Balkan
Læsetid: 12 min.

Indbyggere i Srebrenica frygter en ny, væbnet konflikt. Det gør eksperter også

I Bosnien-Hercegovina lyder højlydte advarsler om en ny væbnet konflikt, efter serberne i Bosnien har truet med at oprette deres egen hær. Information har været i Srebrenica, hvor bosniakker frygter for fremtiden
»Det er 26 år siden krigen sluttede, men vi bevæger os ikke fremad, men i stedet bagud med kæmpe skridt,« siger Almasa Salihovic, der mistede sin bror i folkedrabet i Srebrenica. Hun blev fordrevet, men er siden flyttet tilbage til byen.

»Det er 26 år siden krigen sluttede, men vi bevæger os ikke fremad, men i stedet bagud med kæmpe skridt,« siger Almasa Salihovic, der mistede sin bror i folkedrabet i Srebrenica. Hun blev fordrevet, men er siden flyttet tilbage til byen.

Martin Gøttske

Udland
23. november 2021

SREBRENICA – Da Ahmed Hrustanovic i 2012 for første gang begravede sin far, var der ikke meget at lægge ned i den lille grønne kiste. Blot dele af kraniet, samt nogle knogler fra højre hånd og begge ben.

Tidligere i år – over otte år senere – blev flere af farens knogler dog identificeret blandt de sammenflettede skeletter, der var gravet op af en massegrav. Og i juli blev den grønne kiste taget op af jorden igen, og nogle af farens ribben og næsten alle knoglerne fra hans arme blev lagt ned i den, inden han endnu en gang blev stedt til hvile.

»Vi kan blive ved med at grave min far op og begrave ham igen og igen, indtil han er begravet helt, men jeg kan simpelthen ikke holde til mere. At se hans knogler i sommer fik al smerten til at vende tilbage,« siger Ahmed Hrustanovic, en høj mand med et roligt, næsten melankolsk udtryk i øjnene og et par store hænder, der begynder at ryste, når han taler om sin far.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her