COP26
Læsetid: 6 min.

Ny COP26-aftale om afskovning kritiseres af oprindelige folk: Vi vil se det, før vi tror på det

Den nye aftale om at gøre en ende på afskovning vedtaget på COP26 vækker kritik hos delegationen af oprindelige folk. En frivillig aftale er ikke tilstrækkeligt, og beskyttelse af menneskerettigheder bør skrives mere direkte ind i aftalen, lyder det
Personer fra Minga Indigena-folket demonstrerer ved COP26 i Glasgow.

Personer fra Minga Indigena-folket demonstrerer ved COP26 i Glasgow.

Ben Stansall

Udland
11. november 2021

Det var på tredjedagen af COP26, at verdens ledere kunne præsentere Glasgow-deklarationen – et ambitiøst løfte om at sætte en stopper for afskovning og udpining af jord i 2030 og samtidig sikre bæredygtig udvikling samt fremme en inkluderende omstilling af landdistrikter.

Over 130 lande, herunder Brasilien og Indonesien, har skrevet under på den frivillige aftale, og private bidragydere som Ford Foundation og Bezos Earth Fund støtter aftalen økonomisk.

Men trods de mange underskrifter er det ikke en erklæring, som vækker lige stor begejstring hos alle. Modstanden kommer fra delegationen af oprindelige folk, der er taget til klimatopmødet i Glasgow for at sætte fokus på, at oprindelige folk også skal indtænkes i aftalerne på konferencen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jamen - hvad klager de egentlig over hos delegationen for oprindelige folk?

130 lande - nogle endda næsten seriøse har jo næsten helt frivilligt skrevet under på en frivillig aftale om, at de måske frivilligt vil reducere og måske endda næsten helt undlade at fælde regnskov efter 2030. I hvert fald hvis det altså passer ind i deres andre planer, der drejer sig om om at udvide landbrugsarealerne, så de kan dyrke mere foder til de sultne svin i Europa.

Og nu kræver de utaknemlige oprindelige folk altså også, at disse aftaler skal gøre binende, og at de oprindelige folks menneskerettighederne desuden også skal indgå i den frivillige aftale.

Måske har de utaknemlige oprindelig folk slet ikke fattet, at hvis noget af den frivillige skal gøres bindende, vil der da slet ikke kunne skabes en aftale.