ISlAMisk stat
Læsetid: 6 min.

Medie: Kurdisk milits løslader IS-krigere mod betaling

Bøde og bestikkelser kan blive vejen ud af lejrene for tidligere partisaner for Islamisk Stat – kurderne kalder det en ’forsoningsordning’, men blandt de lokale ofre for IS vækker det forargelse, at IS-krigere kan gå fri af et retsopgør
I følge ’forsoningsaftalen’ betyder løsladelsen af IS-krigerne også løsladelse af deres familier.

I følge ’forsoningsaftalen’ betyder løsladelsen af IS-krigerne også løsladelse af deres familier.

Delil Souleiman

Udland
25. november 2021

Indsatte personer med påståede forbindelser til Islamisk Stat kan blive sat på fri fod fra de lejre og fængsler i det nordlige og østlige Syrien, som administreres af de kurdisk ledede Syriske Demokratiske Styrker (SDF), hvis deres familier har råd til at løskøbe dem via en såkaldt ’forsoningsordning’. Det fremgår af interview med to frigivne mænd og af dokumenter, The Guardian har set.

Syriske mænd, der holdes i kurdiske fængsler uden rettergang, kan blive løsladt, hvis de kan betale et beløb svarende til 50.000 kroner. Det viser en kopi af løsladelsesformularen.

En betingelse for aftalen er dog, at fangerne skal underskrive en erklæring, hvori de lover ikke at tilslutte væbnede organisationer igen. Samtidig skal de anerkende de kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrkers aktuelle territoriale kontrol.

I Tyrkiet har The Guardian mødt to af de løsladte mænd. De kæmpede begge for IS, indtil gruppens ’kalifat’ faldt sammen i marts 2019, og blev tidligere i år genforenet med deres hustruer og børn, som ifølge aftalen blev sat på fri fod fra al-Hawl-fangelejren.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Man kan ikke have folk til at sidde evigt i fængsel, så det er nødvendigt at lave en plan for at få dem dømt og straffet. Og så burde man overveje, hvordan man kan få en rigtig forsoning. En forsoning, som må bygge på anger og tilgivelse.

Det er formodentligt korrekt, at mange af de tidligere IS-soldater har fortrudt, for det er normalt for unge mennesker at lave ting, de aldrig ville gøre, når de bliver rigtig voksne. Det har de fleste af os gjort. Og det er nødvendigt at give disse mennesker en mulighed for at komme videre i deres liv. Det skylder vi dem og os selv. Men vi skylder også de pårørende til ofrene at hjælpe dem.