Analyse
Læsetid: 5 min.

Heftig tysk Rudolf Steiner-debat hjælper ikke på udbredt vaccineskepsis, men det gør uskøn tvang

COVID-19 skyller atter over Europa, og lidt overraskende har de tysksprogede lande flest ikkevaccinerede i Vesteuropa. Det har skabt en shitstorm mod »Rudolf Steiners sekt«, hvor forestillinger om naturlig sygdom angiveligt får mange til at afvise det lille stik – medmindre det bliver for besværligt
Torsdag holdt Angela Merkel, flankeret af bl.a. finansminister og forbundskanslerkandidat Olaf Scholz, pressemøde om coronasituationen i Tyskland, hvor nye tiltag blev annonceret.

Torsdag holdt Angela Merkel, flankeret af bl.a. finansminister og forbundskanslerkandidat Olaf Scholz, pressemøde om coronasituationen i Tyskland, hvor nye tiltag blev annonceret.

MICHAEL KAPPELER

Udland
19. november 2021

Hvor stemningen under sidste vinters store coronabølge i Tyskland var ængstelig, er stemningen denne gang markant mere aggressiv. Især over for dem, som ikke vil lade sig vaccinere.

Lige nu tordner smittetallene opad i det meste af Europa – således også i Schweiz, Tyskland og ikke mindst Østrig, hvor der atter indføres regionale lockdown for alle, såvel vaccinerede som ikkevaccinerede.

Men hvorfor fremhæve netop disse tre lande?

Det har Financial Times for et par dage siden gjort opmærksom på, at der er god grund til. Hvis man tager alle borgere fra 12 år og opefter, er billedet entydigt: I Vesteuropa ligger de tre tysktalende lande Østrig, Schweiz og Tyskland i toptre i forhold til andelen af ikkevaccinerede. Selv det ellers så vaccineskeptiske Frankrig har overhalet tyskerne.

Naturlig sygdom

Der er vaccine nok. Så hvad pokker er der galt med tyskerne, dette ellers så rationelle folk? Det spørger tyskerne også sig selv om i disse dage.

Debatten blussede for alvor op, da Der Spiegels kulturredaktør, Tobias Rapp, i begyndelsen af denne uge pegede anklagende på »Rudolf Steiners sekt«, de såkaldte antroposoffer, der langt uden for deres egne miljøer angiveligt spreder »langtidsfølger af den tyske romantik«: Ligesom Steiner vil antroposofferne opløse ubehaget ved den uoverskuelige modernitet og i stedet »skabe en verden, hvor kultur og natur, arbejde og kapital, tro og viden ikke er hinandens modsætninger, men går op i en højere enhed«.

Der Spiegel-redaktøren giver den fuld gas mod Steiners sælsomme blanding af okkultisme og videnskab, mod det biodynamiske landbrugs forestillinger om astrale kraftfelter og mod den umiddelbart harmløse homøopatiske medicin, som er udbredt selv i det etablerede sundhedssystem i Tyskland.

Men først og fremmest hævder Der Spiegel-redaktøren, at hele Steiners tankesæt booster den udbredte tyske skepsis mod evidensbaseret medicin – og mod vacciner. I en ortodoks steinersk udlægning ses vacciner nemlig groft sagt som ødelæggende for det naturlige sygdomsforløb, der er essentielt i individets åndelige udvikling.

At de færreste antroposoffer læser Steiner så bogstaveligt, og at det antroposofiske lægeforbund faktisk anbefaler COVID-vaccinen til voksne, udelader Der Spiegel behændigt. Men med belæg i officielle statistikker nævnes det faktum, at eleverne i Steiner-skoler sjældnere vaccineres end resten af befolkningen.

At shitstormen mod antroposofferne stak helt af på Twitter, var derfor forventeligt. Siden da har flere medier som Deutschlandfunk og Berlineravisen Tagesspiegel taget debatten op. Sidstnævnte i torsdagsavisen med et stort forsidebillede af eurytmidansende antroposoffer.

»Bliver man immun mod fakta af esoteriske teorier?« lyder overskriften. I et interview uden synderligt kritiske spørgsmål er svaret kort og godt: ja.

Øst mod vest

Der er dog også tyske medier som Die Zeit, der er gået mere kritisk til debatten. I en analyse af den politiske redaktør, Lenz Jacobsen, sættes der spørgsmålstegn ved kategorien »tysktalende« som kulturområde og ved »Vesteuropa« som geografisk kategori, der for eksempel ikke indeholder et land som Grækenland. For så havde statistikken set anderledes ud.

Historisk har Østrig med sin nærhed til Ungarn desuden komplet andre rødder end Schweiz, og der er på mange punkter en verden til forskel mellem det tidligere Østtyskland og det tidligere Vesttyskland. Det gælder også smitte- og vaccineraten, hvor man ser et overlappende split ned gennem Tyskland: I (vesttyske) Schleswig-Holstein er tre fjerdedele fuldt vaccineret. I (østtyske) Sachsen er det sølle 57 procent.

Det skel har selvsagt ikke en klap med hverken Steiner eller antroposofien at gøre. Tværtimod er der en interessant korrelation mellem ikkevaccinerede, og dem der stemmer på det højrenationale Alternative für Deutschland. En korrelation, som i en gængs sociologisk udlægning i høj grad handler om den enkelte borgers tillid til staten. Og den tillid har som bekendt lidt hårde knæk i den tyske historie.

Det har omvendt ikke kun noget med Øst- og Vesttyskland at gøre. Eller med nationalistisk sindelag. Også i vesttyske Bayern og Baden-Württemberg er der store grupper af Querdenker – den mest højlydte tyske protestbevægelse mod Merkel-regeringens coronapolitik og mod den indirekte vaccinetvang. En bevægelse, som unægtelig har træk, der er lånt fra de politiske reformbevægelser fra begyndelsen af det 20. århundrede.

Dårlige erfaringer

Midt i alle de højttravende forklaringer hiver Die Zeit debatten ned på jorden igen: Den mest nærliggende faktor i den tysktalende vaccineskepsis er, at vesteuropæiske lande som Italien, Frankrig og Spanien alle har haft langt heftigere coronabølger end Schweiz, Østrig og Tyskland. Deres befolkninger har altså haft langt flere direkte erfaringer med corona og coronadødsfald. Og de kan derfor være mere villige til at lade sig vaccinere.

Men der er også en anden faktor, der antyder, at der nærmere er tale om politiske og geografiske årsager end om folkepsykologiske grunde: De tre tysktalende lande er alle tre stærkt føderale lande. Det medfører et kludetæppe af regler og en stærk lokal modstand mod centralmagten deroppe i Berlin (eller Wien eller Bern).

Det er måske også med til at forklare, hvorfor det stærkt vaccineskeptiske Frankrig har overhalet tyskerne: Fra centralt hold i Paris har Macron lagt en benhård linje for at få nålen i armen på franskmændene. De har brokket sig højlydt som sædvanligt. Men de har gjort det. Det er trods alt vigtigere at komme på restaurant end at stå fast på nogle abstrakte principper.

Men har den tyske vaccineskepsis så overhovedet noget med Rudolf Steiner at gøre?

I et interview med Deutschlandfunk er den renommerede sociolog Oliver Nachtwey, der har forsket i materien, ikke i tvivl: Det antroposofiske tankesæt spiller »en ret vigtig rolle« for vaccineskepsissen. Uanset hvor kulørt en gruppe den end er, ligner Steiner-tilhængerne taberne i den aggressive debat.

Om den debat overhovedet hjælper vaccinevilligheden, er tvivlsomt, mener Oliver Nachtwey, for modstanderne er generelt meget afvisende over for rationelle og evidensbaserede argumenter.

Torsdag tog den tyske regering derfor skrappere metoder i brug: Hvis der er for mange på sygehusene, vil det kun være de tyskere, der er vaccinerede eller har haft corona, der har adgang til restaurantbesøg, til kulturarrangementer og så videre. Tyskerne har formentlig luret den østrigske model med lockdown for ikkevaccinerede, der har været i kraft siden mandag. For den er nok tvivlsom rent retsstatsligt, men den ser ud til at virke: I denne uge er vaccineraten steget markant.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Annette Chronstedt

Det er nok værd at bemærke, at i Tyskland betragtes homøopati ( langt hinsides Steiner-tilhængere ) som en anerkendt, videnskabelig behandlingsform, der praktiseres bredt af de etablerede læger, er dækket af sygesikringen, har egne hospitaler og står side om side med traditionel medicin på apoteket. Således er en homøopatisk corona-vaccine tilsyneladende også blevet anerkendt:

https://www.welt.de/satire/article223331904/Homoeopathischer-Impfstoff-g...

https://www.welt.de/satire/article232493413/Satire-Homoeopathischer-Impf...

Annette: Hvad lægger du i, at det er satiresider. Går ud fra, at satire betyder det samme som på dansk og så er det ikke troværdigt, vel?

Men jeg ved at en del tyske læger bruger homøopatisk medicin. Kender en der var så heldig at komme i de rette tyske lægehænder, da hun fik et kraftigt allergisk anfald. Hun havde slidt med allergi i en del år, men fik så en homøopatisk indsprøjtning og har ikke haft allergi siden.
Det er trist, at de danske læger er så konservative. Og medicinalindustri-fikserede.

Dylan Storm, Estermarie Mandelquist, ingemaje lange, Annette Chronstedt og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Homøopati er pseudovidenskab. I de tilfælde, hvor det "virker" er der tale om ren placebo effekt, og placebo virker ikke mod Covid-19.

For nogle år siden besøgte jeg (på opfordring) Goetheanum i Schweiz uden at ane hvad det var. Speciel bygning! Den var stort set tom, så jeg kunne gå direkte ind. På et kontor på tredje sal lykkedes det mig langt om længe at finde en jeg kunne spørge: "Hvor køber jeg en billet?". Det grinede personen jeg spurgte lidt af.

Så viste hun mig venligt rundt i bygningen, som mindede lidt om en kirke eller Scientology's hovedkontor. Jeg spurgte alt, hvad jeg kunne om, hvad bygningen brugtes til, men fik ikke nogen klare svar. Dem læste jeg mig til da jeg var hjemme igen.

Det er ikke helt forkert at sammenligne Steiner med en sekt, og hvis man har prædiket overfor menigheden længe, så er det nok omsonst at tro at "præsterne" kan anbefale noget som er mod religionen, og at de troende så vil følge anbefalingerne.

Men så er der jo en mulighed tilbage. Tvangsvaccination og fængsel til dem som nægter. Det sker nu i Østrig, fordi man dernede tror mere på pseudovidenskab end på naturvidenskab. Hvor er det nu lige at jeg har set eksempler på noget tilsvarende? Var det mon her på Information...

Inge Lehmann, Bent Nørgaard, Danny Hedegaard og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Noget tyder på at Informations medarbejder med fordel kunne oplyses lidt mere om Steiner tilhængere og værk.
Det er nemlid slet ikke begrænset til det tysktalende område men findes i høj grad internationalt, som i Norden, de engelsktalende lande og, ikke mindst, her i Danmark med adskillige skoler, herunder den jeg var elev i i 7 år til anden halvdel af halvfjerdserne. Siden da er det så vidt jeg ved bare blevet større.
Så det er ikke blot de der tilslutter sig en "sekt" men en masse børn fra børnehaver og til voksenalderen som er berørt, mange tusinde også vel voksne mennesker, for det har været her længe (f.eks. har dele af min familie kendt til dele af hans lære i nogle generationer og langt tilbage så vidt jeg ved kendt ham selv).
Men det at der er træk der kan virke besynderlige på udenforstående og selv på dem der kender lidt til det overrasker mig ikke. For er det en særlig udgave af Kristendom, som steinerfolk så vidt jeg har forstået det tilslutter sig, eller var Steiner, der døde i 1925 nærmest en slags religionsstifter?Har bevægelsen fremstået som ret progressiv for mange, men måske med nogle sider som man først efterhånden ser?

Michael Pedersen

@Morten Balling, placebo virker selvfølgelig mod covid-19.

Placebo virker generelt. Det er grunden til, at man benytter placebo i videnskabelige forsøg.

Placebo virker dog ikke så godt som medicin. Det er grunden til, at man benytter placebo i videnskabelige forsøg og sætter det op mod medicin skråstreg vaccine.

Jeg gik på Rudolf Steiner-skole. Samfulde 12 år. Og har også besøgt Goetheanum. Det var et okay besøg, og jeg havde ikke nødvendigvis den dårlige oplevelse med rundvisning, du havde.

Men selvfølgelig var det en bygning, som bygninger generelt er det. Den var ikke nødvendigvis mennesketom, men dog heller ikke menneskefuld. Den så ok ud fra ydersiden betragtet, og så var der trapper og rum indvendig.

Shit happens.

Mediernes journalister burde have undersøgt fordele og ulemper ved Pfizer-BioNTech vaccinen, når nu myndighederne opfordrer så kraftigt til vaccination også tredie gang.
Hvorfor virker vaccinen så svagt?
Har man undersøgt bivirkningerne af vaccinen og de flere end 80 bærestoffer?
Hvem siger, at antistofmængden er en indikator for at blive smittet?
Har man kontrolgrupper Hvis ja, hvad viser disse?
Hvor mange bliver indlagt efter fjerde stik (Israel)?
Oplys tallene i procenter og ikke i absolutte tal.

Det er muligt Pfizer-BioNTech er myndighedernes bedste vaccine i øjeblikket.
Men kvalificeret vaccinevalg kræver grundige informationer.

Estermarie Mandelquist, ingemaje lange og rasmus larsen anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

Ja, med skam at melde overså jeg i ovenstående links lige det lille, afgørende ‘Satire’ ! Jeg beklager min blindhed. Især fordi det forstyrrer pointen: at den udbredte brug af homøopati er én af bevæggrundene bag de tysktalendes vaccine-undladelse. Der er ganske enkelt udbredt tradition for en holistisk tilgang, som ikke kolliderer med lægevidenskaben og går langt udover den steinerske skole.

Estermarie Mandelquist, Jan August og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

@Ulla Willumsen, vaccinen virker ikke svagt. Den virker, som den er blevet oplyst.

Ja, man har undersøgt bivirkninger ved vaccinen.

Men det er cool nok at være antivaxer, don't get me wrong.

Det er også cool nok at være alt muligt andet. Det er HELT cool at være fx idiot.

Kim Houmøller, Palle Jensen, Inge Lehmann og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

@Michael Pedersen

Det var ikke nogen dårlig oplevelse at besøge Goetheanum. Det er som sagt en spændende bygning, rent arkitektonisk.

Jeg lærte ovenikøbet noget. Jeg fandt ud af at Goetheanum er et center for "spirituel videnskab". Set med videnskabsfilosofiske øjne, er "spirituel videnskab" ikke videnskab.

Placebo har ingen dokumenteret helbredende effekt. At tro man får det bedre er ikke en helbredelse. Når du skriver at "Placebo virker generelt", så er det simpelthen ikke korrekt. Grunden til at man benytter placebo i test af f.eks. medicin er at f.eks. smerte vurderes subjektivt. Det samme er i høj grad tilfældet med medicin i psykiatri, hvor placebo er lige så høj som effekten af medicinen. Ergo er der ikke behov for at medicinen virker i de tilfælde. Når man derimod taler om sygdomme, hvor sygdommen har en fysiologisk forklaring, f.eks. en virus, så er der ingen effekt i form af placebo.

Mens vi er ved Steiner, så er biodynamisk landbrug, ligesom horoskoper og homøopati, varm luft på pose.

Michael Pedersen

@Morten Balling, jeg ved det ikke helt, men du synes mig som en, der lige skal have luftet sin frustration over Steiner (hvorfor ellers lige nævne biodynamisk landbrug?).

Altså mens vi er ved Steiner ...

Jørgen Mathiasen

De tysktalende områder, som er nu er hårdest ramt af infektioner, nemlig det sydlige Tyskland og Østrig, er også de områder, hvor vi har en kombination og en koncentration af mennesker, som sætter deres frihedsbegreb op som modsætning til kollektiv især statslig organisering, de områder, hvor vælgerne har svært ved at vælge mellem det ene højreorienterede og det andet højreorienterede parti, og den geografiske struktur har et stærk islæt af landlig bosætning.

Det er både interessant og underholdende at se øltelttaleren Markus Söder tage med fløjlshandsker på disse hårdnakket uoplyste, som er hans egne vælgere, mens de grønne - og vaccinerede - inde i München havner i afvigerkategorier som esoterikere og biodynamikere. Ministerpræsidenten i Bayern er nu tvunget til at indføre hårde foranstaltninger som kontaktbegræsninger og nedlukninger over for sine egne.

@Michael Pedersen

Helt generelt er jeg kritisk overfor al pseudovidenskab, som påstår at det er videnskab, men ellers vil jeg klart opfordre til ikke at gætte/forudsætte mine personlige holdninger. Dem kender du intet til.

Kan man løse problemerne med klima med Steiner? Nej. Kan man helbrede f.eks. Covid-19 med Steiner? Nej. Kan man vildlede en befolkningsgruppe til at tro noget andet? Ja. Går det i så fald ud over alle andre at man prædiker noget som bevisligt er forkert? Ja.

Det er min holdning og mit motiv for at skrive som jeg gør. Tilsvarende er min holdning at når man sælger dyrt vand på flaske og påstår at vandet har en helbredende effekt (uden nogen form for bevis), så er man i værste fald en svindler, eller i bedste fald blot ude på et alvorligt vildspor. Jeg er ikke kun skeptisk overfor Steiner. Jeg påpeger også at psykiatri ofte er pseudovidenskab, og jeg mangler f.eks. også beviser for at zoneterapi eller akupunktur har en effekt.

Det er væsentligt at holde skidt for sig og kanel for sig i disse år, når det drejer sig om videnskab. Det kan man se på vaccinemodstand under en pandemi, og man kan se på hvor lang tid der gik, før det blev "officielt anerkendt" at global ophedning er et menneskeskabt problem. Det havde videnskaben vidst i mange år.

Kim Houmøller, Henning Kjær, Jørgen Larsen, Palle Jensen, Inge Lehmann, Inge ambrosius og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Nu er vaccine skepsis så identificeret her, for hvem det hovedsageligt skulle dreje sig om.
Men nu er de nævnte lande jo også indvandrings tunge lande, og kunne det måske tænkes at vaccine skepsis også i disse lande har en vis etnisk slagside?

Jeg ved det ikke, og andre må gerne be eller afkræfte min tese!

Men desværre er tyske medier, i modsætning til danske ditto berøringsangste overfor at klassificere på visse befolknings grupper.
Om end denne kedelige tendens, også er ved at snige sig ind hos danske mediere:-(

Ellers så synes jeg at vi her får demonstreret alle svaghederne i en decentral krisestyring.
Som nu Tyskland med 16 delstater, der til trods for overlegne ressourcer på forbundsstatsligt niveau, har klaret en krise så jammerligt dårligt som tilfældet er.

Samme ser vi i USA!

Læren er efter min mening, at national krisestyring bør styres centralt på statsligt niveau for hele landet.
Og at alle de finere franske principper, dem kan vi godt glemme for en stund!
Til fordel for kompetent central styring i en helt ekstraordinær krise, hvor der ikke er plads til den personlige frihed som i normale tider.

Tiden er inde til tvang og konsekvens i en hidtil uhørt grad, når vi taler om vaccine nægtere.
Der er simpelthen ikke plads længere, til at tage nogen som helst hensyn til dem!

Dertil er deres skyld i en fortsættende krise simpelthen for tyngende, og nu må hensynet til almenvellet tælle fremfor noget andet!

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Danny Hedegaard. Jeg kan ikke anbefale alt du skriver, men din pointe om "indvandringtunge lande" er givet rigtigt. Vi taler jo også om det i visse områder af Danmark.

Jeg har i siden 1981 undgået influenza ved hjælp af Yin Chiou, som jeg dengang kunne købe i Matas. I en del år kunne jeg købe det i kinesiske fødevarebutikker, men de fik for vel 10 år siden et forbud, selv om de har brugt denne kinesiske urtemedicin i århundreder. Nu må jeg købe det fra USA over nettet. Jeg er ikke tryg ved det, men har hidtil for det meste kunnet have tilstrækkeligt i medicinskabet. Det skal nemlig tages under opløbet.
Og jeg er sgu ligeglad hvad lægevidenskaben siger om produktet. Det hjælper. Modsat deres indsprøjtninger som langtfra altid hjælper.
Begyndende feber og skidt om aftenen. 5 piller. Meget bedre næste morgen og så lige et par dage mere. Gone. Senest for en uge siden.

Det er især Reichsbürger, Querdänker og AFD-vælgere, som er mundbinds, test og vaccinemodstandere.

Der findes ikke særligt mange indvandrere om nogen i disse grupper.

Ud over de nævnte esoterikere er vaccinemostanden hovedsageligt et højreorienteret problem i Tyskland.

Hvis de kun ville skade sig selv med deres valg, ville de fleste nok sige fred være med det.

Men når de er så mange, belaster de sygehusene, så f.eks. en sprængt blindtarm bliver dødeligt pga manglende sengeplads og smitten finder frem til de sårbare, der enten ikke kan vaccineres eller hvor vaccinen ikke virker optimalt.

Og når smitten når en belastning, der igen kræver flere restriktioner og overbelaster sygehusene, bliver de vaccinerede mundbindsbærende selvfølgelig gnaven.

A pro po placebo læste jeg for mange år siden et resumé af forskning, der viste, at når man blokerede de cannaboide receptorer blokerede man for placeboeffekten.

Smuk som placeboeffekten er, kan man ikke bruge den til alvorlig sygdom, dertil er effekten alt for lille og usikker.

Lillian Larsen, Olaf Tehrani og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det er som Inge Lehmann skriver, bl.a når hun hæfter vaccinemodstandere til forskellige højregrupperinger. Det er ikke videnskab, man skal diskutere med disse mennesker, som foretrækker at sende voldstrusler til Christian Drosten. Det er deres ideologiske betragtning af verden, som nu sender dem på sygehuset.

Falske venner er et linguistisk begreb. I praksis betyder det, at man tager noget med hjemmefra, og så regner man med, at det er anvendeligt også i det fremmede. Derfor må »ledig« også på tysk betyde arbejdsløs, men det betyder ugift.
»Falske venner« rækker dog langt ud over det sproglige, hvad der bl.a bliver tydeligt når danskere skal til at vurdere Tyskland.