Langsomme samtaler
Læsetid: 7 min.

Klimaangst er et rigtig dårligt ord, for problemet er ikke inde i det enkelte menneske

De unge, som siger, de på grund af klimaforandringer ikke vil have børn, sender ifølge den norske klimapsykolog Erik Nakkerud et politisk signal til omverdenen: De går i en slags fødselsstrejke. Det forklarer han i denne langsomme samtale om klimaforandringer, aktivisme og om hvad man skal stille op med sin sorg og frustration

Jesse Jacob

Udland
10. november 2021

For et par uger siden hørte jeg ved et arrangement i den norske by Trondheim om en mand, der havde sagt noget offentligt, som skulle have skabt opstandelse og udløst decideret raseri. Ekstremt provokerende udsagn, måtte jeg forstå. Mange oplevede, at han talte mere som aktivist og politiker end som ekspert og terapeut.

Da de fortalte mig, hvad han havde sagt, tænkte jeg straks, at ham måtte vi tale med. Og nu sidder jeg en mørk aften i november på mit kontor i Store Kongensgade og kan se denne mand over Zoom fra hans kontor i Oslo: Den norske klimapsykolog, Erik Nakkerud, en ung mand, med halvlangt hår, som smiler lidt over al balladen og venligt forklarer sin position:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Allerede i 70-80erne var der overvejelser om verdens sørgelige tilstand både socialt, fordelingsmæssigt og miljømæssigt indblandet i samtaler mellem unge om at sætte børn i verden.

Både det sociale, det fordelingsmæssige og miljønedprioriteringen er sådan set eskalleret siden da og nu står vi her foran den store nedsmeltning.

Rolf Andersen, Anne Bruun, Kurt Nielsen, Inge Lehmann, Hanne Utoft, Børge Jacobsen, Gert Romme, Arne Albatros Olsen, Steen Obel, Naja Abelsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Uanset om der er nogle få der ikke vil have børn, skal resten af verden ikke blive bekymret. For der vil også de næste 50 år blive født nok til at jordens befolkning vokser. I landene syd for Sahara får kvindrne i gennemsnit 5+ børn. At få børn er iøvrigt i vores del af verden et egoistisk projekt, som der gøres uden hensyn til hverken barnet eller omverden.

Jeg er faktisk på linie med disse unge; hvis jeg var ung i dag, ville jeg heller ikke have modet til at sætte børn i verden. Efter rimelig logiske overvejelser, som ikke har noget med "klimaangst" at gøre: der ER bare for mange uhyggelige scenarier i gang til at man kan forsvare at byde nye mennesker dette. Endda har jeg dårlig samvittighed over at have sat to børn i verden, som nu er voksne, og at de skal leve med denne verdens alt for tunge problemer at løse.

Rolf Andersen, Anne Bruun, Inge Lehmann og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Hvis man ikke kan på den ene måde, må man prøve på den anden. Og måske bør man arbejde lidt med at forsøge at udskifte klima-angst med klima-skam.

Stefanskirken på Nørrebro holder sorggrupper for mennesker med klimasorg.
Jeg lider nok af en god portion af både klimaangst(frygt), klimaskam og klimasorg.

Med alle de lidelser må diagnosen være klimatosse.

Rolf Andersen, Frederikke Nielsen, Lise Lotte Rahbek og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Nu tror jeg ikke, at man altid kan beskylde de fæle kapitalister for at være dem, som fælder regnskoven i Amazonas.

Prøv at se denne artikel fra JP:

https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/International/ECE11257418/hvi...

Her udtaler den gamle bonde: ”Og hvis jeg får lov, er jeg klar til at fælde alle træer i hele verden”

Så de lokale indbyggere betragter skoven, som en fjende der er i vejen, og som skal udryddes, og ikke som os heroppe, der betragter skoven, som en vigtig resurse.

Frederikke Nielsen

Hele tiden at skælde kapitalismen ud bliver en sovepude for, at det kun er forbrugeren, der forbruger.

Lise Lotte Rahbek

Rikke Nielsen
Kan du udfolde din tanke lidt bredere? Jeg forstår ikke hvad du mener.

Inge Lehmann, Carsten Munk, Asiya Andersen og Børge Jacobsen anbefalede denne kommentar

Nu har jeg rejst en del i Østeuropa, og det undre mig over den blindhed, der råder hos hos "venstreorienterede" personer. Er der noget, der stod lavt, var det miljø og natur. Det første der slog en, når man kom til det gamle Tjekoslovakiet, var skovdøden. Enorme arealer med døde træer. Ramt af svovlsur nedbør. Lugten af afbrændt kul til at opvarme boliger. For ikke at glemme bilerne. Alle som en, udstyret med totaktmotorer. Når man tankede 40 liter benzin, kom der 0,8 liter olie i tanken. Lugten hang i alle byer. Kullene bruges stadigvæk. Skovene er begyndt at komme sig. Nu rammes gran og fyr af en anden død pga tørke. De kan ikke svede harpiks til værn mod biller.

Til Niels Erlinger,
hvis du kendte til de vilkår som hersker i de store skovområder, hvor oprindelige folk trues og jages væk, de vilde dyr mister levesteder eller brænder levende - og kendte til de vilkår som den animalske over-produktion har sat sig i, at foder ca. 1,7 millioner tons (soya ol.) importeres fra sydamerika til Danmark - fordi overproduktionen ikke kan skaffe foder nok fra de danske landbrugs-jorde.

Så længe den konservative tankegang bestemmer over markeds kræfterne og den globale handel eksistere vil der ikke komme bedre tider for klimaet !!!!

@Anne Bruun

Niels Erlingers 'skriv' er jo NETOP en støtte de lokale (oprindelige) folk, og en kritik af den idiotiske opførsel, som de vestlige nybyggere har overfor det lokale miljø.

Så jeg forstår ikke din fortørnelse ;)

Og ja: Jeg har også besøgt Amazonas.