Feature
Læsetid: 9 min.

Håbets land: »Vi ville bare over grænsen og gennem Polen. Til Tyskland, selvfølgelig«

Den nye flygtningerute via Belarus og Polen er blevet genstand for storpolitisk drama. Men for flygtninge som irakiske Maytham G. er Tyskland ’håbets land’. Han har taget turen fra Minsk gennem de polske skove for at komme i sikkerhed i Tyskland og trækker på skuldrene af at være et redskab i Lukasjenkos ’hybride krigsførelse’
Migranter bærer tømmer ned fra en lastvogn, som de skal bruge til at bygge lejr ved den polske grænse i Belarus. Informations udsendte, Mathias Sonne, har talt med nogle andre migranter, som det er lykkedes at krydse grænsen, komme gennem Polen og ende i Tyskland, som var deres endemål.

Migranter bærer tømmer ned fra en lastvogn, som de skal bruge til at bygge lejr ved den polske grænse i Belarus. Informations udsendte, Mathias Sonne, har talt med nogle andre migranter, som det er lykkedes at krydse grænsen, komme gennem Polen og ende i Tyskland, som var deres endemål.

Ramil Nasibulin/TASS/Ritzau Scanpix

Udland
13. november 2021

»Vi var fire dage i skovene mellem Belarus og Polen. Uden mad og uden vand. Vi drak af vandløb. Nu er jeg træt. Men jeg er lykkelig. Jeg er i Tyskland.«

Den 28-årige Maytham G. fra Irak står nyfriseret i morgensolen foran et spritnyt registreringscenter for flygtninge i en lagerhal ved den østtyske by Frankfurt an der Oder. Omkring ham står en flok syriske mænd, alle mellem 25 og 40 år. De ryger, telefonerer og giver i ny og næ hinanden krammere.

Alle er de kommet fra Belarus via Polen. Alle er de havnet her i Tyskland dagen før. Alle er de blevet registreret af det tyske forbundspoliti. Og mens vi snakker, får de en madpakke og en togbillet i hånden. I fællesskab prøver de at tyde de latinske bogstaver på billetten.

Destination: et modtagecenter i Suhl. I Thüringen. Ja, ja, det er stadig Tyskland, no worries, forsikrer Maytham, der modsat de andre taler et passabelt engelsk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ikke nok med det. EU betaler milliarder til lande der forhindrer mennesker i at nå vores grænser, hvilket er en rettighed vi selv har deklareret det er. Og ”Verdenspressen” ser ikke på. Ifølge BBC forhindrer Polen at journalister rapporterer fra grænseområderne. Vi Nobel-priser den ”frie presse” – indtil den gererer os selv. Men som god dansk hykler: OP MED MURE OG PIGTRÅD – menneskerettigheder det er noget man bør ha i lande vi ikke kan li.

Palle Yndal-Olsen, Christel Gruner-Olesen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

"At de er brikker i et beskidt storpolitisk spil, virker til at være rygende ligegyldigt for dem."

Hvor absurd er dét udsagn lige! Var der ikke rigelig med snavs, uden at migranterne skal anklages for den andel, de spiller i en storkonflikt, som ikke mindst handler om svigt af ratificeringer af Flygtningekonventioner og Menneskerettighederne. Er det den nye journalistiske stil?

Christel Gruner-Olesen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Kenneth, du kalder dem i tredje linie for migranter. Så er de ikke omfattet af flygtningekonventionerne. Hvis vi nu antager at de er flygtninge, hvordan kan de så være rejst gennem så mange lande? Nok fordi, at der er nogle, der tjener store penge på dem!

Man skulle måske overveje om disse migranter ikke selv bærer bare en del af skylden for deres ulyksalige situation. Der må være en grænse for hvor naiv man må være og samtidig påkalde sig offer rollen. Det er ikke EU der skal kritiseres i denne sag. Men selvfølgelig bør man af humantære grunde på et tidspunkt løse problemet. Vi får nok mange flere problemer med uønsket migration i fremtiden , med årsag i klimaforandringerne. Den seneste COP er nærmest en fiasko, desværre.

Flemming Kjeldstrup

Gert Romme.
Der er ingen der vil være flygtning i Ukraine.