvorligt såret (og lammet fra hoften og ned) af politiet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sagen udstiller det mentalt og moralsk afsporede Amerika og dets retssystem.

Hvad render han rundt med en automatriffel for, når der er uroligheder - "NOGET SOM POLITIET SKAL TAGE SIG AF" - evt. sammen med Nationalgarden eller et andet korps med jurisdiktion til dette.

Hvem havde han tænkt sig han ville bruge sin riffel imod, - "lege politimand" - RAMBO, sådan som republikanerne gerne ser det, - siden de giver udtryk for han gjorde det rigtige, - som var han en stor patriot.

Når der ikke er klare standpunkter, som f.eks. at det er en politimæssig opgave, så forskues virkelighedsopfattelsen, som vi også ser det bliver af republikanerne, der mener han er en helt, "ved at gå ud og forsvare de amerikanske værdier med en riffel".

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Kurt Nielsen, David Zennaro, olivier goulin, Hans Larsen, Peter Knap, Alvin Jensen, Vibeke Olsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Land of The free and Home of The brave .

Vorherre til hest

Mvh Hanne Pedersen

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Gitte Loeyche, Peter Beck-Lauritzen, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Vibeke Olsen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Afgørelsen splitter ikke USAs befolkning, men tydeliggør det dybe skel mellem mindretallet "white supremacy" og flertallet af USAs befolkning. Når dette hvide mindretal kan opretholde magten, skyldes det bl.a. at USAs allierede i en pagt til beskyttelse af demokratiet ikke siger alvorligt fra for de stærkt antidemokratiske vaslgsystemer i USA.

Niels Bønding. Hvis du kan overbevise mig om, at en farvet person i en tilsvarende retssag ville blive frikendt, vil dit link være oplysende.
Sagen er, at en teenager ulovligt krydser en landegrænse med et våben, for, bevæbnet med et stormgevær, at bevæge sig ind i en demonstration, som han ved er fjendtlig stemt imod ham og som han ved vil være truende imod ham.
Han råber så selvforsvar, selv om de eneste personer, der blev skudt den dag var dem Rittenhouse skød på.

Per Larsen Andersen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

@Peter Knap. Er det så fordi loven blev bøjet i dette tilfælde, eller fordi den ville blive bøjet i den farvede persons tilfælde? En hvid mand skød 3 hvide mænd. Hvorfor skal hypotetiske farver blandes ind i det? Jeg synes, det er ved siden af artiklens pointe om, at det amerikanske retssystem er indrettet således, at den slags ting kan ses som værende indenfor loven. Og dit "Sagen er..." er jo ikke meget værd når retssystemet ser det anderledes. Tag de danske briller af.

Peter Beck-Lauritzen

Rædsom afgørelse! Med det antal våben, i frit omløb, i USA, ser jeg frem til flere overlagte mord og drab, som værende selvforsvar!

Peter Beck-Lauritzen, 23. november, 2021 - 13:52

Så må man vel antage som sandhed, at de fleste skoleskyderier og skyderier fra hotelværelser og ned i en åbenhimmel fest også er selvforsvar.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Tja, jeg ved ikke om dommen havde været en anden, hvis hudfarven på de dræbte eller den frikendte havde været anderledes, men jeg føler mig ret overbevist om, at hvis en Antifa aktivist der blev frikendt for selvforsvar mod 2 højreaktivister under lignende omstændigheder, ville man se en komplet revertering i de relative positioner mellem højre og venstrefløjs kommentatorerne, og sikkert også en markant ændring i mainstream mediernes fokus på sagen.

Espen Bøgh, Claus Nielsen, Søren Ferling og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar

"Med begrundelsen selvforsvar dræbte han to hvide aktivister. "

Det var sandelig en kreativ formulering, der næsten får kronologien vendt om.