Analyse
Læsetid: 8 min.

Mere socialt, mere grønt og mere liberalt. Sådan vil Scholz ændre tyskernes syn på verden

Med Olaf Scholz i spidsen skærper Tyskland tonen over for Kina og Rusland – og satser på Macrons ’strategisk suveræne Europa’. I fremtidens EU vil det handle mere om at skabe progressive alliancer end om at få alle med, fremgår det af det nye regeringsprogram. Information gennemgår her de tyske nybrud og deres betydning for Europa
Olaf Scholz’ regeringsprogram viser, at ’lyskrydsregeringen’ virkelig vil have et opbrud efter 16 år med Merkel: Tyskland skal være mere socialt, mere grønt og mere liberalt.

Olaf Scholz’ regeringsprogram viser, at ’lyskrydsregeringen’ virkelig vil have et opbrud efter 16 år med Merkel: Tyskland skal være mere socialt, mere grønt og mere liberalt.

Frank Rumpenhorst

Udland
1. december 2021

Er fire år – eller én sølle regeringsperiode – lang tid?

Hvis man tænker frem til slutningen af 2025, virker det som uoverskueligt lang tid. Til den tid kan Europa have oplevet nye krige eller pandemier. Rusland kan have invaderet dele af Ukraine, og USA og Kina kan ligge på kanten af krig om Taiwan. Og den amerikanske præsident kan atter hedde Trump, mens den franske kan hedde Marine Le Pen.

Okay, alt det sker næppe.

Men alene muligheden understreger, at vi står foran vigtige år. Og den understreger, at det var årets politiske begivenhed i Europa, da socialdemokraten Olaf Scholz i sidste uge trådte op på scenen i de industrielle omgivelser ved Berlins Nordhafen. Sammen med ham stod partilederne fra både SPD, miljøpartiet De Grønne og det liberale FDP. Med alvorlige miner præsenterede de regeringsprogrammet for Europas suverænt største nation for de næste fire år. Her blev det tydeligt, at Scholz’ regering trods alle interne kompromiser mener det alvorligt med et opbrud efter 16 år med Merkel: Vi vil på én gang gøre Tyskland mere socialt, mere grønt og mere liberalt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Hvis både Tyskland, Frankrig og Italien har tænkt sig langsigtet at gå ind for et føderalt EU i flere trin, hvor de selv udstikker retningen og førertrøjen, og dermed kan diktere hvem der er "bagud" i forhold til den eneste retning for EU, deres, så kan der vel ikke være nogen tvivl længere: Det føderale "Europas Forenede Stater" bliver en realitet. Jeg har længe tænkt at dem, der tænkte andet var naive. Så længe man ikke har sanktioneret eller ulovliggjort føderalisme på EU-plan, er udviklingen uundgåelig. Demokratiet var alligevel ved at gå i forrådnelse herhjemme, så lad os nu bare give magten til den EU-kratiske adel og deres meningsløse vrøvl om at vi alle er "europæere" som legitimering af hvorfor et Bruxelles-aristokrati skal have mere magt over 300 millioner borgere.

jens christian jacobsen

Hvis Sonne har ret skal EU ikke kun være et Deutsch-Französischer Verband men et halehæng til amerikansk neo-kolonialisme.
Hvorfor ikke sælge os til USA? Hvis Trump ville give 200 milliarder for Grønland, kunne vi ved at itilslutte os den amerikanske forbundsstat få en masse dollars at hygge os med. Og så i samlet flok gå mod Rusland og Kina.
Først we take Manhattan...

Torben Lindegaard

@Bjørn Pedersen & jens christian jacobsen

Jeg fornemmer en anelse skepsis overfor de 6 punkter Mathias Sonne refererer [sic!!]; men jeg vil godt melde mig blandt de begejstrede.

Det er nu ikke så opsigtvækkende -
jeg har altid været EU fanboy på Ellemansk niveau.

Men - jeg indrømmer blankt, at jeg kan blive helt udmattet ved at tænke på al den palaver og bøvl en føderal integration i EU vil medføre her til lands ....

Søren Søndergaad & Nikolaj Villumsen vil ævle og kævle
Alex Ahrendtsen & Peter Kofod vil gøre det samme fra den anden fløj
og fra Nye Borgelige vil Peter Seier Christensen og Pernille Vermund hyle op
og kommer Drude Dahlerup ned fra Stokholm ??
og hva' med Rina Ronja Kari ??
og Mette Frederiksen vil hellere hygge sig med de 3 andre sparsommelige,
Sverige og skattelylandene Holland & Østrig -
jeg er sikker på, at hun har billederne af Sebastian Kurz ophængt i glas og ramme.

HJÆLP .... men man kan vel øve sig i at lukke ørerne.

Jørgen Mathiasen

Mht. kongeriget Danmark skal vi åbenbart fortsætte med at vende tilbage til spørgsmålet i perioden mellem nej'et til Maastricht-traktaten og ja'et til Edinburgh-afgørelsen. Det lød som bekendt: Stiller DK sig i vejen for, at de andre kan gå videre med deres planer. Svaret var nej, og det bliver det nok fortsat i en overskuelig fremtid. Det er erfaringen fra dengang, som fortsat virker, også blandt kernelandene.

Bortset fra det ser en anden profeti ud til også at blive realitet: Omstillingen af energiforsyningen i Tyskland til elektricitet, der helst skal være afsluttet i 2030, vil utvivlsomt kræve et bidrag fra danske havmøller, og derved bliver DK dybere integreret i den samlede europæiske energi-infrastruktur.

Jeg tror vi kommer til at savne Angela Merkel:

https://www.theguardian.com/world/2021/nov/29/angela-merkel-punk-pick-fo...

Måske kendte vi hende ikke helt så godt som vi troede. At sætte et militær orkester til at spille Nina Hagens "Du hast den Farbfilm vergessen", en klar reference til det lettere grå DDR, til ens afskedsparade. Hæ! Stik lige dén! :)

jens christian jacobsen

Herr Scholz giver anledning til at fremmane et fremtidsscenarie:
Det bliver inden for de næste 10 år et EU i forskellige hastigheder, med forskellige rettigheder og magtpositioner. Danmark vil ikke stille sig i vejen og vil, når alt kommer til alt, stille sig tilfreds med at slutte op om 'kernelandenes' føderalisme mod et ny række mindre undtagelser. Men der kommer til at mange år, før vi får et nyt Stortyskland plus randstater. 15-30 år. Nationalismen vil fortsætte med at vokse i alle lande i EU, også i Frankrig. Undtagelsen er netop i Tyskland, men før de får sat finans- og betalingsklemmer sam domstolsafgørelser på de EU-lande, der ikke vil som Tyskland, vil der gå endnu flere år. I mellem tiden vil de forsøge at skyde en føderal genvej gennem et udbygget Frontex og måske endog en Europahær. Frankrig vil overveje, men vil ende med at sige nej.
Men er vi først kommet så vidt, går det løs. Så er der ikke langt til regionernes EU kaldet region Nordmark, Südmark, Ostmark og Westmark. Med Tyskland som 'samlende' midtpunkt.
Til den tid er jeg sandsynligvis og heldigvis kke længere tl stede.

Bjørn Pedersen

@Torben Lindegaard
Jeg foretrækker et EU der ikke er tilbageskuende mod drømme om europæisk "storhed", et demokratisk Europa hvor det ikke som i det gamle Europa skal være "stormagterne", og nogle få privilegerede trans-europæiske klasser der udstikker retningen for Europa. Du er velkommen til at mene at den tanke er noget der hører til både den "ekstremistiske" højre og venstrefløj, lidt på samme måde som amerikanske højreorienterede associerer velfærdsstat med "kommunisme". Du har lige så meget ret som dem og alle andre der ikke kan se forskel på sandhed og de rige og magtfulde diktat om hvad sandheden er. Hvad jo ligger fint i tråd med at være Ellemansk... ;-) Kejsere har ret fordi de er kejsere.. Der er dem af os, der ikke nærer håb om at besejre kejsere, men samtidig ikke føler behov for at retfærdiggøre tab af magt og indflydelse med illusioner om at det altsammen er "nødvendigt".

Men som jeg skrev, så har jeg selv allerede så lidt magt som kronisk syg i det nuværende danske "demokrati", at en europæisk føderalstat kun ville fuldende tendensen mod den komplette demokratiske ligegyldighed. Jeg ser føderationen som uundgåelig og har ingen ressourcer eller kræfter at slås med - demokrati er både i Europa og Danmark en illusion, de stærke bestemmer over de mindre stærke.

Torben Lindegaard

@Bjørn Pedersen 01. december, 2021 - 12:07

Jeg orker i hvert fald ikke en diskussion om EU pro et contra -
og du gør vist heller ikke - så lad os endelig ikke begynde.

Men .... de holdninger, som du skyder mig i skoene,
må stå helt for egen regning.

Torben Lindegaard

@Morten Balling 01. december, 2021 - 11:20

Afskedparaden ligger på YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=wtmZgAj2WUA

På forhånd kunne man godt være lidt skeptisk over at skulle høre på alle de militære kommandoer !! Men retfærdigvis må det siges, at det er OK - også for en dansker.

Angela Merkels ægtefælle, Joachim Sauer, er bare ikke til at hive med til noget som helst, der måtte komme i fjernsynet eller i avisen.

Ikke engang hendes afskedskoncert ville han med til.
Sauer har ellers af pressen fået kælenavnet "The phantom of the Opera", fordi han trods alt lader sig se i Angela Merkels selskab ved diverse Richard Wagner operaer, så han er musikglad nok; men nej - han skal ikke nyde noget af at komme i fjernsynet.